Hybride verwarmen met CV-ketels voor een energiezuinige woning

Een hybride warmtepomp is een goede keuze als je jouw huis op een duurzame manier wil verwarmen, nu én in de toekomst. Maar wat is een hybride verwarmen met een CV-ketel, wat zijn de voordelen en wanneer is jouw huis geschikt voor deze oplossing?

In 2050 dienen alle Nederlandse huishoudens klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat ook jouw huis op den duur volledig wordt afgesloten van aardgas en enkel gebruikmaakt van duurzame energiebronnen. Maar volledig afstappen van aardgas is een ingrijpende project én kostbare investering: niet alleen in de installatie van het benodigde apparatuur, maar bijvoorbeeld ook in de isolatie van jouw huis.

Daarom is een hybride warmtepomp een uitstekende eerste en eenvoudiger stap naar duurzaam verwarmen! Je gasverbruik vermindert aanzienlijk met deze oplossing. Maar wat houdt het eigenlijk in? Lees meer.


 Overweeg je een hybride warmtepomp te kopen en wil je meer weten over de mogelijkheden? Met onze jarenlange ervaring weten wij precies wat je nodig hebt. Zo achterhaal je eenvoudig of een hybride warmtepomp  past bij jouw woonsituatie.

Vrijblijvend advies aanvragen

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt nauw samen met je nieuwe of bestaande CV-ketel. De warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en neemt het grootste deel van de verwarming voor haar rekening. De CV-ketel werkt nog wel op gas, maar springt alleen bij wanneer extra capaciteit is gewenst. Bijvoorbeeld op een koude winterdag. Met deze combinatie verminder je de CO₂-uitstoot direct!

Heb je een relatief moderne HR-ketel (jonger dan 10 jaar)? Dan is het meestal mogelijk om deze met een warmtepomp te combineren. Heb je ook een nieuwe CV-ketel nodig? Weet dan dat al onze ketels kunt combineren met een (hybride) warmtepomp.

De werking van een hybride verwarmingssysteem

Een hybride verwarmingssysteem bestaat meestal uit een buiten- en binnenunit.
 
De buitenunit gebruikt de buitenlucht als bron om warmte uit te halen. Vervolgens verhoogt de binnenunit de temperatuur om de warmte gebruiksklaar te maken voor het centrale verwarmingssysteem. Dit is meestal voldoende om het grootste deel van het huis te verwarmen.
 
De CV-ketel is nog steeds aangesloten op aardgas en realiseert warm water in onder andere de keuken en badkamer. Is er een boiler aanwezig? Dan is het ook mogelijk om de warmtepomp in te zetten voor het verwarmen van tapwater.

Een warmtepomp ervaring van een gebruiker

Bekijk hier het enthousiaste verhaal van een tevreden gebruiker, die stapsgewijs zijn woning uit 1983 verduurzaamt.

De voordelen van deze keuze

50% minder CO₂-uitstoot

Je reduceert de CO₂ met maar liefst 50%! De elektrische warmtepomp neemt immers een groot deel over van de CV-ketel.

Overstap naar all-electric

Kies je voor hybride? Dan stap je sneller over op een all-electric oplossing. Je bent beter voorbereid op een klimaatneutrale toekomst!

Subsidie vanuit de overheid

De Nederlandse overheid keert subsidies voor hybride verwarmingssystemen. Deze variëren tussen €1.800-€2.400.

Lagere energierekening

De Consumentenbond geeft aan dat je met een hybride warmtepomp direct €200 tot ruim €600 per jaar kunt besparen op je energierekening.

Wanneer is een hybride verwarmen geschikt voor jouw woning?

Een hybride verwarmingssysteem is toepasbaar bij zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Maar daaraan kleven wel enkele voorwaarden en gevolgen:

Geschikt voor geïsoleerde woningen

Is jouw woning voorzien van dubbel glas (HR++) en een goede vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.? Dan is een hybride CV-ketel met warmtepomp een geschikte keuze. Dit systeem verwarmt je woning immers op lage(re) temperaturen. Daarom wil je zo min mogelijk warmte laten ‘ontsnappen’.
 

Verhoogde elektriciteitsverbruik opvangen met zonne-energie

Het gasverbruik neemt aanzienlijk af, maar het elektriciteitsverbruik neemt toe. Daarom is het aan te raden om (op den duur) elektriciteit op te wekken met zonne-energie.
 

Beste werking bij lage cv-watertemperaturen

De warmtepomp functioneert het best bij lage watertemperaturen in je verwarmingssysteem, tot zo’n 40-50°C. Daarom gaat een hybride systeem perfect samen met vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren (LTV).

Kosten en subsidies

De kosten van de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp liggen tussen de €5.000 en €7.000. Het is mogelijk om je huidige CV-ketel te gebruiken in combinatie met de hybride warmtepomp. Heb je een nieuwe (warmtepomp-ready) CV-ketel nodig, dan komen die kosten er nog bij.

Vrijwel alle CV-ketels van ATAG zijn wartempomp-ready.
 

ISDE subsidie aanvragen?

Alle hybride warmtepompen van ATAG komen in aanmerking voor de ISDE subsidie . De hoogte van deze subsidie hangt af van het soort apparaat en het vermogen. .

Bekijk de ISDE subsidies

Wil jij de eerste stap zetten op het gebied van duurzaam verwarmen?

Ontdek zelf hoe je jouw huis zo duurzaam en energiezuinig mogelijk verwarmt en welke keuzes het beste bij jouw situatie passen! Neem contact op met de dichtstbijzijnde ATAG SelectDealer bij jou in de buurt. Of ontdek welke duurzame oplossing past bij jouw situatie met de Comfortkiezer.

Naar de Comfortkiezer Vrijblijvend advies aanvragen