Verwarmen en warm water met zonne-energie: Van collectoren tot zonneboilercombi-systemen.

De zon is een onuitputtelijk bron van licht, warmte en comfort en biedt mogelijkheden om projecten/individuele woningen duurzaam te verwarmen, ook wanneer deze niet schijnt.

In dit artikel worden de voordelen van zonne-energie opgesomd, naast de mogelijkheden van zonne-energie en een uitleg welk systeem wanneer het meest geschikt is:

 1. De duurzame voordelen van zonne-energie
 2. Van collectoren tot boilers - dit zijn de mogelijkheden:
 
Werkt u aan een nieuwbouw- of renovatieproject en wilt u weten of een toepassing met zon mogelijk is? Neem vrijblijvend contact op voor advies. Onze specialisten staan u graag te woord.
 

De duurzame voordelen van zonne-energie

Zonne-energie is uitstekend te gebruiken voor het duurzaam verwarmen van woningen. De zon is een onuitputtelijke energiebron. Zij levert de aarde zo’n 2.500 keer méér energie dan wij wereldwijd verbruiken. Ook in Nederland worden zonnestralen omgezet in zonne-energie voor stroom en warm water, voor onder andere…

 • Energiebesparing en energielabelverbetering
 • Een duurzame en milieuvriendelijke inzet van energie
 • Onafhankelijkheid van externe aanbieders
 • Een goede aanvulling op windenergie

Energiebesparing en energielabelverbetering

Zonlichtsystemen zijn rendabele investeringen waarmee op den duur geld wordt bespaard. De combinatie aardgas en zon (voor zowel CV als warm tapwater) bespaart aanzienlijk energie en verlaagt de Energie-Index. Zo is het mogelijk om het Energielabel te verbeteren van bijvoorbeeld C naar A+.

Met zonnepanelen en zonneboilers wordt op een duurzame manier elektriciteit of warmte opgewekt. Het is goedkoper deze gezamenlijk in te kopen met de regeling Renovatieversneller. Daarnaast geeft de overheid de ISDE subsidie op zonlichtsystemen en warmtepompen.

Duurzame en milieuvriendelijke inzet van energie

Er wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2–uitstoot, omdat bij het opwekken van zonne-energie er

 • geen schadelijke stoffen vrijkomen;
 • geen afval wordt geproduceerd;
 • geen ‘geluid’ wordt gemaakt (waardoor men sneller bereid is het zelf op te wekken).

Niet afhankelijk van externe aanbieders

De prijsstijgingen van energieaanbieders hebben geen effect op de energierekeningen.

Complementair aan windenergie

Zowel zonne- als windenergie is afhankelijk van het weer, waardoor de energieopbrengst niet 100% voorspelbaar is. Maar omdat fel zonlicht en harde wind vrijwel nooit samenvallen, vullen beide energiebronnen elkaar goed aan.

Van zonnecollectoren tot zonneboilers; dit zijn de mogelijkheden

In de volksmond wordt bij zonne-energie al snel gedacht aan zonnepanelen, die electriciteit opwekken. Maar er zijn naast panelen andere systemen en combinaties mogelijk!

Mogelijkheid 1: Water verwarmen met zonnecollectoren en een -boiler

Zonnecollectoren behoren tot een systeem waarin ze worden gecombineerd met een voorraadvat, ofwel, de zonneboiler. Bij een zonneboiler verwarmt een zonnecollector op het dak de vloeistof die door leidingen in de zonnecollector loopt. Deze vloeistof verwarmt het water in de boiler en kan direct worden gebruikt voor sanitair- en CV-water.

In de zomer is het geen probleem om het water op de tappunten op minimaal 55ºC te brengen. In perioden met weinig zon -zoals in de winter- is een combinatie met een andere techniek nodig, zoals een CV-ketel of een warmtepomp.

Verwar collectoren overigens niet met zonnepanelen: panelen zetten zonlicht namelijk om in stroom.

Bekijk het assortiment

Wanneer kiezen voor zonnecollectoren en een -boiler?

 In feite zijn zonnecollectoren altijd een goede keuze voor het duurzaam verwarmen van water. Tegelijkertijd vormen ze een goede aanvulling op bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. Deze combinatie vergroot de effectiviteit van zonnecollectoren en verhoogt het rendement van de warmtepomp in de winter.

Voordelen van zonnecollectoren en een -boiler

 • Eenvoudige werking met hoge efficiëntie van zonlicht naar warmte
 • Minder CO2-uitstoot en daardoor beter voor het milieu
 • Werkt ook in de winter (wanneer het vriest)
 • Hoog rendement en een lagere energierekening
 • De combinatie met een (hybride) warmtepomp maakt een zonneboiler extra interessant, omdat er op gas wordt bespaart.
 • Als er al zonnepanelen op het dak liggen en er is nog plaats, dan is een zonneboiler een prima tweede stap. Omdat de stroom van zonnepanelen wordt teruggeleverd aan het net en de bewoner daarvoor een vergoeding krijgt, worden de zonnepanelen sneller terugverdiend dan een zonneboiler.

Besparingen

Hoeveel een zonnecollector- en boiler besparen, hangt samen met…
 • het huidige energieverbruik;
 • de hoeveelheid geplaatste collectoren;
 • en het jaargetijde (wanneer de zon het meest schijnt);
 • het warmwaterverbruik.
De besparingen liggen veelal tussen de €100-€400 per jaar.

  Bekijk het assortiment

Mogelijkheid 2: Installatie van een zonneboilercombinatie

Het is mogelijk om nóg een stap verder te gaan door naast zonnecollectoren en een boiler, ook een pomp en een geïntegreerde CV-brander te plaatsen. Dit systeem wordt een zonneboilercombinatie genoemd. De zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte voor sanitair- en CV-water.
Produceert de boiler te weinig warm water? Dan schakelt de CV-brander automatisch in om het water alsnog te verwarmen. Op die manier is het huishouden altijd verzekerd van warm water.

Voordelen van een zonneboilercombinatie

 • ‘Gratis’ warm water voor sanitair én CV
 • Aanzienlijke gasbesparing mogelijk en minder CO2-uitstoot en daardoor beter voor het milieu (Tot wel 60% besparing op het gasverbruik voor warm water!)
 • Zelfs wanneer de zon niet schijnt, zijn warmte en verwarmd water gegarandeerd
 • Altijd verzekerd van warm water
 • Geschikt voor een aansluiting op een combiketel of een warmtepomp
 • Hoog rendement en een lagere energierekening

Wanneer kiezen voor deze oplossing?

De zonneboilercombi bespaart op de kosten voor warm water. Het systeem werkt het best in combinatie met een centrale verwarming op lage temperatuur (zoals vloer- en wandverwarming). Heeft het huis een CV-installatie die gebruik maakt van hoge temperaturen, dan springt het CV-toestel vaker bij om het water op temperatuur te houden.

Besparingen

Met een zonneboilercombinatie bespaart men niet alleen op de kosten voor warm water, maar ook voor het verwarmen van een woning. De jaarlijkse besparing ligt veelal tussen de €65-€370, afhankelijk van het huidige energieverbruik en de hoeveelheid collectoren.

Bekijk het assortiment

Mogelijkheid 3: Verwarmen met zonnepanelen

Zonnepanelen wekken groene energie op; de panelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit, ook bij bewolkt weer. Door deze elektriciteit te gebruiken voor het verwarmingssysteem, wordt op een duurzame manier een ruimte of water verwarmt.
 

Voordelen van zonnepanelen

 • Zorgen voor lagere woonlasten voor huurders
 • Dragen bij aan de doelstelling om alle bestaande woningen energieneutraal te maken voor 2050
 • Zelfvoorzienend in groene energie
 • Weinig tot geen onderhoud nodig
 • Wekt ook duurzame elektriciteit op bij bewolkt weer
De besparingen per jaar liggen in 2020 doorgaans tussen de €300-€1.000.

Persoonlijk advies? We staan voor u klaar!

Werkt u aan een nieuwbouw- of renovatieproject en wilt u weten of een toepassing met zon mogelijk is? Iedere situatie is uniek en onze adviseurs kijken graag met u mee. Neem vrijblijvend contact op voor vrijblijvend advies. Onze specialisten staan u graag te woord.

Vrijblijvend advies aanvragen