Het geluid van warmtepompen: Wordt hier teveel "lawaai" over gemaakt?

Per 1 april 2021 gelden er nieuwe geluidseisen voor buitenunits van warmtepompen. Op deze manier biedt de overheid bescherming tegen mogelijk geluidsoverlast van warmtepompinstallaties.

Lucht/water warmtepompen zijn vanwege hun duurzame karakter onmisbaar in de energietransitie. De buitenunits van deze toestellen produceren een zgn.‘tonaal’ geluid, dat mogelijkerwijs hinder kan veroorzaken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zijn er sinds 1 april 2021 extra eisen gesteld aan zowel de kwaliteit als plaatsing van de toestellen.

Deze zijn opgenomen in het vernieuwde Bouwbesluit uit 2012 (in artikel 3.8.2 en 3.9.3). Wat dit betekent voor de buitenunit, is te lezen in dit artikel naast het te downloaden whitepaper 'Warmtepompen en geluid'.

Toelichting op de geluidseisen van de warmtepomp

Bij de nieuwe geluidseis gaat het over de buitenunit van de warmtepomp, die wordt toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken in de uren 19.00 uur- 07.00 uur.

Deze landelijke geluidsnorm beschermt beter tegen het geluid dat warmtepompen maken en bevordert bovendien de ontwikkeling van stillere warmtepompen.

Rekentool van het ministerie van BZK

Het ministerie van BZK heeft een rekentool opgesteld. Deze rekentool bepaalt aan de hand van verschillende toepassingen van de buitenunit wat het maximale geluidsvermogenniveau  mag zijn overdag (07.00-19.00 uur) en in de avond en nacht (19.00-07.00 uur).

Naar de rekentool

Hoe voldoe je aan het maximale geluidsniveau van de warmtepomp

De geluideisen gelden niet voor de warmtepomp zelf bij het verlaten van de fabriek, maar voor een bij een woning geplaatste installatie. Vaak zullen er maatregelen moeten worden genomen om te voldoen aan de 40 dB eis:
 
Installeer de juiste warmtepomp
Het is van groot belang dat de warmtepomp precies het juiste vermogen heeft voor de hoogste efficiëntie. Hiervoor is een goede dimensionering essentieel.

Kies de beste opstellingsplaats
De locatie waar de warmtepomp wordt geïnstalleerd, is erg belangrijk.

Demping of afscherming van het geluid
Als laatst is het geluid te dempen met geluiddempende of isolerende maatregelen. Denk hierbij aan een omkasting van de buitenunit of het plaatsen van geluidswering met goede geluidisolerende en geluidabsorberende eigenschappen.

Roy Janssen, manager PM bij ATAG

 “De juiste opstelplaats voor de buitenunit is vaak een compromis. Het is vooral belangrijk dat de lucht vrij kan stromen. Daarnaast moet er worden gekeken naar de woning: Waar zitten de ramen? En hoe zit het met de buren? Dat is nodig om de optimale locatie voor de buitenunit te vinden.”

    Meer over het geluid van de warmtepomp?

    Kom in contact met een ATAG Adviseur

    Neem contact op