Het verduurzamen van woningen aan de hand van 4 adviezen

In 2050 CO2-neutraal zijn, is een uitdaging voor ons allemaal. Een belangrijke deel van de energietransitieplannen is neergelegd bij woningcorporaties om de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te reduceren. Maar het verduurzamen van de woningvoorraad van woningcorporaties is geen eenvoudige opgave. Elk type woning en gebouw stelt zijn eigen eisen aan duurzaamheid en energiehuishouding. Hoe kan de gebouweigenaar voldoen aan alle huidige én nieuwe eisen?

Daarnaast dient u óók steeds meer rekening te houden met de uiteenlopende wensen en het leefgenot van gebouwgebruikers en -huurders; van een gezond binnenklimaat tot een circulaire en stimulerende (werk)omgeving tegen uiteraard zo laag mogelijk lasten.

1. Controleer allereerst het energielabel van het gebouw

De kosten van de benodigde aanpassingen om een gebouw te verduurzamen, hangen af van een aantal zaken. Eén van belangrijkste is de isolatie van het gebouw, waarin het energielabel een rol speelt. Op de website van EP-online is in te zien welk energielabel het gebouw momenteel heeft. Als u nog geen label heeft, dan is het van belang om deze aan te vragen.

Met de energielabels A, B en C voldoet het gebouw aan de wetten en regels van nu. Maar houdt er rekening mee dat de overheid streeft naar een energieneutraal Nederland in 2050. Met het oog op de toekomst is het geen slecht idee om energiebesparende maatregelen alvast te inventariseren.

Met energielabels D, E, F & G kan er -zonder al te grote bouwkundige ingrepen- al snel energielabel C behaald worden. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van uw CV-installatie, het vervangen van isolatiemateriaal of het plaatsen van zonlichtsystemen. Zeker als u over een kantoorpand beschikt, is het raadzaam om deze ingrepen te realiseren. Kantoorpanden dienen immers per 1 januari 2023 over een geldig energielabel C te beschikken.

2. Breng ambities in kaart en overleg met energie-experts

De verduurzaming van de woningvoorraad is een uitstekende manier om stabiele lasten voor gebouwgebruikers/bewoners te garandering en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Maar het is belangrijk om ambities hierbij vast te leggen. Dat doet u door uw startpunt te bepalen en een doel te stellen. Ook creëert u de juiste uitvraag om de bouwkundige ingrepen aan professionals uit te besteden. Zij kunnen u vervolgens helpen -met het beste advies- om uw ambities waar te maken.

3. Ga voor een gefaseerde aanpak

U hoeft niet alle maatregelen in één keer uit te voeren. Doe dit gefaseerd en hou het simpel. Begin bij de meest eenvoudige aanpassingen, zoals het installeren van LED-verlichting, het plaatsen van waterbesparende kranen, het vervangen van oude CV-ketels door moderne HR-ketels of plaats een overgangsoplossing met hybride CV-ketels.

Combineer gepland onderhoud met verduurzaming. Bijvoorbeeld door bij gevelonderhoud alvast driedubbelglas te plaatsen in plaats van dubbelglas. Dat vraagt weliswaar om een hoge investering, maar scheelt in toekomstige uitgaven. Zeker wanneer woningen over een aantal jaren worden aangesloten op stadsverwarming of all-electric dienen te zijn. En maak alleen maar ‘no-regret-maatregelen’. Dit zijn maatregelen waar u over 10 à 15 jaar spijt van krijgt.
 
Kijk gefaseerd naar andere duurzame oplossingen en innovaties voor warmte en warm water zoals:

  • het opnieuw isoleren van de spouwmuren
  • het plaatsen van zonnepanelen en -collectoren
  • het vervangen van een CV-ketel door een
  • etcetera…
Bij alle stappen is het belangrijk om de bewoner en/of gebouwgebruiker stap voor stap mee in de verduurzaming. Zij spelen immers een belangrijke rol als klant in het hele proces.

4. Onderzoek de mogelijkheid van regelingen/subsidies

De kosten van het verduurzamen van een gebouw lopen sterk uiteen. Omdat duurzaam (ver)bouwen bijdraagt aan een beter milieu én een gezondere woon- en werkomgeving, ondersteunt de overheid met verschillende subsidies en regelingen, zoals:
 
Regeling Groenprojecten
Belastingvoordeel bij investeringen in erkende duurzame projecten
 
SDE++
Stimuleert naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie

Renovatieversneller
Om huurwoningen beter, sneller en betaalbaar te verduurzamen
 
Meer informatie over de subsidies kunt u vinden op de website van de overheid (RVO).

Aardgas speelt een grote rol in de energietransitie.
In ons gratis whitepaper ‘Toekomst van verwarmen’ leest u over deze rol en welke stappen u kunt nemen om zo CO2-neutraal mogelijk te ondernemen.