De meest zuinige verwarmingssystemen voor een duurzame toekomst

Er zijn diverse zuinige verwarmingssystemen beschikbaar die de Nederlandse woningvoorraad stap-voor-stap verduurzamen. We nemen immers geleidelijk aan afscheid van aardgas om klimaatverandering tegen te gaan. In dit artikel leest u over de plannen om naar deze verduurzaming toe te werken, wat de gevolgen zijn voor woningcorporaties en uit welke verwarmingssystemen men kan kiezen. Of vraag de volledige whitepaper aan 'Van laagdrempelige duurzaamheidsstap naar integrale oplossing'.

Download whitepaper
Toekomst van verwarmen
  • Alle oplossingen in kaart
  • 2 Praktijkvoorbeelden
  • Energielabel B in 2021
  • Energieneutraal in 2050
  • Realistisch én Haalbaar

De duurzame uitdaging van woningcorporaties

Woningcorporaties staan voor een grote uitdaging:

  • In 2021 dient de Nederlandse woningvoorraad een gemiddelde energielabel B te hebben.
  • In 2050 moeten alle woningen CO2-neutraal zijn.
Hierbij mogen corporaties vooral het belang van de bewoner niet vergeten. Specifieke oplossingen voor nieuwbouw en renovatie zijn dus noodzakelijk.

Op korte termijn schetsen gemeenten en provincies de Regionale Energiestrategieën en Warmtetransitievisies  om naar deze verduurzaming toe te werken. In Nederland moet men immers een omvangrijke bestaande voorraad verduurzamen en in een rep tempo nieuwbouw neerzetten. Daarnaast is het zaak om particulieren te motiveren om met energiebesparing en duurzaamheid aan de slag te gaan. Elke wijk is verschillend, dus het is zeker niet zo dat er één oplossing is voor alle situaties.

Meer weten? In ons whitepaper “De toekomst van verwarmen in 4 duurzaamheidsstappen” ontdekt u welke mogelijkheden er zijn om uw vastgoed te verduurzamen. Vraag deze vrijblijvend aan!

Aan de hand van vier duurzaamheidsstappen op weg naar CO2-neutraal

Is verwarming met aardgas nog steeds de juiste oplossing of is de combinatie met een zonoplossing voor nu de logische stap naar duurzaam verwarmen? Het kan ook zo zijn dat een woning meer geschikt is voor hybride warmteoplossingen als eerste betaalbare en haalbare stap. Wellicht is het nu al mogelijk om direct de stap te maken naar all-electric verwarmen.

Er zijn meerdere wegen die leiden naar CO2-neutraal. Om in te spelen op de verschillende situaties zijn een aantal mogelijkheden op een rij gezet, die in vier duurzaamheidstappen worden beschreven.

 

Stap 1- Verwarmen met aardgas

De meest laagdrempelige stap naar toekomstbestendig en duurzaam verwarmen, is verwarmen met aardgas. Ook Voor deze energiedrager zijn diverse duurzame oplossingen direct toepasbaar, zoals:

  • De oude CV-ketel vervangen door een HR-ketel.
  • Een CV-ketel met tapwatertechnologie, ook wel rookgaskoeler
  • Een CV-ketel die alleen inschakelt als de warmte ook echt geleverd moet worden. Onnodige start/stop's kosten veel energie.
  • Een CV-ketel die volledig draait op een andere brandstof, zoals waterstof.

Stap 2 - Verwarmen met zon

Verwarmen met zon  biedt mogelijkheden om vastgoed te verduurzamen, ook wanneer de zon niet schijnt. Een zonlichtsysteem wordt gebruikt voor het verwarmen van warm water. Denk bijvoorbeeld aan zonneboilers met zonnecollectoren. Een zonneboilercombinatie kan zelfs naast warm water ook de woning verwarmen.

Stap 3 - Hybride verwarmen

Bij hybride verwarmen werkt de warmtepomp samen met een CV-ketel. De CV-ketel springt alleen bij wanneer nodig, bijvoorbeeld wanneer het buiten koud is en de warmtepomp de warmte- of warmwatervraag niet kan leveren.

Met deze oplossing wordt geleidelijk afscheid genomen van aardgas. Zo wordt - in een later stadium - de stap naar ‘all-electric’ een stuk eenvoudiger  is. De warmtepomp is immers al geïmplementeerd.

Stap 4 - All-electric verwarmen

De laatste duurzaamheidsstap, all-electric verwarmen, is de meest duurzame. De woning gebruikt alleen elektriciteit voor verwarming en warmwater. Op deze manier wordt…

  • het energieverbruik aanzienlijk verlaagd;
  • de CO2-uitstoot gereduceerd;
  • en het energielabel verbeterd.

Meer weten hoe woningen verduurzaamd kunnen worden?

In de whitepaper “De toekomst van verwarmen in vier duurzaamheidsstappen” worden de vier stappen benoemd en ingevuld met twee praktijkvoorbeelden. Ontdek meer over de verschillende mogelijkheden die er zijn voor corporaties om de stappen te zetten naar minimaal label B in 2021.

Download whitepaper
x
Required form 'DownloadChecklist_1' does not exist.