Waarom en wanneer een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler zorgt op een energiezuinige manier voor warm tapwater. Daarmee behoort het product momenteel tot een van de meest duurzame opties om van jouw huis een comfortabele plek te maken. Maar waarom en wanneer kies je voor een warmtepompboiler?  

De aarde warmt op. Daarom veranderen wij de huidige manier van verwarmen, zoals opgenomen in het Klimaatakkoord. Dit kan op verschillende manieren: je verwarmt volledig elektrisch of neemt een tussenstap, waarbij je jouw bestaande CV-ketel combineert met een warmtepomp, een zonneboiler of een warmtepompboiler.

De warmtepompboiler voorziet jouw woning van grote hoeveelheden warm water op een duurzame manier. De ingebouwde warmtepomp haalt de warmte uit de buiten- en binnenlucht en gebruikt deze voor het opwarmen van tapwater. Dat betekent dat deze oplossing geen CO₂-uitstoot.

Maar waarom en wanneer kies je voor een warmtepompboiler?

Wij geven antwoorden op de volgende vragen:

Heb je een specifieke vraag over warmtepompboilers? Neem dan contact op met een ATAG-dealer bij jou in de buurt. Onze ATAG-dealers denken graag met je mee.

Waarom een warmtepompboiler kopen?

Het is niet voor niets dat de warmtepompboiler tot een van de meest duurzame opties behoort. Deze is namelijk veel energiezuiniger dan een traditionele, elektrische boiler en biedt met het voorraadvat van 100-250 liter voldoende comfort voor gezinnen van 2 tot 5 personen. Goed voor het milieu én fijn voor thuis!

Daarnaast profiteer je nog van andere voordelen:

1. Bespaar tot 80% op je energierekening voor warm water

Een warmtepompboiler gebruikt een hernieuwbare bron voor het opwarmen van water. Hierdoor bespaar je tot 80% op jouw energierekening voor warm water, dankzij de prestaties van de warmtepomp en de voordelen van groene energie. Zodoende is de terugverdientijd van een warmtepompboiler nog geen 5 jaar.

Het is overigens mogelijk om de boiler aan te sluiten op het bestaande leidingwerk én te combineren met je bestaande CV-ketel.

2. Profiteer van de ISDE-subsidie

Een warmtepompboiler is een (kostbare) investering – zeker in verhouding tot traditionele boilers. Maar, zoals eerder aangegeven, betaalt deze investering zich terug op de lange termijn omdat je geld bespaart op het energieverbruik.

Daarnaast keert de Nederlandse overheid subsidies uit om de verkoop van deze duurzame verwarmingssystemen te stimuleren. Dankzij de energiezuinige werking komt ook de warmtepompboiler in aanmerking voor de zogeheten ISDE-subsidie, voor zowel de particuliere en zakelijke markt als in nieuwbouw- en renovatietoepassingen. Je krijgt tot €725,- terug van de overheid.

3. Verhoog de waarde van je woning

Een warmtepompboiler verhoogt de energielabel van jouw woning, waardoor je de waarde van je woning verhoogt. De energielabel is sinds 2015 verplicht en de hoogte ervan wordt bepaald door de duurzame maatregelen die zijn getroffen.

Wanneer een warmtepompboiler een slimme keuze is

Een warmtepompboiler is een interessante en slimme keuze wanneer je een grote behoefte hebt aan warm water. Bijvoorbeeld wanneer je geregeld thuis bent, een gezin hebt of een B&B runt. Het systeem -met doorgaans een groot boilervat van 100 tot 250 liter- levert namelijk warm water (á 50 °C) op meerdere afnamepunten in je huis en vermindert de verbruikskosten ten opzichte van een traditionele boiler. Doorgaans geldt: hoe hoger het warm waterverbruik, hoe voordeliger de warmtepompboiler.

Hieronder schetsen we 3 verschillende situaties waarin je een nieuwe warmtepompboiler kunt overwegen:

1. Wanneer je milieubewuster wilt leven

Wil je milieubewuster leven en je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan is deze oplossing een uitstekende keuze. Met deze boiler stoot je geen CO₂ uit bij het verwarmen van tapwater omdat deze niet is aangesloten op het aardgas. Daarnaast zijn de boilers laag in energieverbruik (tot 3 keer minder dan de gasketel of elektrische boiler) omdat ze gebruikmaken van de omgevingslucht.

2. Wanneer je je huidige boiler moet vervangen

Is jouw aardgas- of elektrische boiler aan vervanging toe? Dan is dit hét moment om een warmtepompboiler te overwegen.  

De installatie van een warmtepompboiler is vrij eenvoudig: sluit de boiler enkel aan op het water en de elektriciteit en zorg voor een aansluiting op 2 luchtkanalen voor de lucht aan- en afvoer*. Dit kan gewoon op de bestaande ventilatiekanalen.  

Wij adviseren overigens wel om de warmtepompboiler te combineren met zonnepanelen. Check of je met je zonnepanelen voldoende elektriciteit opwekt voor de boiler. Op die manier lever je op een groene manier stroom aan!

*Let op, warmtepompboilers geven koude lucht af bij werking. Plaats ze daarom niet in leefruimtes en zorg voor een afvoerkanaal.

3. Wanneer je een woning hebt gekocht, bouwt óf renoveert

Heb je onlangs een nieuwe woning gekocht, verbouwd of gerenoveerd? Dan is een warmtepompboiler een mooie aanvulling op het verduurzamen van je verwarmingssysteem. Zeker als het huis is voorzien van zonnepanelen en een mechanische ventilatie (waarbij het huis ventilatieroosters heeft en een ventilator die 24 uur lucht afzuigt).

Hoe kies je de juiste warmtepompboiler voor jouw situatie?

De aansluiting van een warmtepompboiler is vrij eenvoudig. Maar het kiezen van de juiste warmtepompboiler is een stuk complexer. Welke het beste past bij jouw woonsituatie, hangt namelijk af van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan factoren als:

  • het warmwaterverbruik
  • de grootte van je gezin
  • het soort woning waarin je woont
  • welke verwarmingssystemen je gebruikt
  • het (mechanische) ventilatiesysteem
  • de manier waarop je elektriciteit opwekt

Kies op basis van deskundig advies

Kortom, elke woning behoeft een advies op maat. Daarom denken onze specialisten graag met je mee. Met het maken van de juiste keuze ervaar jij alle voordleen van je nieuwe warmtepompboiler.

Vind een ATAG SelectDealer