ISDE-subsidie 2025 voor zakelijke gebruikers

Bent u een ondernemer of gebouweigenaar en wilt u verduurzamen? Dan heeft u mogelijk recht op de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE-subsidie). Ontdek wat de subsidie inhoudt, aan welke voorwaarden u dient te voldoen én hoe u als zakelijke gebruiker een ISDE-subsidie aanvraagt

Wat houdt ISDE-subsidie in voor zakelijke gebruikers?

De overheid verstrekt sinds 2016 de zogenaamde Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). De ISDE richt zich op investeringen in het duurzaam opwekken van energie, het produceren van duurzame energie, energiebesparing en aansluitingen op een warmtenet.

Als zakelijke gebruiker vraagt u ISDE aan voor:

  • een warmtepomp;
  • een zonne- of warmtepompboiler;
  • een aansluiting op een warmtenet;
  • een kleinschalige windturbine; en
  • zonnepanelen.

De subsidiemogelijkheden voor woningeigenaren wijkt af.

De subsidie werd in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en wordt uitgevoerd door RVO. Elk jaar stelt de overheid een budget vastgesteld: voor 2025 is er maar liefst €555 beschikbaar gesteld. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Voorwaarden om ISDE zakelijk te ontvangen

Allereerst is het van belang dat u:

  • U vraagt eerst subsidie aan, nog voordat u akkoord geeft op een offerte.
  • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor deze subsidie.
  • U heeft een geldig KVK-nummer.
  • U laat de maatregel in Nederland installeren.
  • U neemt de warmtepomp, zonneboiler of windturbine in gebruik binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de verlening van de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft bij het vaststellen van de subsidie bewijs nodig dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat installeerde.
  • U heeft bij het vaststellen een factuur en betaalbewijs nodig van de aanschaf en van de installatie door het bouwinstallatiebedrijf.
  • De maatregelen blijven minimaal één jaar in uw eigendom en geïnstalleerd in of aan het pand. Dit geldt vanaf de datum van de subsidievaststelling.
  • U krijgt geen subsidie als er al eerder subsidie ontving voor de betreffende maatregel. Ook krijgt u geen subsidie als u voor de maatregel fiscaal voordeel ontvangt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Subsidievoorwaarden voor een warmtepomp of warmtepompboiler

  • U vraagt eerst subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier of installateur van de warmtepomp.
  • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor een warmtepomp. Dit geldt voor een rechtspersoon (NV, BV, coöperatie, maatschap, stichting, vereniging, vof en cv) maar ook voor éénmanszaken (zzp'er).
  • Voor een lucht-water-warmtepomp geldt: uw locatie heeft een jaarlijks energieverbruik lager dan 50.000 kWh stroom en 25.000 m3 aardgas. Had u in het voorafgaande jaar bij één van deze twee energiesoorten een hoger verbruik? Dan komt u vanaf 1 juli 2023 niet meer in aanmerking voor subsidie voor een lucht-water-warmtepomp. Als uw locatie van het gasnet wordt (of al is) afgesloten, is een subsidie voor dit type warmtepomp wel mogelijk. Let op: voor water-water-warmtepompen en grondwater-warmtepompen geldt deze voorwaarde niet.
  • De warmtepomp is een nieuw product en dus niet tweedehands of gebruikt.
  • U laat de warmtepomp installeren in een gebouw met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of u kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
  • Een bouwinstallatiebedrijf installeert de warmtepomp. De installatie mag u niet zelf doen.
  • U neemt de warmtepomp in gebruik binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de warmtepomp. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Voor aanvragers uit de zakelijke markt gelden eigen voorwaarden voor de subsidieaanvraag. Deze zijn terug te vinden op de website van de overheid (RVO).
 
Controleer -vóór u een warmtepomp of warmtepompboiler aanschaft- de apparatenlijst. In deze lijst zijn alle warmtepompen en -boilers opgenomen die sowieso in aanmerking komen voor subsidie, waarvan u de meldcode moet gebruiken bij uw aanvraag.

ISDE lijst ATAG warmtepompen ISDE lijst ATAG warmtepompboilers

ISDE-subsidie aanvragen in 6 stappen

Bent u klaar voor verduurzaming? Vraag dan de ISDE-subsidie online aan in slechts 6 stappen.

1. Oriënteer, kies de maatregel en check de lijsten

Bedenk welke verduurzamingsmaatregelen u wilt toepassen en maak vervolgens de keuze. Houd hierbij rekening met de voorwaarden per maatregel (zoals hierboven omschreven voor warmtepompen en warmtepompboilers) en check of de maatregel in de lijsten van de RVO is opgenomen.

80% van alle aanvragen wordt binnen 8 weken afgehandeld. U volgt de status van uw aanvraag online. Meer weten over de voorwaarden? Op de website van de RVO vindt u alle benodigde informatie over ISDE voor zakelijke gebruikers.

2. Vraag de subsidie aan

U vraagt de ISDE aan vóór u de koopovereenkomst accepteert:
  • Log in met eHerkening voor de aanvraag

Log in met eHerkenning. Hiervoor heeft u minimaal niveau2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Bent u particuliere verhuurder van woning- of bedrijfsruimtes en beschikt u nog niet over een eHerkenning-account? Gebruik dan uw DigiD om in te loggen.

  • Aanvraag voor meerdere apparaten, woningen en/of adressen

Dient u een aanvraag in voor meerdere apparaten, woningen en/of adressen? Ga dan naar RVO.nl voor meer informatie en de juiste documentatie.

3. Wacht op de beslissing

Na het indienen van uw aanvraagt, ontvangt u een bevestiging per e-mail. Hierin vindt u het referentienummer van uw aanvraag. De afhandeling van uw aanvraag vindt meestal binnen 8 weken plaats.  Lukt dit niet? Dan ontvangt u na 7 weken een brief waarin de verlenging van de afhandeltermijn staat aangekondigd.
 
U ontvangt een beslissing per post. Bij een positieve beslissing vermeldt deze brief welk bedrag u krijgt verleend.

4. Koop en installeer het apparaat

Heeft u een positief bericht ontvangen? Accepteert de koopovereenkomst en installeer het apparaat door een erkend bouw(installatie)bedrijf. Het apparaat mag u enkel in Nederlandse panden plaatsen!
 
Vraag de installateur om een bewijs van installatie, zoals een (installatie)factuur of inbedrijfsstellingsformulier.
 

5. Neem het apparaat tijdig in gebruik

Het is van belang dat u het apparaat in gebruik neemt binnen 12 maanden na acceptatie van de ISDE. Lukt dit niet? Vraag dan om uitstel per e-mail of brief – vóór deze 12 maanden zijn verstreken. Neem hierin mee…

  • de reden van de vertraging;
  • de geplande datum van de ingebruikname;
  • (een kopie van) de koopovereenkomst; en
  • een onderbouwing van de nieuwe installatiedatum.

6. Vraag een vaststelling aan

Na de installatie van het apparaat vraagt u een vaststelling aan van de subsidie, zodat u deze betaald krijgt. Deze dient u uiterlijk 13 weken na installatie van het apparaat.