Wat nu? CV-ketel vervangen of direct een warmtepomp installeren

Is jouw CV-ketel aan vervanging toe? Dan heb je je ongetwijfeld afgevraagd wat je nu het beste kunt doen: een nieuwe CV-ketel kopen of tóch overstappen naar een nog duurzamer alternatief zoals een warmtepomp. 

In 2026 heeft de overheid immers aangekondigd dat er dan altijd een duurzame installatie toegepast dient te worden.
Is je CV-ketel aan vervanging toe, dan zul je deze vanaf 2026 moeten combineren met een hybride warmtepomp. In dit artikel wordt stilgestaan bij de verschillende mogelijkheden om je woning met- en zonder aardgas te verwarmen.
 
Gas, water en elektriciteit zijn vanzelfsprekend aanwezig in elke woning. Maar hoe ga je je woning verwarmen wanneer je "van het aardgas af moet"? Een vraag die niet zomaar is te beantwoorden. Graag helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

 
Wil je een advies ontvangen? Dat kan! Doorloop vijf eenvoudige stappen in de Comfortkiezer om een idee te krijgen welk verwarmingstoestel het beste past bij jouw situatie. Direct contact opnemen met een ATAG GreenDealer bij jou in de buurt kan natuurlijk ook.

  Start de Comfortkiezer Vind een ATAG GreenDealer

De rol van de CV-ketel is nog niet uitgespeeld

De CV-ketel past nog steeds in het plan om je woning te verduurzamen

Uiteindelijk gaat de vertrouwde CV-ketel op z’n retour en wordt vervangen door alternatieve en duurzame verwarmingssystemen. Maar dat wil niet zeggen dat je nú geen nieuwe CV-ketel kunt (of mag) aanschaffen en gebruiken. In elk geval tot 2026. Vanaf 2026 moet je naast je nieuwe CV-ketel een duurzame toevoeging laten installeren.

Wat is dan het juiste verwarmingssysteem voor jouw woonhuis? De wijk waar je woont, de isolatie van je woning en de benodigde investering spelen een belangrijke rol in de keuze die je maakt.
 

Als je je CV-ketel gaat vervangen, wat zijn dan de alternatieven?

Voordat je gaat nadenken over alternatieven voor je bestaande CV-ketel is het belangrijk om eerst te weten wat er gebeurt in je woonwijk.
 

Wat gebeurt er in je woonwijk?

Ga allereerst na of er plannen zijn om jouw wijk gasvrij te maken. Verschillende gemeenten doen namelijk mee aan het Programma Aardgasvrije Wijken om woonwijken aardgasvrij te maken of hierop voor te bereiden. De overheid heeft hiervoor €435 miljoen beschikbaar gesteld. Dit bedrag mogen gemeenten gebruiken om bijvoorbeeld huizen beter te isoleren, aan te sluiten op een warmtenet of om te investeren in zuinige installaties, et cetera.
 
Bekijk welke gemeenten deelnemen aan het programma van de overheid of informeer bij jouw gemeente. Het is jammer om zelf te investeren in een nieuw verwarmingssysteem, terwijl de gemeente van plan is om hetzelfde te doen.

Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp?

Doe eerst de 50 graden test

Heb je een bestaande woning? Dan kan het zijn dat je woning nog niet direct geschikt is voor aardgasloos verwarmen. Je huidige CV-ketel werkt met een warmwatertemperatuur tussen de 60-80 graden. Een warmtepomp werkt met een temperatuur tussen 45-55 graden.
Om te kijken of je woning comfortabel warm wordt op deze lagere temperatuur, kun je de 50 graden test doen door de aanvoertemperatuur van de CV-ketel te verlagen naar 50 graden.

Hoe werkt de test?
Doe de test gedurende een week in een periode wanneer het buiten koud is  en de buitentemperatuur ligt tussen 4-10 graden. Wanneer  het aangenaam warm wordt t met de lagere aanvoertemperatuur van 50 graden is de kans groot dat je woning geschikt is om te verwarmen met een hybride warmtepomp.

Hoe zet ik de temperatuur op 50 graden?
In de gebruiksaanwijzing van de CV-ketel staat hoe je de temperatuur op 50 graden kunt zetten. Heb je deze niet meer? Geen probleem. Je kunt alle gebruikershandleidingen van ATAG CV-ketels hier opzoeken en downloaden.
 
Meer weten?
Wil je meer weten over een alternatief voor verwarmen met aardgas? Neem eens contact op met een ATAG GreenDealer bij jou in de buurt. Hij vertelt je precies welk van onderstaande opties het meest geschikt is voor in jouw situatie, waaraan je huis moet voldoen en wat de kosten zijn.

De verwarmingsmogelijk-heden voor nu en de toekomst

Optie 1
Een CV-ketel, die nu al geschikt is voor de hybride warmtepomp - Hybrid Ready

Is je woning minder goed geisoleerd en nu nog niet geschikt voor een warmtepomp? Dan is een zuinige CV-ketel een goede keuze.
 
Alle nieuwe ATAG CV-ketels zijn Hybrid Ready. Dit betekent dat ze kunnen samenwerken met een warmtepomp. Zo is het mogelijk om de CV-ketel op een later moment te combineren met een een hybride warmtepomp. Daarmee bespaar je fors op je aardgasverbruik.

Voorbereid op de toekomst
Daarnaast zijn alle ATAG ketels ook voorbereid op alternatieve gassoorten, zoals biogas en waterstof. Gassen, die in de toekomst mogelijk beschikbaar komen. De huidige nieuwe generatie CV-ketels verbruiken nu al veel minder energie dan je huidige ketel. Je herkent de 'zuinigheid' aan het energielabel A++ voor het verwarmen van radiatoren en het energielabel A voor het tapwater. 
Om zo lang mogelijk te profiteren van de prestaties van je CV-ketel is goed onderhoud erg belangrijk.
 
Nu een CV-ketel, straks een warmtepomp
Door eerst een nieuwe CV-ketel te kopen en later te koppelen aan een (hybride) warmtepomp, smeer je de investering in een duurzaam verwarmingssysteem uit over meerdere jaren. Zo kun je eerst investeren in het goed isoleren van je woning, waarna je de overstap kunt maken naar een warmtepomp. Immers alle ATAG CV-ketels zijn namelijk warmtepomp-ready. Dit betekent dat je zonder ingrijpende verbouwingen je woning energiezuinig kunt gaan verwarmen met een duurzaam systeem. 

Meer weten over verwarmen met een CV-ketel

Optie 2
Hybride verwarmen met een -bestaande of nieuwe- CV-ketel en warmtepomp

Een hybride verwarmingssysteem is een CV-ketel samen met een hybride warmtepomp. Deze oplossing is geschikt voor veel nederlandse woningen. Is je woning redelijk  geisoleerd, dan zijn er meestal geen ingrijpende woningaanpassingen nodig. Hybride verwarmen houdt in dat de warmte wordt 'gemaakt' door de warmtepomp en bij koude of een grote warmtevraag wordt ondersteund door je bestaande of nieuwe CV-ketel.
 
Wat kan ik besparen?
Met een hybride installatie bespaar je tot 70% op je energierekening, omdat de warmtepomp op elektriciteit werkt. De CV-ketel springt bij wanneer nodig – bijvoorbeeld wanneer het buiten heel koud is of wanneer er extra warm water nodig is.
 
Hybride als tussenstap
Een hybride verwarmingssysteem kun je ook als tussenstap zien, wanneer je nu nog niet volledig electrisch kunt verwarmen. Alle ATAG Energion M hybride warmtepompen zijn namelijk niet alleen geschikt voor elk merk of type CV-ketel, maar zijn ook voorbereid om op een later moment toegepast te worden als all-electric warmtepomp.

Zo is het mogelijk om in de toekomst gemakkelijk afscheid te nemen van de CV-ketel als onderdeel van de hybride installatie.
 

Meer weten over hybride verwarmen

Optie 3: All-electric met een warmtepomp

Optie 3 gaat nóg een stap verder en houdt in dat je woning geen aardgas meer verbruikt. Er wordt alleen maar elektriciteit gebruikt voor verwarmen en warm water. Het verwarmingssysteem dat hiervoor wordt gebruikt is een all-electric warmtepomp.
 

Meer weten over all-electric verwarmen

De rol van ATAG

Als lid van De Nederlandse Verwarmingsindustrie zet ATAG maximaal in op het zo snel mogelijk realiseren van duurzame comfortabele hybride verwarmingssystemen. Zo vindt er een versnelde verduurzaming van de Nederlandse woningen plaats, waarbij minder aardgas noodzakelijk is voor het verwarmen van de woning.
 

Benieuwd welke duurzame oplossing het beste bij jou past? Start vrijblijvend de Comfortkiezer. Of neem direct contact op met een ATAG SelectDealer bij jou in de buurt.