ATAG CV-ketels zijn ‘warmtepomp-ready’

De CV-ketel wordt een belangrijk onderdeel van de nieuwe zgn. hybride verwarmingssystemen; een installatie, bestaand uit een warmtepomp én CV-ketel die met elkaar samenwerken. De warmtepomp zal het grootste deel van de verwarming voor haar rekening nemen. Met een hybride verwarmingssysteem is er minder aardgas nodig. Zo wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de klimaatdoelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn. CO2 wordt als één van de veroorzakers gezien van de gevolgen van de wereldwijde klimaatveranderingen.

Nu al zijn alle ATAG CV-ketels geschikt om in combinatie met een hybride warmtepomp je woning te verwarmen. Toch leven er veel vragen en bestaan er onduidelijkheden rondom de CV-ketel en de toepassing hiervan op korte termijn. Daarom hebben we een aantal zaken op een rij gezet:

Is binnenkort de CV-ketel taboe in de Nederlandse woningen?

De CV-ketel wordt een belangrijk onderdeel van de nieuwe zgn. hybride verwarmingssystemen, waarin een warmtepomp het grootste deel van de verwarming voor haar rekening zal nemen. Alleen bij langere vorstperioden en wanneer er extra warm water wordt gevraagd, springt de CV-ketel bij.

De CV-ketel blijft dus eerst bestaan?

Jazeker, alleen gaat deze samenwerken met een hybride warmtepomp om zo te zorgen voor de verwarming en warm water van de woning.

Waarom hybride verwarmingssystemen?

Hybride warmtepompen gaan een belangrijke rol spelen in de energietransitie, de verandering van gas als energiebron naar elektrisch verwarmen. Op dit moment is het niet mogelijk om ‘Nederland volledig om te zetten naar elektrisch’. Volledig omzetten wordt ook wel all-electric genoemd. Dit levert problemen op in de energievoorziening, omdat het bestaande elektriciteitsnetwerk nu nog niet beschikt over de juiste capaciteit en de vraag niet aankan. Het meest belangrijke van de ‘van aardgas los discussie’ is dat er een keuze gemaakt wordt op basis van het maximaal terug dringen van de CO2-uitstoot. En dit tegen minimale kosten, waarbij comfortbeleving voor de consument ook erg belangrijk is Hierbij wordt de samenwerking tussen de verschillende vormen van energie –bijv. zon, wind, biogas,  etc. – gestimuleerd. Alleen op deze manier is het mogelijk om ‘vol gas naar CO2-neutraal’ te gaan.

Het advies van ATAG Verwarming

Isolatie is het startpunt om na te denken over hoe je je woning verwarmt. Is je woning goed geïsoleerd? Dan is op dit moment een hybride verwarmingssysteem – de bestaande cv-ketel in combinatie met een warmtepomp - een uitstekende tussenoplossing, waarbij je alvast kunt wennen aan het nieuwe verwarmen. Zonder hiervoor allerlei ingrijpende woningaanpassingen uit te laten voeren.


Ontvang advies en informatie

Op onze website zoals in de kennisbank vind je meer informatie over (duurzame) verwarming. Wil je meer informatie of advies over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met de ATAG Selectdealer bij jou de in buurt.


  Zoek een ATAG SelectDealer ATAG's visie op duurzaamheid