De Zwarte Cross was weer een groot succes! Ruim 220.000 bezoekers en deelnemers hebben een onmundig prachtig Festival gehad. ATAG SelectDealer Laas Kuiken uit Dronrijp doet al vele jaren mee met een voertuig in de Special Klasse. Lees zijn verhaal.

In de schuur van café de Posthoorn

Al jaren was ik vaste Zwarte Cross campingbezoeker en werd het wel eens tijd om zelf mee te gaan rijden in de Special Klasse. Met een vaste vriendenclub van 6 personen hebben we besloten om de sprong te gaan wagen en in 2013 hebben voor de 1e keer zelf meegereden. Inmiddels 6 jaar geleden hebben we 4 keer meegedaan. Alleen in 2015 en 2017 is het niet gelukt om kaarten te krijgen….

2013: Skihut van Tante Rikie
2014: Strijdwagen Asterix en Dildoblix
2016: Hovercraft Holland-Syrië Line
2018: Lijkwagen Leven voor de Dood

De basis is altijd dezelfde auto: een Nissan Patrol. Deze wordt telkens volledig gestript, verlengd en verzwaard. Met elkaar bouwen we tenminste 4 maanden aan onze creatie. Iedere dinsdagavond en zaterdag wordt er gesleuteld in de schuur van café de Posthoorn in Dronrijp. De auto past precies in een DHL-vrachtwagen, die het vervoer regelt naar de Zwarte Cross.
 

Skihut van tante Rikie

Trouwens de Skihut van Tante Rikie heeft zijn debuut gemaakt op het dorpsfeest de Rypster Merke in Dronrijp. Één groot feest! En dat te mogen herhalen op de Zwarte Cross was nog een groter succes dat naar meer smaakte. Daarom in 2014 weer kaarten geregeld en de auto verbouwd tot een strijdwagen met Asterix en Dildoblix als hoofdrolspelers.
 
2015 was een tussenjaar. We hebben geen kaarten kunnen krijgen. De moraal zakte iets, maar toch was het Zwarte Cross gevoel zo groot dat we ons hebben ingeschreven voor de voor de Friese Swarte Crosse in Bleia. Maar ik moet zeggen, dat de ‘echte’ Zwarte Cross toch grootser is.

Vol ideeën voor 2019

We moesten en zouden weer meedoen. Wat in 2015 niet lukte, gaat ons in 2016 niet weer overkomen. Daarom met 10 man achter de computer om kaarten te bemachtigen en het lukte! Er kon weer gesloopt en opgebouwd worden: de Hovercraft De Holland-Syrië Line is geboren! Zelfs een prijs mee gewonnen, echter het onderwerp lag misschien iets te gevoelig, want er zijn amper foto’s van de Hovercraft te vinden op internet.
 
In 2017 opnieuw geen kaarten……De geschiedenis lijkt zich te herhalen. In 2018 hebben we een toegangsbewijs gekregen van onze collega-rijders De Rypster Vikings, ook uit Dronrijp. Het 2018 thema was Leven voor de Dood en hoe kan je dit beter uitbeelden dan een lijkwagen te bouwen met  
Andre Hazes in de kist. Hij heeft immers best geleefd voor zijn dood en nog wel meer dan dat.
 
We zitten alweer vol ideeën om in 2019 opnieuw de Cross te rijden. Na het sleutelen wordt er natuurlijk een biertje gedronken en dan komen de ideeën en spreuken vanzelf naar boven. De Zwarte Cross, dat wil je meemaken! Wij proberen ook in 2019 er weer bij te zijn.