De meest zuinige verwarmingssystemen voor een duurzame toekomst

Er zijn diverse zuinige verwarmingssystemen beschikbaar die de Nederlandse woningvoorraad stap-voor-stap verduurzamen. We nemen immers geleidelijk aan afscheid van aardgas om klimaatverandering tegen te gaan. In dit artikel leest u over de plannen om naar deze verduurzaming toe te werken, wat de gevolgen zijn voor woningcorporaties en uit welke verwarmingssystemen men kan kiezen. Of vraag het volledige whitepaper aan 'Van laagdrempelige duurzaamheidsstap naar integrale oplossing'.

Download whitepaper
Toekomst van verwarmen
 • Alle oplossingen in kaart
 • 2 Praktijkvoorbeelden
 • Energielabel B in 2021
 • Energieneutraal in 2050
 • Realistisch én Haalbaar

De duurzame uitdaging van woningcorporaties

Woningcorporaties staan voor een grote uitdaging:

 • In 2021 dient de Nederlandse woningvoorraad een gemiddelde energielabel B te hebben.
 • In 2050 moeten alle woningen CO2-neutraal zijn.
Hierbij mogen corporaties vooral het belang van de bewoner niet vergeten. Specifieke oplossingen voor nieuwbouw en renovatie zijn dus noodzakelijk.

Op korte termijn schetsen gemeenten en provincies de Regionale Energiestrategieën en Warmtetransitievisies  om naar deze verduurzaming toe te werken. In Nederland moet men immers een omvangrijke bestaande voorraad verduurzamen en in een rep tempo nieuwbouw neerzetten. Daarnaast is het zaak om particulieren te motiveren om met energiebesparing en duurzaamheid aan de slag te gaan. Elke wijk is verschillend, dus het is zeker niet zo dat er één oplossing is voor alle situaties.

Meer weten? In ons whitepaper “De toekomst van verwarmen in 4 duurzaamheidsstappen” ontdekt u welke mogelijkheden er zijn om uw vastgoed te verduurzamen. Vraag deze vrijblijvend aan!

De meest zuinige verwarmingssystemen voor een duurzame toekomst

Is verwarming met aardgas nog steeds een oplossing of is de combinatie met een zonoplossing voor nu de logische stap naar duurzaam verwarmen? Of is een woning of project meer geschikt voor hybride warmteoplossingen als eerste betaalbare en haalbare stap? Misschien kunt u zelfs meteen de stap maken naar all-electric verwarmen…

Er zijn meerdere wegen die leiden naar CO2-neutraal. Om in te spelen op de verschillende situaties hebben we hieronder enkele zuinige verwarmingssystemen op een rij gezet, onderverdeeld in vier duurzaamheidsstappe.

Met deze stappen is er geen reden om te wachten met verduurzamen. Het toekomstbestendig maken van uw voorraadbeheer is binnen handbereik!

1. Verwarmen met aardgas

De meest laagdrempelige stap naar toekomstbestendig en duurzaam verwarmen, is verwarmen met aardgas. Een slimme tussenoplossing, waarmee u direct zorgt voor een scherpe daling van de Energie-Index. Ook voor deze energiedrager zijn diverse duurzame oplossingen denkbaar, zoals:

 • De oude CV-ketel vervangen door een HR CV-ketel.
 • ECV-ketel met tapwatertechnologie zoals de rookgaskoeler.
 • Een CV-ketel die alleen aangaat als de warmte ook echt geleverd kan worden. Onnodige startstop kost veel energie.
 • Een CV-ketel dat volledig draait op een duurzame gas, zoals waterstof.

2. Verwarmen met zon

Verwarmen met zon  biedt mogelijkheden om vastgoed te verduurzamen, ook wanneer de zon niet schijnt. Een zonlichtsysteem wordt gebruikt voor het verwarmen van warm water. Denk bijvoorbeeld aan zonneboilers met zonnecollectoren. Een zonneboilercombinatie kan zelfs naast warm water ook de woning verwarmen.

3. Hybride verwarmen

Hybride verwarmen is mogelijk ook de eerste logische eerste stap, waarbij de warmtepomp samenwerkt met een CV-ketel. De CV-ketel springt alleen bij wanneer nodig, bijvoorbeeld wanneer het buiten erg koud is.

Met deze oplossing neemt u geleidelijk afscheid van fossiel aardgas, omdat de stap naar ‘all-electric’ een stuk eenvoudiger is. De warmtepomp is immers al geïmplementeerd.

4. All-electric verwarmen

De laatste stap, all-electric verwarmen, is de meest duurzame stap. Deze woningen gebruiken namelijk enkel milieuvriendelijke elektriciteit om ruimtes en water te verwarmen, waardoor…

 • het energieverbruik aanzienlijk verlaagt;
 • de CO2-uitstoot reduceert;
 • en het energielabel verbetert.

Bent u ook bezig met het verduurzamen van uw vastgoed?

Lees het whitepaper “De toekomst van verwarmen in vier duurzaamheidsstappen” en lees meer over deze stappen en twee praktijkvoorbeelden. Ontdek meer over de verschillende mogelijkheden die er zijn voor corporaties om naar minimaal label B in 2021 te komen.

Download whitepaper
x