Een warmtepompboiler installeren? Om deze redenen is het een slimme keuze

Zoek je voor jouw klant een oplossing om tapwater duurzaam te verwarmen? Dan is een warmtepompboiler misschien wel de oplossing. Een warmtepompboiler zorgt op een energiezuinige manier voor warm tapwater. Daarmee behoort het product momenteel tot een van de meest duurzame opties om een huis een comfortabele plek te maken. Maar wanneer adviseer of installeer je als installateur een warmtepompboiler?

Met de opwarming van de aarde zijn we genoodzaakt om onze huidige verwarmingssystemen te verduurzamen, zoals opgenomen in het Klimaatakkoord. Bijvoorbeeld door volledig elektrisch te verwarmen of middels een tussenstap te nemen, een zogeheten ‘hybride’ installatie. Zo’n hybride installatie combineert een bestaande CV-ketel met een warmtepomp, een zonneboiler of een warmtepompboiler.

De laatstgenoemde – een warmtepompboiler – voorziet woningen van grote(re) hoeveelheden warm water op een duurzame manier. De ingebouwde warmtepomp verkrijgt warmte uit de binnen- en buitenlucht en gebruikt deze voor het opwarmen van tapwater. Zodoende stoot het apparaat geen CO2 uit.

Maar wanneer kies je als installateur een warmtepompboiler voor je klant?

Om antwoord te geven op de vraag, delen we ‘m op in subvragen:

Kies voor jouw klant de meest geschikte warmtepompboiler. Meer weten? Je ATAG contactpersoon vertelt je graag meer. Neem contact op via onderstaand formulier óf mail direct naar info@atagverwarming.com.

Waarom is een warmtepompboiler een slimme keuze?

De warmtepompboiler behoort tot een van de meest duurzame opties. Niet alleen is deze energiezuiniger dan een traditionele boiler maar het biedt óók voldoende comfort voor grote gezinnen tot 5 personen. Goed voor de portemonnee én het milieu.

We zetten alle voordelen op een rij:

1. Jouw klant bespaart tot 80% op de energierekening

Een warmtepompboiler gebruikt een hernieuwbare bron voor het opwarmen van water, waardoor jouw klant tot 80% bespaart op zijn of haar energierekening. Ook goed om te weten: de terugverdientijd van een warmtepompboiler is nog geen 5 jaar!

Het is mogelijk om de boiler aan te sluiten op het bestaande leidingwerk én te combineren met de bestaande CV-ketel.

2. Jouw klant verhoogt zijn of haar woningwaarde

Een warmtepompboiler verhoogt de energielabel van de woning van de klant. Hierdoor stijgt automatisch de woningwaarde. Een energielabel is sinds 2015 verplicht. De labelhoogte hangt af van de getroffen duurzame maatregelen.

3. Jouw klant profiteert van de ISDE-subsidie

Als je een warmtepompboiler qua prijs vergelijkt met een traditionele boiler, dan is een warmtepompboiler een kostbare investering. Maar, zoals we al eerder vertelden: deze investering betaalt zich vrij snel terug. Dat komt omdat de klant geld bespaart op het energieverbruik.

Daarnaast maakt de klant gebruik van subsidies die de aanschaf van een warmtepompboiler aantrekkelijk maken, de zogeheten ISDE-subsidie. De subsidie is er voor zowel de particuliere en zakelijke markt. En ook in nieuwbouw- en renovatietoepassingen. Je klant krijgt tot €650 terug van de overheid.


 

Wanneer een warmtepompboiler installeren?

Doorgaans geldt: hoe hoger het warm waterverbruik, hoe voordeliger de warmtepompboiler.

Dus heeft de klant een grote behoefte aan warm water? Dan is een warmtepompboiler een slimme keuze. Bijvoorbeeld wanneer de bewoners geregeld thuis zijn, er een gezin woont of als er een B&B wordt gerund. Het systeem heeft een groot boilervat van 100 tot 250 liter en levert warm water (á 50 °C) op meerdere afnamepunten in de woning huis. Dit vermindert de verbruikskosten ten opzichte van een traditionele boiler!

Hieronder schetsen we 3 verschillende situaties waarin je een nieuwe boiler kunt overwegen:

1. Wanneer je klant milieubewuster wilt leven

Wil jouw klant milieubewuster leven? Dan kan hij zijn ecologische footprint verkleinen met deze oplossing. De boiler stoot geen CO₂ uit bij het verwarmen van tapwater omdat deze niet is aangesloten op het aardgas. Daarnaast zijn de boilers laag in energieverbruik (tot 3 keer minder dan de gasketel of elektrische boiler) omdat ze gebruikmaken van de omgevingslucht.

2. Wanneer je klant de huidige boiler moet vervangen

De installatie van een warmtepompboiler is vrij eenvoudig: je sluit de boiler aan op het water en de elektriciteit en zorgt voor een aansluiting op 2 luchtkanalen voor de lucht aan- en afvoer*. Dit kan gewoon op de bestaande ventilatiekanalen.

Tip! Adviseer jouw klant om de warmtepompboiler te combineren met zonnepanelen.

*Let op! Warmtepompboilers geven koude lucht af bij werking. Plaats ze daarom niet in leefruimtes en zorg voor een afvoerkanaal.

3. Wanneer je klant een woning koopt, bouwt óf renoveert

Heeft de klant onlangs een nieuwe woning gekocht, verbouwd of gerenoveerd? Dan is een warmtepompboiler een mooie aanvulling op het verduurzamen van het verwarmingssysteem. Zeker als het huis is voorzien van zonnepanelen en een mechanische ventilatie (waarbij het huis ventilatieroosters heeft en een ventilator die 24 uur lucht afzuigt).

Een warmtepompboiler installeren en aansluiten

Zoals aangegeven is de aansluiting van een warmtepompboiler vrij eenvoudig. Bouwkundige aanpassingen aan de woning zijn niet nodig. Omdat het apparaat geen gas verbruikt, sluit je het enkel aan op het elektriciteitsnet. Dit maakt het voor een klant ook makkelijk om tot de keuze te komen om een warmtepompboiler aan te schaffen.

Producttrainingen voor jou als installateur

ATAG biedt gratis producttrainingen aan van de Energion warmtepompboilers. Zowel de Energion Lydos Hybrid als de Energion Nuos Plus komen aan bod. Tijdens deze trainingen leer je welke warmtepompboiler je kiest in welke situaties en hoe je deze installeert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • het warmwaterverbruik / grootte van het gezin/ het soort woning
  • het huidige verwarmingssystemen /het (mechanische) ventilatiesysteem
  • de manier hoe elektriciteit wordt opwekt / onderhoud en installatie
  • installatie- en gebruikstips
Kortom, meer weten over de warmtepompboilers van ATAG? De ATAG accountmanager vertelt je er graag meer over.