ISDE-subsidie 2023 voor warmtepompen & warmtepompboilers

Ben je huiseigenaar en wil je jouw woning verduurzamen? Dan heb je meestal recht op de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE-subsidie). Ontdek wat deze subsidie inhoudt voor warmtepompen en warmtepompboilers, aan welke voorwaarden je dient te voldoen én hoe je een ISDE-subsidie aanvraagt.

Heb je een ATAG warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler geïnstalleerd en nog geen ISDE-subsidie aangevraagd? Vraag dan eenvoudig ISDE-subsidie aan via onze ComfortSubsidie-tool.

Wat is de ISDE-subsidie?

De overheid stimuleert woningeigenaren om te verduurzamen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is daar een voorbeeld van. Deze is in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en uitgevoerd door de RVO.
 
Met de ISDE vraag je subsidie aan voor:

 • een zonneboiler;
 • een (hybride) warmtepomp en warmtepompboiler;
 • isolatiemaatregelen; en
 • een aansluiting op het warmtenet.
De subsidiemogelijkheden voor zakelijke gebruikers wijkt iets af.

Elk jaar wordt er een budget vastgesteld. Zo maakt de overheid €350 miljoen beschikbaar voor 2023. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Voorwaarden om subsidie te ontvangen voor een warmtepomp of warmtepompboiler

Allereerst is het van belang dat je:

 • eigenaar bent van de woning; en
 • zélf in de woning woont.

Het is je hoofdverblijf óf wordt je hoofdverblijf direct na renovatie.

Als je kiest voor de installatie van een (hybride) warmtepomp of een warmtepompboiler, dan kom je in aanmerking voor de ISDE. Je ontvangt minimaal €500 – de exacte hoogte hangt af van het soort/type warmtepomp(boiler) dat je kiest. Daarnaast dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Het apparaat is nieuw (en niet tweedehands of gebruikt)
 • Het apparaat is geïnstalleerd vóór je een aanvraagt indient
 • De installatie is uitgevoerd door een erkend bouwinstallatiebedrijf
 • ​Je bezit de factuur en betaalbewijs van het apparaat

Je vraagt de subsidie aan tot maximaal 24 maanden ná installatie.

Controleer -vóór je een warmtepomp of warmtepompboiler aanschaft- de apparatenlijst. In deze lijst zijn alle warmtepompen en -boilers opgenomen die sowieso in aanmerking komen voor subsidie, waarvan je de meldcode moet gebruiken bij je aanvraag. 

Download de lijst voor warmtepompen

Of download de lijst voor zonlichtsystemen of de lijst voor warmtepompboilers.

Bereken de hoogte van je subsidie

Wil je weten hoeveel je ongeveer ontvangt? Maak dan gebruik van de rekentool van de RVO. Deze geeft he een indicatie van de te ontvangen subsidie. Nadat je de doorgevoerde maatregelen hebt ingevoerd in de tool, krijg je een idee van het totale subsidiebedrag.

Naar de rekentool van RVO

ISDE-subsidie aanvragen met de ATAG ComfortSubsidie

Heb je een ATAG warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler geïnstalleerd en nog geen ISDE-subsidie aangevraagd? Vraag dan eenvoudig ISDE-subsidie aan via onze ComfortSubsidie-tool. In enkele stappen is jouw aanvraag geregeld en weet je precies hoeveel subsidie je ontvangt!

 1. Selecteer het geïnstalleerde ATAG-apparaat
 2. Laat je persoonsgegevens achter
 3. Vul je aankoopgegevens in zoals aankoopdatum, installatiedatum en soort woning
 4. Sluit af met je rekeningnummer en BSN
 5. Upload enkele documenten, zoals het installatiebewijs

Start de ATAG ComfortSubsidie

Meestal wordt de aanvraag binnen 8 weken afgehandeld. Lukt dit niet? Dan ontvang je na 7 weken een brief waarin de verlenging van de afhandeltermijn staat aangekondigd. Lees meer over de voorwaarden op RVO.nl.