Geluid van een warmtepomp
Iedere warmtepomp maakt geluid. Over het algemeen geldt dat geluid door iedereen anders wordt ervaren. Wat voor de een ervaren wordt als ‘veel’ wordt door de ander niet eens opgemerkt. Feit is wel dat de intensiteit van het ervaren geluid afhankelijk is van:
- de temperatuur van de buitenlucht icm
- de gevraagde aanvoertemperatuur van het cv-water bij het gevraagde thermische vermogen.
Geluid kenmerkt zich door trillingen van de lucht, de lucht brengt het geluid verder en transporteert het steeds verder. Hierbij wordt steeds meer lucht (grote luchtmassa) aangezet te trillen waarbij steeds meer trillingsenergie verloren gaat, met als gevolg dat het geluid dempt en steeds minder hoorbaar wordt. Dus hoe meer lucht aangezet wordt tot trillen hoe eerder het vermogen dempt en het geluid uitsterft.
De opstellingsplaats van de warmtepomp is dan ook een belangrijk punt om in gedachten te houden. Oftewel: wanneer de warmtepomp is geplaatst in een hoek met wanden of onder een dak, maakt het meer geluid dan een warmtepomp geplaatst op enkel een wand met vrije ruimte eromheen óf vrij opgesteld met geen wanden erom heen. In het laatste geval kan het gemakkelijkst heel veel lucht in trilling worden gebracht en sterft het geluid het snelst uit.
Afhankelijk van de mate waarin een lucht/water warmtepomp buitenunit is ingesloten van wanden is de geluidsdruk meer of minder. De buitenunit kan dus het beste op een vlakke, stabiele ondergrond worden geplaatst om trillingsenergie direct bij de voet af te vangen.
Wanneer de warmtepomp op het dak wordt geplaatst kan deze ook verwerkt worden in een dakkap, wat een aantal voordelen met zich meebrengt. Allereerst op het vlak van esthetiek door zo min mogelijk inbreuk te doen op de uitstraling van de woning. Daarnaast zorgt het voor een lager geluidsniveau. Het geluid wordt via het dak weggevoerd, zodat bewoners hier geen last van hebben. Zo zorgen we hier voor een inventieve oplossing.