Beschikt de woning over het juiste afgiftesysteem?
Een cruciale factor voor de efficiëntie van een warmtepomp is het afgiftesysteem van de woning. Het type afgiftesysteem bepaalt hoe goed de warmtepomp de warmte verspreidt bij de lagere temperaturen waarmee het werkt.
In dit hoofdstuk richten we ons op lage temperatuur verwarming (LTV) en waarom dit type systeem het beste aansluit bij een warmtepomp.
Wat is Lage Temperatuur Verwarming (LTV)?
Lage temperatuur verwarming (LTV) is een systeem dat werkt met aanvoertemperaturen tussen de 35°C en 55°C, in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen met aanvoertemperaturen tussen de 70°C en 90°C. LTV-systemen zijn ontworpen om efficiënt te werken met lagere temperaturen en zodoende ideaal voor warmtepompen:
- Vloerverwarming: Dit is een zeer effectief LTV-systeem. Het bestaat uit een netwerk van buizen onder de vloer waardoor warm water stroomt. Dit systeem verwarmt de ruimte gelijkmatig en is zeer geschikt voor gebruik met warmtepompen.
Mengverdeler van de vloerverwarming
Als er nog een mengverdeler aanwezig is in de woning, dan zijn er twee opties:
-
Vervangen door een pomploze verdeler:
Voorwaarde hierbij is dat de woning verwarmd kan worden met een aanvoertemperatuur van maximaal 40 graden.
-
Vervangen door een hybride verdeler:
Kies hiervoor wanneer de watertemperatuur op zeer koude dagen boven de 45 graden uitkomt. Dit type verdeler mengt het water naar een lagere temperatuur zodat er geen te heet water de vloer in gaat, terwijl de radiatoren wél de benodigde hogere temperatuur krijgen. Bij een lage benodigde watertemperatuur mengt het systeem niet terug naar een lagere temperatuur. De geproduceerde warmte gaat direct de vloer in wanneer mogelijk en wordt alleen gemengd als dat nodig is. Hierdoor werkt de warmtepomp zo efficiënt mogelijk.
Lage Temperatuur Radiatoren (LTR)
LTR-radiatoren zijn speciaal ontworpen om effectief te werken bij lagere aanvoertemperaturen. Ze hebben een groter oppervlak of ingebouwde ventilatoren om de warmte efficiënter te verspreiden dan traditionele radiatoren.
Wand- en plafondverwarming
Wand- en plafondverwarming werken op dezelfde manier als vloerverwarming, maar dan door warme waterleidingen in muren of plafonds te integreren. Deze systemen bieden gelijkmatige warmteverdeling en zijn ruimtebesparend.
Waarom sluit LTV het beste aan bij een warmtepomp?
Zoals benoemd, werken warmtepompen optimaal bij lagere aanvoertemperaturen omdat ze dan minder energie gebruiken om warmte op te wekken. LTV-systemen zijn specifiek ontworpen voor lagere temperaturen, zodat de warmtepomp efficiënter en kosteneffectiever opereert. Dit verlaagt de energiekosten aanzienlijk, evenals de ecologische voetafdruk! De gelijkmatige warmteverdeling verhoogt het comfort: bewoners ervaren namelijk geen grote temperatuurverschillen in huis. Bovendien voelt vloerverwarming prettig aan, vooral in de winter.
Installatie en aanpassingen
Indien de woning nog niet is voorzien van LTV-systemen, is het van belang om de volgende zaken te controleren:
-
Traditionele radiatoren: Als deze aanwezig zijn, is het mogelijk om deze te vervangen voor LTV-radiatoren en/of aan te vullen met vloerverwarming. Dit is een aanzienlijke investering, maar essentieel voor het behalen van de maximale efficiëntie van de warmtepomp.
-
Technische aanpassingen: De installatie van een warmtepomp vereist soms technische aanpassingen aan de bestaande woning, zoals het aanbrengen van buitenunits en het aanpassen van het leidingensysteem. Het is belangrijk om te controleren of er voldoende ruimte is voor deze aanpassingen en of de woningstructuur geschikt is.