3. Welke woningverbetering rondom verduurzaming te kiezen?
In de laatste stap wordt de keuze bepaald, die het beste past bij het bestaande woningbestand:
Warmtenet
Een warmtenet -ook wel stadsverwarming of blokverwarming genoemd- voorziet huizen van warmte uit een centraal warmtebron. Via buizen wordt de warmte van de centrale bron naar de huizen geleid, waar een warmtewisselaar deze warmte gebruiksklaar maakt voor onder andere de verwarming en warm kraanwater.
Een warmtenet is alleen een optie, zodra er een warmtenet beschikbaar is in de wijk. Raadpleeg daarom altijd de gemeente wat de mogelijkheden én plannen zijn.
All-electric warmtepomp
Een all-electric warmtepomp is zeer geschikt voor nieuwbouw en grondig gerenoveerde woningen. All-electric is namelijk alleen een optie bij zeer goed geïsoleerde huizen.
De elektrische warmtepomp creëert een aangename leefomgeving en warm tapwater zónder het gebruik van gas. Deze gasloze oplossing haalt namelijk warmte uit de lucht, de bodem of grondwater en maakt deze vervolgens gebruiksklaar voor een woning.
Stap-voor-stap naar energieneutraal
Overstappen op gasloos verwarmen is noodzakelijk, maar kostbaar. Daarnaast zijn niet alle woningen direct geschikt voor de eerdergenoemde oplossingen.
Daarom is het belangrijk een keuze te maken voor een verwarmingssysteem op basis van maximale reductie van CO₂-uitstoot tegen minimale kosten, van bron tot gebruiker.
Welke manier past het beste om invulling te geven aan de gestelde eisen in het Energieakkoord. Er zijn een aantal mogelijkeden. Bij ATAG Verwarming noemen we dit de 3 duurzaamheidsstappen:
-
Verwarmen met gas
-
Hybride verwarmen
-
All-electric verwarmen
Bovenstaande stappen worden puntsgewijs besproken in een handige checklist. Stap 2 is uitgewerkt tot een concrete case met praktische aandachtspunten, zodat er direct een beeld ontstaat wat er allemaal komt kijken bij hybride verwarmen. Deze checklist is hieronder vrijblijvend aan te vragen.