GOEDE SCORES ATAG WARMTEPOMPEN IN CONSUMENTENBONDTEST

De ATAG Energion M Hybrid scoort goed in de meest recente Consumentenbond-warmtepomptest. 

Testresultaten Consumentenbond Hybride Warmtepompen

De ATAG Energion M Hybrid scoort goed in de meest recente Consumentenbond-warmtepomptest
 

Onlangs heeft de Consumentenbond acht warmtepompen van verschillende fabrikanten getest. Deze  zijn vergeleken op o.a. werkingsgebied, geluid, terugverdientijd en subsidiemogelijkheid. Wanneer je de onderlinge scores van de testonderdelen bij elkaar optelt, dan komt de Energion M Hybrid zeer goed uit de test. Met name op het gebied van terugverdientijd en subsidie.

Breed werkingsgebied in warmtepompmodus

De testen zijn uitgevoerd in een speciaal daarvoor ontwikkelde testruimte. In deze ruimte zijn temperatuur en luchtvochtigheid te regelen waardoor alle warmtepompen onder dezelfde omstandigheden getest zijn. Uit de buitentemperatuurtest is gebleken dat de ATAG Energion M warmtepomp als enige onder de -5°C blijft werken in de warmtepompmodus. Standaard schakelt de warmtepomp pas uit bij -7,2°C en start weer op bij -6°C. Door dit brede werkingsgebied levert de ATAG Energion M ook bij buitentemperaturen onder 0°C warmte, waarbij geen aardgas wordt gebruikt.

 

Compacte binnenunit

Een hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit stuurt de buitenunit en de CV-ketel aan en zorgt voor de verbinden van de warmtepomp met de CV-installatie. De binnenunit van de ATAG Energion M is zeer compact: Met een formaat van 30x19x33 cm is deze bijna eenvoudig overal te plaatsen bij de bestaande of nieuwe CV-ketel.

Wanneer de warmtepomp wordt gecombineerd met een ATAG i-serie CV-ketel kan worden gekozen voor de ATAG Energion M Hybrid Zone. De Hybrid Zone is direct onder de CV-ketel te plaatsen, waarbij de binnenunit en CV-ketel naadloos op elkaar aansluiten.
 

Koudemiddel

Voor het opwekken van warmte wordt er door de warmtepomp gebruik gemaakt van koudemiddel. Dit heeft bijwerkingen voor het milieu. De geteste ATAG toestellen maken gebruik van koudemiddel R410A. Dit heeft een relatief hoge GWP-waarde. Dit houdt in dat, wanneer het koudemiddel vrijkomt in de atmosfeer, dit bijdraagt aan opwarming van de aarde. De huidige ATAG warmtepompen beschikken over het koudemiddel R32. Dit zorgt voor een fors lagere GWP-waarde en is efficiënter dan het ‘oude’ koudemiddel R410A.

 

Maatwerk

Het belangrijkste uit het onderzoek is het advies niet alleen naar de onderzoeksresultaten te kijken, maar ook advies in te winnen bij een gespecialiseerde installateur.

De resultaten zijn gebaseerd op één gebruikssituatie. Voor een ander woningtype kunnen de resultaten dan ook anders uitvallen.

Laat je adviseren door een  installateur die ervaring heeft met het installeren van warmtepompen. Bij ATAG heten deze specialisten GreenDealer. Zij beschikken over uitgebreide ervaringen met warmtepompen en krijgen vanuit ATAG ondersteuning en training voor het bepalen van de juiste installatie en het installeren hiervan.
 

Testresultaten

Warmtepomp Adviesprijs ISDE Subsidie Terugverdientijd 
Vrijstaande woning
Terugverdientijd
Rijwoning
Geluidsproductie
ATAG Energion M Hybrid-all Monoblock €6375 €2700 2 - 2,5 jaar 3 - 3,5 jaar 59 dB
Bosch Compress 7400i 5 B Monoblock €9075 €2700 3 - 3,5 jaar 5 jaar 53 dB
Atlantic Aurea 5 Hybrid Add-on Monoblock €5225 €2550 1,5 - 2 jaar 2,5 - 3 jaar 61 dB
Vaillant areTherm Split €7450 €2700 2,5 - 3 jaar 4,5 jaar 55 dB
Itho Daalderop HP-S Split €6550 €2700 2,5 - 3 jaar 5 - 5,5 jaar 66 dB
Daikin Intergas Hybride Split €7850 €2550 3 jaar 5 jaar 60 dB
Remeha Elga Ace Split €5325 €2400 2 - 3 jaar 3 jaar 57 dB
Ferroli Omnia Hybrid Split - €2550 - - 67 dB
           

START WARMTEPOMP COMFORTKIEZER