Slim besparen op aardgas

Consumentenbond op zoek naar de beste hybride warmtepomp

Een hybride verwarmingsinstallatie is een samenwerking tussen je bestaande of nieuwe CV-ketel en een warmtepomp. De Consumentenbond heeft 6 hybride warmtepompen van bekende cv-ketelfabrikanten vergeleken met als belangrijkste conclusie: Een hybride warmtepomp is voor veel huizen een logische tussenstap op weg naar aardgas vrij. Dit combineert de voordelen van een CV-ketel en een warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kan je tot 70% op het aardgas besparen. Dit is wel afhankelijk van de woning en de instellingen van de warmtepomp.

Een warmtepomp is een logische stap naar duurzaam verwarmen

Een warmtepomp is één van de oplossingen die bijdraagt aan de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn en is een goed alternatief voor je huidige verwarmingstoestel. Op dit moment is het niet mogelijk om ‘Nederland volledig om te zetten naar elektrisch’. Volledig omzetten wordt ook wel all-electric genoemd. Dit levert problemen op in de energievoorziening, omdat het bestaande elektriciteitsnetwerk nu nog niet beschikt over de juiste capaciteit om aan de vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. Afhankelijk van jouw situatie kan een hybride oplossing – dus je bestaande of nieuwe CV-ketel – in combinatie met een warmtepomp een tussenoplossing zijn. Met een hybride verwarmingssysteem is er minder aardgas nodig en kun je tot 70% mnider aardgas gaan verbruiken.

Hybride warmtepomp met CV-ketel

De warmtepomp werkt samen met je (bestaande of nieuwe) CV-ketel en verwarmt een CO2-neutrale manier jouw huis. De ketel springt bij als er bijvoorbeeld sprake is van een lage buitentemperatuur of als de warmtevraag groter is dan de warmtepomp biedt. Voor bestaande woningen is het de meest toegankelijke combinatie en een goede tussenoplossing om in de toekomst volledig all-electric te gaan. De warmtepompen zijn er in allerlei soorten en maten voor verschillende budgetten en huizen.

Meer over hybride verwarmen Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

De hybride warmtepomp van ATAG volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft 6 hybride warmtepompen van bekende cv-ketelfabrikanten vergeleken. Welke warmtepomp voor jou het beste is, hangt af van je je huidig gasverbruik, het aantal bewoners en je stookgedrag. Ook het geluid en de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen spelen een rol. Daarom wordt er ook geen beste warmtepomp aangewezen, omdat er sprake is van allerlei verschillende factoren. Er is bij de test uitgegaan van een redelijk isolatieniveau van je woning.

Voor alle situaties geldt:
  • Dat je een belangrijke bijdrage levert aan een groenere wereld door het gebruik van een hybride warmtepomp.
  • Als aardgas duurder wordt ten opzichte van stroom verdien je de investering sneller terug.
  • Wanneer je nu al erg zuinig stookt en weinig gas verbruikt, gaat het ‘terugverdienen’ langzamer.
  • Als je een grote woning hebt, heb je de gedane investering er sneller uit.
Houd rekening met bovenstaande punten en staar je niet blind op de getallen.
 

Uitgebreide testresultaat ATAG Energion M Hybrid-all 4, 4kW monoblock

Deze monoblock heeft de kleinste binnenunit van allemaal. Met deze warmtepomp zijn flinke besparingen mogelijk dankzij een goed rendement en omdat hij tot lage temperaturen blijft werken.
 
 Adviesprijs* + installatie €5.900
 ISDE-subsidiebedrag €1.800
 Afmetingen buitenunit (bxdxh in centimeter) 102x37x76
 Afmetingen binnenunit (bxdxh in centimeter) 30x19x33
 Garantie 2 jaar
Werkingsgebied verwarmen -20 tot +35 graden Celcius
 Combinatie met willekeurige CV-ketel mogelijk Ja, maar modulerend alleen met ATAG i-Serie CV-ketel
 Werking af te stemmen op eigen zonnepanelen ja

*Het gaat om de adviesprijs (nov 2020) van de fabrikant voor de buiten- en binnenunit, inclusief richtprijs voor installatie.

 

De ATAG Energion M Hybrid Warmtecombi

De ATAG Energion M Hybrid warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht en kan verwarmen, koelen en warm water leveren mét en zonder gas.

  • Zeer compact en overal te plaatsen  – de kleinste warmtepomp van Nederland;
  • Verwarmt met duurzame energie tot dat het flink vriest(-7,2˚C). Het rendement blijft goed, zodat je fors je energierekening en minder CO2-uitstoot;
  • Beschikt over een zgn. ‘boost’ functie om de kamertemperatuur sneller te verhogen;
  • Na (tijdelijke) toestemming kan een ATAG professional  de warmtepomp op afstand inregelen en finetunen, wanneer je gebruikt maakt van de ATAG One Zone thermostaat.

Besparen met een hybride warmtepomp?

Maak een afspraak