Jouw huis duurzaam verwarmen met of zonder aardgas

Maak je woning klaar voor de toekomst

Je weet ongetwijfeld dat (bijna) alle Nederlandse woningen uiteindelijk van het aardgas worden afgesloten. Ook jouw huis dien je over enkele jaren zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te verwarmen. Dat is niet voor niets: Het is van groot belang om onze wereld te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Maar dat verduurzamen gaat niet vanzelf en is niet eenvoudig. Waar begin je en hoe doe je dat, duurzaam en energiezuinig verwarmen? Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

In 3 duurzame en energiezuinige stappen je huis verwarmen

Stap 1 | Zo duurzaam mogelijk omgaan met aardgas

Wij maken in Nederland al decennialang gebruik van een zeer kwalitatief gasnetwerk. Maar vanwege klimaatverandering stappen we langzaamaan over van aardgas op duurzame energie. Moet je eigenlijk meteen af van de CV-ketel? De rol van aardgas is op dit moment nog niet uitgespeeld. In bepaalde gevallen is verwarmen met aardgas nog steeds een goede tussenoplossing. Zo kan er gekozen worden voor de overstap van een standaard CV-ketel naar een CV-ketel met tapwatertechnologie om het energieverbruik terug te dringen. Er zijn gelukkig talloze manieren om -voor nu- duurzaam om te gaan met jouw gasgebruik.

Stap 2 | Overstappen op hybride verwarmen

Dit is een hele mooie tussenstap en niet voor niets de meest gekozen oplossing van het moment: Je bestaande of nieuwe CV-ketel werkt samen met een hybride warmtepomp en verbruikt veel minder fossiele brandstoffen en verlaagt direct de CO₂-uitstoot. De CV-ketel springt pas bij wanneer nodig, bijvoorbeeld wanneer het buiten te koud is om voldoende warmte te leveren.

Met een hybride warmtepomp bespaar je direct 200 tot ruim 600 euro per jaar besparen op je energierekening. Dit is wel afhankelijk van de woning en de instellingen van de warmtepomp. 

Meer over hybride verwarmen

Stap 3 | Overstappen op volledig elektrisch verwarmen

Het all-electric verwarmen van woningen gebeurt al bij alle nieuwbouw. Sinds 2018 worden nieuwe wijken al niet meer aangesloten op aardgas. Deze woningen zijn all-electric en voorzien van alternatieve verwarmingssystemen zoals de warmtepomp. Deze systemen gebruiken enkel elektriciteit om ruimtes en water te verwarmen. Om de energiebehoefte minimaal te houden, moet de woning gebouwd zijn met maximaal isolerende eigenschappen.

In deze stap wordt het energieverbruik aanzienlijk verlaagd naast de reductie van de CO2-uitstoot en verbetering van het energielabel.

Meer over all-electric verwarmen

Overige combinaties mogelijk

Een warmtepompboiler die zorgt voor het duurzaam verkrijgen van warm water, waarbij deze zijn energie uit de buitenlucht haalt en ook door de zon opgewekte elektriciteit kan gebruiken.

Daarnaast is er een aanzienlijke energiebesparing mogelijk in combinatie met de zon voor zowel CV als warm tapwater. De zon is een onuitputtelijk bron van licht, warmte en comfort en biedt mogelijkheden om duurzaam te verwarmen, ook wanneer de zon niet schijnt.

Meer over warmtepompboilers

Wil jij de eerste stap zetten op het gebied van duurzaam verwarmen?

Ontdek zelf hoe je jouw huis zo duurzaam en energiezuinig mogelijk verwarmt en welke keuzes het beste bij jouw situatie passen! Neem contact op met de dichtstbijzijnde ATAG SelectDealer bij jou in de buurt. Of ontdek welke duurzame oplossing past bij jouw situatie met de Comfortkiezer.

Naar de Comfortkiezer Maak een afspraak