Waar plaats je de buitenunit van lucht/water warmtepompen? Een aantal tips.

Lucht/water warmtepompen worden vaak toegepast als (tussen)oplossing in de energietransitie. Daarmee ontstaat ook een discussie over het geluid dat een warmtepomp maakt en waar deze te plaatsen. Aan de hand van een aantal aandachtspunten wordt duidelijk waar je aan moet denken bij het plaatsen van een buitenunit.

Opstelplek van de buitenunit

Het plaatsen van de buitenunit van de luchtwarmtepomp is maatwerk, aangezien er rekening gehouden moet worden met veel verschillende elementen die invloed hebben op het functioneren van de warmtepomp. Naast het rekening houden met geluidsbeperkende factoren.

Het zoeken naar de juiste plek voor de opstelplaats van de buitenunit is vaak een compromis. Kijk hierbij naar een locatie waar de lucht vrij kan stromen. Maar kijk ook naar de woning zelf, waar bijvoorbeeld de ramen zich bevinden en hoe het met de buren zit. De tuin is vaak de beste opstellingslocatie. Hier heb je vaak het minste last van de unit en staat deze meestal vrij, wat goed is voor het functioneren van de buitenunit.

Omkasting
Om mogelijke geluidsoverlast te beperken kan je kiezen voor een omkasting, dan wel integratie van de buitenunit in de bouwschil, bijv. in een dakkap. De omkasting in de achtertuin zorgt voor een geluidsreductie van minimaal 7dB.

Aandachtspunten bij het plaatsen van de buitenunit

  1. De vrije uitblaasopening moet minimaal 3 meter zijn om zo het risico te beperken van terugkaatsende koude uitblaaslucht, dat het rendement verlaagt;
  2. Plaats de buitenunit niet te dicht bij slaapkamerramen;
  3. Om geluid te beperken, zorg ervoor dat de buitenunit minimaal anderhalve meter af staat van de erfgrens van de buren;
  4. Let op met veel harde oppervlakken in de tuin. Dit kan het geluid van de buitenunit versterken;
  5. Beperk het geluidsniveau door een omkasting van de buitenunit;
  6. Buitenunit op plat dak? Denk dan aan rubberen opstelblokken om trillingen tegen te gaan. Hangend plaatsen kan natuurlijk ook;
  7. Laat ruimte vrij tussen de ondergrond en onderkant buitenunit om condensvorming tegen te gaan;
  8. De buitenunit moet minimaal 35 cm van de muur worden geplaatst. Zo houd je de achterkant van de buitenunit vrij zijn om warme lucht aan te kunnen aanzuigen.

Whitepaper ‘Het geluid van de warmtepomp ontleed’

Meer weten over geluid en warmtepompen? In het whitepaper ‘Het geluid van warmtepompen ontleed’ vind je inhoudelijke informatie over de nieuwe wetgeving, verdere verdieping van het begrip geluid en een beknopte handleiding van de nieuwe Rijksoverheid-rekentool. Ook komen demping en afscherming van geluid aan bod. Zo wordt duidelijk hoe te voldoen aan de nieuwe geluidseisen.
 
Het whitepaper wordt digitaal naar je toegestuurd wanneer je hier het formulier in vult.

Advies door een specialist

Laat je goed informeren, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. De ATAG SelectDealer kijkt met je mee en biedt de beste oplossing voor jouw situatie om op een energiezuinige- en duurzame manier je woning te verwarmen.

Zoek een ATAG dealer