Waarom een warmtepomp? Dit zijn de voor- en nadelen

Een warmtepomp verwarmt op een duurzame manier je huis en is een duurzaam alternatief voor de CV-ketel. De warmtepomp werkt naast of in plaats van je CV-ketel en biedt talloze voordelen. Welke dat zijn, ontdek je in dit artikel.

Onze aarde warmt op door de aanwezigheid van CO2. Hoe meer broeikasgassen we uitstoten, hoe sneller dit proces verloopt. Het gevolg? Een stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden. Daarom is het van groot belang om het aantal graden terug te dringen. Dat doen we bijvoorbeeld door volledig van het aardgas af te stappen.

Daarvoor moet onze huidige manier van verwarmen op de schop. De vertrouwde CV-ketel maakt langzaamaan plaats voor duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp. Daarom vertellen wij je waarom een warmtepomp geen slecht idee is door alle voor- én nadelen te benoemen:

Overweeg je een warmtepomp te laten installeren en wil je meer weten over de mogelijkheden? Lees dan de informatie op deze pagina en/of ontvang vrijblijvend advies/offerte op maat. Zo ontdek welke verwarmingsoplossing het beste past bij jouw woonsituatie.
 

Voordelen van warmtepompen

1. Vermindering van de CO₂ -uitstoot

Met een warmtepomp verminder je aanzien je CO2-uitstoot omdat je steeds minder verwarmt met gas. De hoeveelheid ervan hangt af van het type. Je kunt kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Welke warmtepomp je ook kiest, de maandelijkse energielasten voor verwarming zullen direct lager uitvallen.

 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is aangesloten op een HR-combiketel. De combiketel springt alleen bij wanneer het nodig is, bijvoorbeeld op zeer koude (winter)dagen. Zodoende verminder je de CO2-uitstoot met zo’n 20%*.

 

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp werkt volledig gasloos en maakt enkel gebruik van elektriciteit. Met deze oplossing stoot je 30%* minder CO2 uit.

*Bron: Mileucentraal.nl

2. Investering & terugverdientijd

De aanschaf en installatie van een warmtepomp is een flinke investering. Daarom kun je een ISDE-subsidie aanvragen. Daarnaast wil je ongetwijfeld weten hoe lang het duurt voor je deze investering hebt terugverdiend.

Uit een onderzoek van de Consumentenbond -waarbij is uitgegaan van een redelijk geïsoleerde woning- is het volgende gebleken:

 • Zodra aardgas duurder wordt ten opzichte van stroom, verdien je de warmtepompinvestering sneller terug.
 • Als je momenteel al erg zuinig stookt en zodoende weinig gas verbruikt, gaat het terugverdienen langzamer.
 • Als je woning groter dan gemiddeld is, gaat het terugverdienen weer sneller.
Houd rekening met bovenstaande punten en staar je niet blind op de getallen.
 

Investering

Een hybride warmtepomp kost volgens Milieu Centraal zo rond de €4.000 inclusief installatie, exclusief CV-ketel. Een all-electric warmtepomp is duurder: het investeringsbedrag ligt tussen de €6.500 - €8.500, inclusief btw en installatie. Maar dit kan oplopen tot een verdubbeling van het bedrag – de kosten hangen namelijk af van het type pomp en vermogen.
 

Terugverdientijd

De terugverdientijd zegt iets over de jaren waarin je de investering terugverdient, dankzij de besparing op je energierekening. Hoe lang dat duurt, hangt af van de kwaliteit van de hybride warmtepomp.
Maar de terugverdientijd hangt ook af van je stookgedrag, de isolatie en grootte van je woning.

Om je een beter idee te geven van de investering en terugverdientijd, hebben wij hieronder een voorbeeldsituatie uitgewerkt:

Adviesprijs & installatie €5.900
ISDE-subsidie    €1.800
Vrijstaande woning   7,2-8,0 jaar terugverdientijd
Goed om te weten: Bovenstaande prijzen zijn van november 2020. Daarnaast is het bij ATAG mogelijk om de investering in termijn te betalen.

3. Comfortabele woonomgeving met constante temperatuurregeling

Met een warmtepomp creëer je een comfortabele woonomgeving met een constante, aangename temperatuur. Voor zowel overdag als ’s nachts. Hoe constanter de binnentemperatuur, hoe hoger het rendement.

Een paar slimme tips om het maximale uit je warmtepomp te halen:

 • Werk met een lage stooklijn (verhouding tussen vertrektemperatuur van het verwarmingswater en de buitentemperatuur)
 • Hou de binnentemperatuur constant – ook in de nacht of wanneer je op vakantie gaat
 • Beperk de watertemperatuur tot 45 à 50 graden voor een hoger rendement

Het regelgedrag van een warmtepomp is dan ook anders dan met een CV-ketel, waarbij je ‘snel even’ de kamertemperatuur verhoogt.

4. Veiliger dan verwarmingssystemen op gas

Zowel warmtepompen als CV-ketels zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Deze veiligheidsrisico’s zijn volledig afgedekt door strenge keuringen, waardoor geen van beide systemen op dit gebied voor elkaar onderdoet.

CV-ketels zijn aangesloten op gas en vormen hiermee enig risico. Gas kan lekken en aardgas onvolledig verbranden met vergiftiging door koolstofmonoxide tot gevolg. Dit voorkom je overigens met goed onderhoud: door je CV-ketel jaarlijks te laten inspecteren, is de kans op deze risico’s nihil.

5. Lange levensduur & onderhoudsarm

Warmtepompen hebben doorgaans een lange levensduur 15-20 jaar. Ter vergelijking: CV-ketels gaan maximaal 15 jaar mee.

De levensduur gaat gepaard met het type warmtepomp, de kwaliteit en goed onderhoud. Als je de warmtepomp goed onderhoud, dan heb je er lang plezier van! Gelukkig zijn warmtepompen onderhoudsarm: wij raden aan om deze jaarlijks te laten inspecteren door een ATAG-specialist in de buurt.

De specialist inspecteert onder andere de draaiuren van je warmtepomp en zorgt ervoor dat de warmtepomp is afgesteld op jouw stookgedrag. Want slaat de warmtepomp regelmatig onnodig aan? Dan versnelt het slijtageproces van de compressor – het duurste onderdeel van de warmtepomp.

Daarnaast profiteer je met goed onderhoud van;

 • Verlenging van de levensduur
 • Een blijvend hoog rendement
 • En een kostenbesparing op grote onderhoudsklussen (want voorkomen is beter dan genezen!)

Ontvang subsidie én verhoog de waarde van je woning

Alle warmtepompen van ATAG komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie, de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. De hoogte van deze eenmalige subsidie hangt af van het soort apparaat en het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de subsidie. Het bedrag ligt tussen de €2.700 en €3.600.

Daarnaast verhoog je de waarde van je huis. Dat zit zo: met een warmtepomp verbeter je de energielabel van je woning tot wel 1/2 labelstappen! Daarmee stijgt je woningwaarde.

ISDE subsidie op ATAG warmtepompen

Nadelen van warmtepompen

1. Belang van isolatie

Goede isolatie is van groot belang voor de werking van een warmtepomp. Goede isolatie voorkomt immers warmteverlies waardoor het verbruik daalt. Daarom is isoleren altijd hét vertrekpunt richting een duurzame woning en vormt de energielabel van je huis de GO óf NO-GO voor de installatie van een warmtepomp.

Ter illustratie: All-electric oplossingen leveren altijd warmte op lage temperatuur. Daarom is het altijd een goed geïsoleerde woning van groot belang voor een all-electric oplossing: een label B is het minimale, een label A of A+ is beter.

Maar helaas zijn veel woningen in Nederland niet of slecht geïsoleerd. Uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat in 2019 50% van alle woningen in Nederland over energielabel C of lager beschikt.

 

Op welke plekken je de isolatie van je woning moet verbeteren

Heb je geen nieuwbouwwoning? Zorg dan dat je de isolatie op de volgende plekken goed hebt geregeld:

 • Zorg voor een goede dakisolatie
 • Vervang kozijnen voor HR++(+) zodat er geen warmte via het raam ontsnapt
 • Isoleer de buitengevel om warmteverlies nóg meer te beperken
 • Vervang bestaande radiatoren door vloerverwarming en pas direct vloerisolatie toe

2. Meer ruimte nodig dan voor een CV-ketel

Een warmtepomp bestaat uit twee delen: een binnen- en buitenunit.

Het buitendeel wordt -logischerwijs- aan de buitenzijde van je huis geplaatst. Het binnendeel komt veelal bij óf op de plek van een CV-ketel te staan. Houd er rekening mee dat dit binnendeel groter is dan een gemiddelde CV-ketel. Hierdoor neemt een warmtepomp meer ruimte in beslag. Gelukkig is dit meestal geen groot probleem; zeker niet met de compacte warmtepompen van ATAG.

Daarnaast is -voor bepaalde typen warmtepompen- de plaatsing van groot belang: zo moet een all-electric warmtepomp naast een boiler komen te staan voor warm tapwater.

Waarom een warmtepomp van ATAG?

Is jouw CV-ketel aan vervanging toe en overweeg je een warmtepomp te plaatsen? Laat je dan verrassen door de kwaliteit van ATAG!

Neemt weinig ruimte in beslag
Het binnendeel is zeer compact; het heeft de grootte van een airco. Volgens de Consumentenbond heeft de ATAG Energion Hybrid-all 4 de kleinste binnenunit van allemaal.

Stille werking
Met 39,5dB(A) is een warmtepomp van ATAG de stilste in zijn klasse.

Hoog rendement, ook in de winter
Verwarmen verloopt standaard via de warmtepomp tot het buiten flink vriest – hierdoor blijft het rendement goed, waarbij je fors bespaart op CO2-uitstoot én de energierekening.

Snelle verwarming
Je beschikt over instellingen om je kamertemperatuur sneller te verhogen.

Service op afstand
Problemen? ATAG-installateur kijkt via de ATAG One Zone-thermostaat op afstand met je mee.

Goede integratie met duurzame energie-opwekkers
Geschikt voor koppeling met PV-panelen en zonnecollectoren.

Kies op basis van deskundig advies

Voor deskundig advies staan de ATAG SelectDealers voor jou klaar. De SelectDealer biedt de juiste oplossing voor jouw woonsituatie. Is je huis klaar voor een warmtepomp en zo ja, welke? Deze vragen worden door de SelectDealer uit jouw buurt beantwoord.

Vrijblijvend advies aanvragen Vind een ATAG SelectDealer