CV-ketel onderhouden: waarom en hoe vaak?

Door je CV-ketel te onderhouden realiseer je een efficiënte, zuinige én veilige werking van het toestel. Maar hoe zit dat precies, hoe vaak moet je je CV-ketel laten checken en wat kun je zelf doen?

De Nederlander weet niet veel over onderhoud en de veiligheid van hun eigen CV-ketel. Dit blijkt uit onderzoek van NLE. Ruim een derde denkt niet na over de gevolgen van slecht onderhoud en 7% laat zelfs nooit onderhoud uitvoeren.

Daarom maken wij jou graag bewust van het belang ervan. Op deze pagina beantwoorden wij de volgende vragen:

Voorkom dat je (jaarlijks) onderhoud van je CV-ketel vergeet met een onderhoudsabonnement van ATAG Verwarming. Vraag deze online aan.

Onderhoudsabonnement aanvragen

Waarom is het van belang om je CV-ketel te onderhouden

Als je je CV-ketel regelmatig laat onderhouden, realiseer je een efficiënte, zuinige én veilige werking van het toestel. Doe je dat niet? Dan riskeer je niet alleen vervelende storingen en problemen met garantie, maar ook gevaarlijke situaties in huis zoals koolmonoxidevergiftiging. Dit is een dodelijk en reukloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbrandingsprocessen.

Met goed onderhoud verklein je de kans op bovenstaande problemen. Nog even alle voordelen op een rij:

• Veiliger CV-ketel met minder kans op koolmonoxidevergiftiging
  • Minder kans op storingen of verlopen garanties
  • Besparing op energie door efficiënte werking
  • Verlenging van de levensduur van het toestel

Hoe vaak moet je je CV-ketel laten nakijken?

Hoe vaak je je CV-ketel moet laten checken, hangt af van diverse factoren:

• Leeftijd van het toestel
  • Gebruik van het toestel
  • Merk van het toestel
  • Type van het toestel

Het advies varieert van elk jaar tot elke 2/3 jaar. Vraag aan jouw adviseur hoe vaak onderhoud van belang is: hij weet exact wat jouw toestel nodig heeft.

Vergeet ook niet om rekening te houden met de voorwaarden voor de garantie en verzekeraars. Bij verzekeraars is regelmatig CV-ketelonderhoud soms een voorwaarde bij een opstalverzekering.

Hoe herken je vakbekwame installateurs?

Een erkend installateur houdt jouw CV-ketel in topconditie. Hij reinigt het toestel en stelt deze -indien nodig- optimaal af. De ATAG dealers staan geregistreerd als ‘InstallQ Erkend Installateur’. Dit wil zeggen dat onze dealers regelmatig worden gecontroleerd op vakbekwaamheidseisen om veilige installaties van goede kwaliteit te waarborgen.

Wettelijke certificeringsregeling (per 1 april 2022)

Vanaf 1 april 2022 is ‘CV-ketel installateur/monteur’ een beschermd beroep. Elke installateur moet vanaf dat moment beschikken over een Bewijs van vakmanschap om zijn werk uit te voeren. Hiermee voldoet de installateur aan de strenge eisen voor vakbekwaamheid.

Zeker weten van de certificering? Check dan het uniformlogo van de installateur en vraag om zijn Vakpaspoort voor hij aan het werk gaat.

Wat controleert de installateur tijdens een onderhoudsbeurt?

Tijdens een onderhoudsbeurt controleert een installateur het volgende:

De rookgassen van het gastoestel

De installateur loopt de waarden na van koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2) in de rookgassen.

De veiligheid van de rookgasafvoer

De installateur controleert de aanwezigheid van koolmonoxide in de ruimte. Let op: laat je een nieuwe ketel plaatsen? Vervang dan óók de rookgasafvoer. Deze gaat de levensduur van maximaal één CV-ketel mee.

De afstelling van het gastoestel

Met de juiste afstelling realiseert de installateur een veilige en energiezuinige werking van je CV-ketel.

De ventilatievoorziening(en)

De installateur controleert of er voldoende ventilatievoorzieningen aanwezig zijn in de ruimte.

De montage van de installatie

Daarnaast checkt de installateur hoe de CV-installatie is bevestigd aan de rookgasafvoer. Hij controleert onder andere op lekkages.

Een onderhoudsabonnement of toch niet?

Met een onderhoudscontract ben je er zeker van dat je de ketel regelmatig laat controleren en voorkom je dat je het vergeet. De installateur neemt namelijk zelf contact met je op als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Daarnaast krijg je voorrang zodra het systeem een storingsmelding geeft.

Aanvraag onderhoudsabonnement

Hoe onderhoud je zelf je CV-ketel?

Hoewel je het échte onderhoud overlaat aan een erkende vakman, kun je zelf ook regelmatig je ketel checken op de 2 volgende punten:

1. Ontluchten

Ontlucht de radiatoren en de CV-ketel als je beschikt over een ouder toestel (zonder automatische ontluchting). Op die manier voorkom je luchtbellen in radiatoren en verwarmingsbuizen die…

• schadelijk zijn voor je CV-ketel;
  • negatief effect hebben op je energieverbruik;
  • én lawaai veroorzaken.

Lawaai kan overigens óók wijzen op een te hoge instelling van de pompsnelheid.

2. Waterdruk controleren

Is de waterdruk te hoog of te laag? Dan heeft dit – op lange termijn – negatieve effecten op de pomp van de CV-ketel. Het leidt in het ergste geval tot lekkages. Check daarom eerst wat de beste druk is in koude toestand voor jouw ketel en vul water bij waar nodig.