Wanneer is een hybride warmtepomp geschikt voor jouw woning?
De terugverdientijd hangt sterk af van de huidige energieprijzen en hoe jouw woning is geïsoleerd en welk type afgiftesysteem (bijv. radiatoren of vloerverwarming) er is:
1. Hoe goed is jouw woning geïsoleerd?
Woningen met minder goede isolatie
Bij woningen met minder goede isolatie levert een hybride warmtepomp aanzienlijke besparingen op – vooral met de ATAG Energion M Hybrid Light warmtepomp.
Hoewel de warmtepomp het meest efficiënt werkt in goed geïsoleerde woningen,
loopt de besparing bij minder goede isolatie op tot wel €100 per maand. Dit komt doordat deze woningen doorgaans een hoger gasverbruik hebben, waardoor de overstap naar een hybride warmtepomp sneller merkbare besparingen oplevert.
Woningen met goede isolatie
Als jouw woning goed geïsoleerd is, haal je het maximale rendement uit de hybride warmtepomp. De belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn:
- Dubbelglas (HR++)
- Goede vloer-, dak- en spouwisolatie
Wanneer jouw woning goed geïsoleerd is, ben je met een hybride warmtepomp goed voorbereid voor een toekomstige overstap naar een volledig elektrische verwarmingsoplossing. Met een beperkte extra investering ben je dan klaar voor 'all electric'.
Kortom, voor iedere woning – ook wanneer deze minder goed is geïsoleerd, is een hybride warmtepomp een gunstige investering. Goede isolatie verkort de terugverdientijd, maar ook met matige isolatie realiseer je al aanzienlijke besparingen!
2. Wat voor type afgiftesysteem heb je thuis?
In plaats van water of lucht op hoge temperaturen te verwarmen zoals een CV-ketel doet, verwarmt een warmtepomp de lucht tot een lagere temperatuur, meestal rond de 30-50°C. Op deze manier werkt de efficiënter met als resultaat een lager energieverbruik om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren.
Dit betekent wel dat een hybride warmtepomp het beste rendement oplevert in combinatie met zogenaamde LaagTemperatuur (LT) warmteafgiftesystemen, zoals vloerverwarming. Maar je kunt ook traditionele radiatoren te gebruiken.