Buffering warmtepomp verplicht?
Een buffervat levert een belangrijke bijdrage aan de optimale flow en de juiste balans in een warmtepompinstallatie en zorgt ervoor, dat een warmtepomp altijd zijn warmte kwijt kan, ook wanneer de afgiftelichamen geen warmte kunnen afgeven. Als vuistregel wordt 10 liter buffer per kW van de warmtepomp gehanteerd. Bij een 5kW warmtepomp heb je dus een buffering van 50 liter nodig.
Het buffervat kan ook worden ingezet voor de ontdooicyclus: de warmte hieruit kan je inzetten voor het ontdooien zonder een back-up heater te gebruiken. Energiebesparend! Daarnaast worden er dankzij een buffervat ook minder start-stops uitgevoerd, aangezien de warmtepomp langer achter elkaar kan blijven draaien. Het pendelen wordt hiermee voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er wel warmtevraag is, echter dat deze warmte niet kan worden afgegeven aan het afgiftesysteem.
En is bij vloerverwarming een buffervat ook noodzakelijk? In de praktijk wordt een afgiftesysteem met een grote inhoud, zoals vloerverwarming, nog wel eens gebruikt als ‘buffer’. Ook daarbij kan het voorkomen, dat deze ‘dichtloopt’ en de warmtepomp daar zijn warmte niet aan kwijt kan. Daarom is ook bij vloerverwarming in combinatie met een naregeling en warmtepomp een buffervat een zinnige toevoeging.
Meer informatie over buffering en warmtepompen vind je in de Techno Info nieuwsbrief:
Lees de Techno Info nieuwsbrief