Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, uit de lucht of uit grondwater en zet deze om in energie om je huis te verwarmen.

De warmtepomp werkt met een vloeistof die als eigenschap heeft te koken op een lage temperatuur, ook wel koudemiddel genoemd. Het koudemiddel wordt zo heet dat het verdampt tot een gasvorm. De damp van het koudemiddel stroomt richting de compressor die het samenperst en daarmee nog heter maakt.

Vanuit de condensor wordt warmte afgegeven die heet genoeg is om de warmte te gebruiken voor het verwarmen van een huis. Het koelmiddel heeft de warmte doorgegeven en is hierdoor afgekoeld. Het is nu weer vloeibaar.

De condensor stuurt de vloeistof door naar het expansieventiel. De vloeistof is nog te warm om opnieuw te gebruiken en moet eerst verder afkoelen. Dit gebeurt met behulp van het expansieventiel. Het koelmiddel kan nu weer warmte opnemen en begint de cyclus opnieuw.

De gebruikte energie wordt efficiënt gebruikt waardoor kosten worden bespaard en je tegelijkertijd profiteert van een comfortabele leefomgeving.
 

Ontdek meer over de warmtepomp

Werking van een lucht/water warmtepomp