Wel of geen CV-ketel in 2022? Vervangen of overstappen op een duurzamer alternatief?

Is jouw CV-ketel aan vervanging toe? Dan heb je je ongetwijfeld afgevraagd wat je nu het beste kunt doen: een nieuwe CV-ketel kopen of tóch overstappen naar een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp? In 2050 is heel Nederland immers CO2-neutraal. In dit artikel staan wij stil bij de mogelijkheden, zodat je beter weet wat je te wachten staat.
 
Gas, water en elektriciteit zijn vanzelfsprekend aanwezig in elke woning. Het is niet voor te stellen dat je geen aardgas meer hebt. Maar hoe ga je je woning verwarmen wanneer je "van het aardgas afmoet"? Een vraag die niet zomaar is te beantwoorden: Het is een uitdaging om tot een goed antwoord te komen.
 
In dit artikel meer informatie over:

 
Wil je een advies op maat ontvangen? Dat kan! Maak vrijblijvend gebruik van de Comfortkiezer, waarbij je direct een idee krijgt welk verwarmingstoestel het best bij jouw situatie past. Je kunt ook direct contact opnemen met een ATAG SelectDealer bij jou in de buurt.

  Start de Comfortkiezer Vind een ATAG SelectDealer

Waarom is de energietransitie nodig?

Momenteel voorzien fossiele bronnen ons in het grootste deel van de energie die wij gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan olie, steenkool en aardgas. Deze bronnen zijn eindig, raken op en brengen tegelijkertijd schade aan de natuur. Zo komen er bij verbranding ervan grote hoeveelheden fijnstof en broeikasgassen vrij. Fijnstof is slecht voor onze gezondheid en broeikasgassen resulteren in de opwarming van onze aarde.
 
Daarop hebben wereldleiders op de klimaatconferentie in Parijs (2015) besloten om samen ons energiesysteem te veranderen. Dit wordt samengevat in het Klimaatakkoord.
 
De Nederlandse overheid heeft het doel gesteld om in 2050 volledige CO2-neutraal te zijn. In kleine stappen werken wij toe naar een aardgasvrij Nederland om de klimaatverandering zoveel mogelijk af te remmen. Zo wordt alle nieuwbouw sinds 1 juli 2018 niet meer aangesloten op gas.

De CV-ketel blijft nog even hier...

Uiteindelijk gaat onze oude, vertrouwde CV-ketel op z’n retour en wordt deze vervangen door alternatieve en duurzame verwarmingssystemen. Maar dat wil niet zeggen dat je nú geen nieuwe CV-ketel kunt (of mag) aanschaffen en gebruiken. De rol van aardgas is nog niet uitgespeeld.

Wat is dan het juiste verwarmingssysteem voor jouw woonhuis? De wijk waarin je woont, de isolatie van je woning en de benodigde investering spelen een belangrijke rol in de keuze die je maakt.
 

Als je je CV-ketel moet vervangen, voor welke oplossing kies je dan?

Wij geven je enkele tips om te achterhalen welk systeem het beste bij jouw woning past:
 

Check de plannen van jouw wijk

Ga allereerst na of er plannen zijn om jouw wijk gasvrij te maken. Verschillende gemeenten doen namelijk mee aan het Programma Aardgasvrije Wijken om woonwijken aardgasvrij te maken of hierop voor te bereiden. De overheid heeft hiervoor €435 miljoen beschikbaar gesteld. Dit bedrag mogen gemeenten gebruiken om bijvoorbeeld huizen beter te isoleren, aan te sluiten op een warmtenet of om te investeren in zuinige installaties, et cetera.
 
Bekijk welke gemeenten deelnemen aan het programma van de overheid of informeer bij jouw gemeente. Het is erg zonde om zelf te investeren in een nieuw verwarmingssysteem, terwijl de gemeente van plan is om hetzelfde te doen.

Controleer de isolatiewaarden van jouw woning

Heb je geen nieuwbouw, maar een bestaande woning? Dan is de kans groot dat deze (nog) niet geschikt is om volledig van het aardgas af te gaan. Zeker als de woning niet voldoet aan de minimale isolatiewaarden voor de installatie van een warmtepomp. Voordat je dus bijvoorbeeld besluit om een warmtepomp aan te schaffen, moet je kijken of dit voor jouw woning wel zin heeft.
 
Overweeg je om over te stappen op een duurzaam alternatief? Ga dan in gesprek met een ATAG SelectDealer bij jou in de buurt. Hij vertelt je precies welk van onderstaande opties het meest geschikt is voor in jouw situatie, waaraan je huis moet voldoen en wat de nodige investering hiervoor is.

Optie 1: Zuinige én warmtepomp-ready CV-ketel

Is je woning ‘slecht’ geïsoleerd? Dan is een zuinige - (warmtepomp-ready) - CV-ketel een goede keuze.
 
De kwaliteit, het comfort én het rendement van onze CV-ketels zijn flink verbeterd. Zo verbruiken ze veel minder energie dan je huidige ketel. Je herkent onze zuinige ketels aan het energielabel A++ voor het verwarmen van radiatoren en het energielabel A voor het tapwater. Daarnaast is het de bedoeling om zo lang mogelijk van je CV-ketel gebruik te maken. Hiervoor is goed onderhoud cruciaal.
 
Het voordeel van deze optie is dat je de investering in een duurzaam verwarmingssysteem ‘uitstrijkt’ over meerdere jaren. Zo kun je eerst investeren in de isolatie van je woning, waarna je vrij snel overstapt op een warmtepomp. De ketel is namelijk warmtepomp-ready, waardoor de aansluiting soepel verloopt en je vrij eenvoudig een hybride verwarmingssysteem realiseert.

Ontdek onze CV-ketels

Optie 2: Hybride verwarmingssysteem

Een hybride verwarmingssysteem is een duurzame tussenoplossing en geschikt als jouw woning goed geïsoleerd is. Hiervoor zijn geen ingrijpende woningaanpassingen nodig. Hybride verwarmen houdt in dat je gebruik maakt van een warmtepomp én een CV-ketel.
 
Het systeem verbruikt zo’n 50% minder fossiele brandstof, omdat de warmtepomp op elektriciteit werkt. De cv-ketel springt bij wanneer nodig – bijvoorbeeld wanneer het buiten heel koud is of wanneer er extra warm water nodig is.
 
Een hybride verwarmingssysteem is een eerste stap naar all-electric.

Ontdek onze Hybride Verwarmingssystemen

Optie 3: All-electric met een warmtepomp

Optie 3 gaat nóg een stap verder en volledig aardgasvrij. Deze woning gebruikt enkel elektriciteit om ruimtes en water te verwarmen. Hiervoor zet je een duurzaam verwarmingssysteem in, zoals een all-electric warmtepomp.
 

Ontdek onze All-Electric Warmtepompen

De rol van ATAG

Als lid van De Nederlandse Verwarmingsindustrie zet ATAG maximaal in op het zo snel mogelijk realiseren van duurzame comfortabele hybride verwarmingssystemen. Zo vindt er een versnelde verduurzaming van de Nederlandse woningen plaats, waarbij minder aardgas noodzakelijk is voor het verwarmen van de woning.
 

Benieuwd welke duurzame oplossing het beste bij jou past? Start vrijblijvend de Comfortkiezer. Of neem direct contact op met een ATAG SelectDealer bij jou in de buurt.