Terugverdientijd van een hybride warmtepomp: is een warmtepomp rendabel?

Benieuwd naar de kosten en terugverdientijd van een hybride warmtepomp? Dit is goed om te weten als je overweegt te investeren in een nieuwe hybride warmtepomp om je gasverbruik te reduceren en op de energierekening te besparen.

In 2023 zijn zo'n 170.000 warmtepompen bij Nederlandse huishoudens geplaatst. Men verwacht een recordantal warmtepompen in 2024! Het is immers een interessante én duurzame keuze: direct besparen op de energierekening zonder ingrijpende aanpassingen.

Maar hoe rendabel is zo’n warmtepomp? Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie én diverse (externe) factoren. Welke dat zijn en welke je meeneemt in jouw overweging, ontdek je in dit artikel:

Wil je een vrijblijvende offerte, samengesteld door een expert? Dat kan via een ATAG SelectDealer!
Zij denken graag met jou mee en vertellen je welk verwarmingsinstallatie het beste is voor jouw situatie. Zoek alvast een ATAG dealer bij jou in de buurt.


Start de warmtepomp comfortKieszer Zoek een ATAG dealer
 
 

Wat betaal je nu voor een hybride warmtepomp?

De aanschafprijs voor een hybride warmtepomp hangt af van een aantal factoren:

  • het vermogen van de warmtepomp, dat nodig is om je woning comfortabel te verwarmen
  • of je huidige CV-ketel geschikt is om te combineren met een hybride warmtepomp
  • de hoogte van de subsidie

Het benodigde vermogen van de warmtepomp

De hoogte van de verkoopprijs van een hybride warmtepomp is afhankelijk van het vermogen (kW) dat nodig is om jouw huis te verwarmen. Het antwoord op deze vraag hangt mede af van het woonoppervlak en de mate van isolatie. Hoe groter het benodigde vermogen, hoe hoger de aanschafprijs.

De kosten van aanschaf en installatie van de hybride warmtepomp van 4/5 kW (zonder CV-ketel) liggen tussen de €7.000 en €10.000. Een nieuwe CV-ketel kost - wanneer je deze nodig hebt- tussen €2.500- €3000.

Van de totale investering moet je de ISDE subsidie nog aftrekken. Dit is een jaarlijks wijzigend bedrag.

Je bespaart jaarlijks tot 70% op je huidige aardgasverbruik, maar verbruikt wel meer elektriciteit. Dit staat overigens niet in verhouding tot de aardgasbesparing - want gas is duurder dan stroom.

De staat van je huidige CV-ketel

Een hybride warmtepomp werkt altijd samen met een CV-ketel. Vandaar ook de naam hybride. Dit betekent dus dat je nog wel een gasaansluiting nodig hebt én een CV-ketel die warmtepomp-ready is. Vergeet deze kosten niet mee te nemen in de totale investering.
 
Beschik je over een moderne CV-ketel en is je woning voldoende geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp de overweging zeker waard! Maar beschik je over je een oude CV-ketel die aan vervanging toe is? Overweeg dan ook andere duurzame verwarmingssystemen, zoals:

Zuinige en warmtepomp-ready CV-ketel
Nog zonder warmtepomp, maar wel klaar voor de toekomst!

All-electric ready
Mits je woning goed is geïsoleerd. Daarover later meer!
 
Tip! Informeer bij de gemeente wat de plannen zijn op het gebied van gasvrij wonen en duurzaam verwarmen. Verschillende gemeenten doen namelijk mee aan het Programma Aardgasvrije Wijken om woonwijken aardgasvrij te maken of hierop voor te bereiden. De overheid heeft hiervoor €600 miljoen voor 2024 beschikbaar gesteld om bijvoorbeeld huizen beter te isoleren, aan te sluiten op een warmtenet of om te investeren in zuinige installaties, et cetera.

De hoogte van de ISDE-subsidie

Met de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) vraag je subsidie aan voor je investering in duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan een investering in een zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, isolatiemaatregelen én… een warmtepomp.
 
Alle warmtepompen van ATAG Verwarming komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie. De hoogte van deze subsidie wordt jaarlijks bepaald en hangt af van het soort toestel en het vermogen. 

Terugverdientijd van een hybride warmtepomp: wanneer is het rendabel en hoeveel bespaar je jaarlijks?

De installatie van een warmtepomp is een investering. Na verloop van tijd verdien je deze investering terug en na enkele jaren maak je zelfs winst: je betaalt minder (of niet) voor het gasverbruik en de waarde van jouw woning verhoogt.

Uit onderzoek van De Installatiemonitor (2022) blijkt dat een hybride warmtepomp direct leidt tot besparingen op de energierekening, voor vrijwel alle typen woningen. Een terugverdientijd van 8 jaar is goed haalbaar!

Maar wat bepaalt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp van ATAG volgens de Consumentenbond

Met een hybride warmtepomp bespaar je jaarlijks tussen de €200-600 volgens de Consumentenbond: de exacte hoogte ervan is afhankelijk van je huidige gasverbruik – evenals de terugverdientijd:
 

  • Verbruik je weinig gas (<1.000m3/jaar)? Dan valt er ook minder te besparen en ligt de terugverdientijd boven de 10 jaar. 
  • Verbruik je veel gas (>1.000m3/jaar)? Dan bespaar je al meer (tussen de €350-600 op jaarbasis) en ligt de terugverdientijd tussen de 5-7 jaar.
Wist je dat alle warmtepompen van ATAG een hoog rendement behalen?
Al bij de lage buitentemperatuur van -7 °C! Dit heeft te maken met het ontwerp van de buitenunit in combinatie met de optimale aansturing. Dit heeft de Consumentenbond onlangs zelf getest:
 

De Consumentenbond: testresultaten van ATAG Energion M Hybrid-all 4kW monoblock

De Consumentenbond testte onlangs diverse hybride warmtepompen, waaronder de ATAG Energion M Hybrid monoblock. Hieruit kwam naar voren dat de Energion M de kleinste binnenunit heeft van allemaal. Ook zijn met deze warmtepomp flinke besparingen mogelijk dankzij een goed rendement waarbij hij tot lage temperaturen blijft werken.
 
 ISDE-subsidiebedrag €1.800 - €2.400
 Afmetingen buitenunit (bxdxh in centimeter) 102x37x76
 Afmetingen binnenunit (bxdxh in centimeter) 30x19x33
 Garantie 2 jaar
 Opmerkingen garantie optioneel all-in-garantie 10 of 15 jaar
 Combinatie met willekeurige CV-ketel mogelijk Ja, maar modulerend alleen met ATAG i-Serie CV-ketel
 Werking af te stemmen op eigen zonnepanelen ja

Wanneer is een hybride warmtepomp geschikt voor jouw woning?

De warmtepomp is overigens het overwegen waard mits jouw woning geschikt is voor dit verwarmingssysteem. Pas als jouw huis is voorzien van goede isolatie en laagtemperatuurradiatoren, haal je het meeste rendement uit de warmtepomp en voorkom je dat je je huis en/of water niet voldoende kunt verwarmen.
 
Een paar slimme tips:

1. Zorg voor een goede isolatie van jouw woning

De belangrijkste voorwaarde voor een rendabele hybride warmtepomp is een goede isolatie van je woning. De warmtepomp maakt namelijk gebruik van relatief lage temperaturen. Is de woning slecht geïsoleerd? Dan ontsnapt er te veel warmte waardoor de pomp meer energie nodig heeft om een comfortabel leefklimaat te realiseren.

Jouw woning is goed geïsoleerd zodra deze op z’n minst is voorzien van:

  • Dubbelglas (HR++)
  • Goede vloer-, dak- en spouwisolatie
Ben je zover? Dan ben je met je hybride al wel 'all electric ready" Je investering in hybride is dan niet voor niets geweest. Met een beperkte extra investering ben je dan klaar voor all electric.

2. Stem de warmtevraag, het vermogen van de pomp en het warmteafgiftesysteem op elkaar af

Een hybride warmtepomp rendeert het best in combinatie met warmteafgiftesystemen die een groot oppervlak beslaan, zoals vloer- en/of muurverwarming. Bestaande radiatoren zijn vaak niet groot genoeg om voldoende warmte af te geven.
 
Zorg ervoor dat de warmtevraag, het afgiftesysteem en het vermogen van de pomp op elkaar zijn afgestemd. Op die manier haal je het meeste rendement uit je verwarmingssysteem.

3. Gebruik zonne-energie om het elektriciteitsverbruik op te vangen

Het gasverbruik neemt aanzienlijk af, maar het elektriciteitsverbruik neemt toe. Daarom is het aan te raden om (op den duur) elektriciteit op te wekken met zonne-energie.

Laat je adviseren door een ATAG SelectDealer

Wil je meer informatie ontvangen over hybride warmtepompen of alvast vrijblijvend advies op maat aanvragen, samengesteld door een expert? Dat kan bij een ATAG SelectDealer! Zij denken graag met jou mee.

Zoek een ATAG Dealer Vrijblijvend advies aanvragen