4 februari 2020

Persbericht ATAG Verwarming

ATAG CV-ketels door KIWA gecertificeerd voor 30% bijmenging waterstof

ATAG Verwarming legt de focus op waterstof: Ontwikkelingstrajecten rondom bijmenging van waterstof, hoger dan de huidige CE normering toelaat, zijn ingezet. Dit heeft ertoe geleid dat ATAG Verwarming als eerste CV-ketel fabrikant door KIWA gecertificeerd is voor 30% waterstof bijmenging aan aardgas in een CV-ketel.  ATAG is binnen ARISTON Thermo Group aangewezen om de waterstof ontwikkelingen te leiden.

De certificering voor 30% bijmenging geldt op dit moment voor de i28CZ-H CV-ketel. Deze ketel behoort tot de nieuwste iZ-serie en heeft dezelfde basis als alle andere ketels uit het ATAG-assortiment. Dit betekent dat op korte termijn ook de andere toestellen van ATAG gecertificeerd zullen zijn voor bijmenging met waterstof. Met de genoemde bijmenging kan een CO2 reductie van meer dan 10% worden gerealiseerd.

ATAG blijft ook actief in de gasmarkt, want de vervangingsmarkt –ruim 400K stuks - zal ook de komende jaren blijven bestaan. CV-ketels zijn nog niet uitontwikkeld; zo is het rendement van het tapwater nog te verbeteren. En een hybride systeem is nu een combi van twee componenten. Dit kan ook één component worden.

Wel wordt de focus meer en meer verlegd naar andere - duurzamere – oplossingen dan aardgas. Hierbij is inzetten op één systeem niet wenselijk, want iedere woning vraagt om een eigen warmteoplossing. Belangrijk is om opties aan te bieden die het beste passen bij de specifieke woonsituatie. De ATAG visie rondom verwarmen is daarom gebaseerd op de 4 duurzaamheidsstappen naar CO2 neutraal. Van verwarmen met aardgas, met zon, hybride tot een All-Electric oplossing, alle mogelijkheden zijn bespreekbaar en leverbaar.

Naast de genoemde waterstofontwikkelingen wordt er ook gewerkt aan trajecten mbt warmtenetten. Hierbij moet worden gedacht aan afleversets en warmwater oplossingen.

Over KIWA

Kiwa behoort tot de wereldwijde top-20 organisaties op het gebied van testen, inspectie en certificering (TIC). Met services voor certificering, inspectie, tests, training en consultancy helpt Kiwa klanten het vertrouwen te verbeteren in hun producten, services, processen, (management)systemen en medewerkers. Kiwa is een kennispartner op het gebied van energievraagstukken. Samen met overheden, bedrijfsleven, netbeheerders, lokale energiecoöperaties, onderwijsinstellingen en andere partijen in de energiesector werkt Kiwa aan duurzame oplossingen voor de toekomstige energievoorziening. Bij Kiwa werken meer dan 4.300 mensen vanuit ruim 100 kantoren verspreid over meer dan 30 landen in alle delen van de wereld, voornamelijk in Europa, Azië en Zuid-Amerika.