Tiny Houses verwarmen met een warmtepomp

Het verwarmen van tiny houses is soms een uitdaging en luistert vrij nauw vanwege het kleine woonoppervlak. Welk type verwarmingssysteem is het meest geschikt voor een tiny house? Voorkom dat bewoners in de kou (of in de hitte!) komen te zitten en maak de juiste keuzes bij de realisatie van jouw project.

Tiny houses (maximaal 50 m2) of tiny+ houses (50-75 m2) zijn steeds meer in trek. Niet alleen vanwege de woningnood in Nederland, maar ook door noodzakelijke energiebesparingen, het duurzame aspect en de (strenge) BENG-eisen. Tiny houses zijn immers goedkoper om te bouwen én te onderhouden. Daarnaast dragen bewoners een steentje bij aan een beter milieu, wonen ze ‘dichter’ bij de natuur en verplaatsen ze de woning eenvoudiger van A naar B.

Een ruimte van 50-75 m2 is makkelijk te verwarmen. Toch? Nou, dat is soms bést een uitdaging. De meest geschikte installatie verschilt per tiny house en situatie.

Werkt u momenteel aan een tiny house-project? Dan helpen wij u graag bij het kiezen van de juiste verwarmingssystemen:

Laat u adviseren door ATAG Verwarming

Op zoek naar vrijblijvend advies op maat? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Zoek een ATAG Dealer

Tiny Houses verwarmen op de drie veel gekozen manieren

Verwarming is belangrijk voor het woongenot. Vooral op de winterdag. Bij het verwarmen van de woning moet je als installateur met een aantal zaken rekening houden:

✓ Kiest de bewoner voor on- of off-grid tiny house?
Bij een duurzame en milieubewuste insteek, kiest de bewoner mogelijk voor een off-grid tiny house. Het is dan belangrijk om te bedenken dat deze keuze gepaard gaat met een beperkter aantal verwarmingsopties ten opzichte van een on-grid tiny house.

✓ Hoe ziet leven er van de bewoners uit?
Hoeveel tijd brengen bewoners door in hun tiny house en hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Zo is een houtkachel erg idyllisch, maar ontwaakt de bewoner altijd in een koud huis en brengt de kachel veel werk met zich mee: van hout halen, in de kachel plaatsen, aansteken en blijven aanvullen tot het schoonmaken van de kachel, aslade en schoorsteen.

✓ Hoe creëert u de perfecte balans?
In zo’n kleine ruimte is al snel te koud of te warm. U wilt voorkomen dat de bewoner het niet warm krijgt op een winterdag óf dat hij een raam moet openen om warmte te laten ontsnappen.

✓ Wat is het budget van de bewoners?
Sommige verwarmingsinstallaties zijn kostbaar om te installeren, maar verdienen zichzelf terug op de lange termijn. Andere installaties zijn goedkoper in aanschaf, maar duurder na verloop van tijd. Bespreek daarom altijd de investeringsmogelijkheden en het toekomstperspectief.

Vervolgens kiest u het verwarmingssysteem dat het beste bij de betreffende situatie past. Hieronder lichten we 3 veel gekozen systemen toe, met bijbehorende voor- en nadelen:

Houtkachel

Wanneer men denkt aan een tiny house, popt vaak het beeld op van een knusse ruimte met een brandende houtkachel in het midden. Dat is niet voor niets: een brandend vuurtje staat immers gelijk aan een warm, gezellig en huiselijk gevoel. Ook is een houtkachel in sommige situaties multifunctioneel en bijvoorbeeld geschikt om op te koken of water te verwarmen.

Zodra de houtkachel is aangestoken, vult de ruimte zich snel met warmte. Maar past de bewoner niet op, dan wordt het al gauw te warm. Tegelijkertijd kost het moeite om het vuurtje brandende te houden. Ook is de aanschaf van een houtkachel (met toebehoren zoals hout en een kachelpijp) niet goedkoop en neemt het vrij veel ruimte in beslag als u het vergelijkt met andere systemen.

Voordelen

  • Geschikt voor off-grid tiny houses
  • Knus- en gezelligheid van een vuurtje
  • Geschikt om op te koken en verwarmen

Nadelen

  • Geen schone verbranding
  • Kostbaar in aanschaf
  • Het vergt meerdere handelingen
  • Er ontstaat troep rondom de kachel (as en houtresten)

 

Elektrisch verwarmen

De meest eenvoudige manier om een tiny house te verwarmen is met een elektrisch verwarmingssysteem. Denk bijvoorbeeld aan een luchtblazer, een convector of een hallogeenverwarming. Deze zijn relatief goedkoop in aanschaf en eenvoudig te verkrijgen. De bewoner zet het plug-and-play systeem aan en de ruimte is in mum van tijd verwarmt.

Een keerzijde is dat deze systemen vloerruimte in beslag nemen. Daarnaast is het prijzig om elektriciteit om te zetten naar warmte en vooral geschikt voor on-grid huisjes óf in combinatie met zonnepanelen. Vergeet overigens niet dat deze systemen lucht verplaatsen en dus ook stof door de ruimte blazen.

Voordelen

  • Betaalbaar in aanschaf
  • Verkrijgbaar in veel winkels
  • Plug-and-play systeem

Nadelen

  • Kostbaar vanwege hoge stroomverbruik
  • Onwenselijke lucht- en stofverplaatsing
  • Neemt vloerruimte in beslag
  • Afhankelijk van stroom

All-Electric warmtepomp

Met een all-electric warmtepomp verwarmt én verkoelt een bewoner zijn of haar tiny house. Tegelijkertijd is het een duurzame keuze: er is geen aardgasaansluiting nodig, waardoor de warmtepomp direct een grote bijdrage levert een CO2-neutraal Nederland. Niet voor niets is dit een populaire keuze onder veel tiny house-bezitters! Zeker als de tiny house is gebouwd met een duurzame en milieubewuste insteek.

Ook kunt u de warmtepomp gebruiken voor het verwarmen van tapwater. Het systeem is efficiënt en gebruikt slechts 1kWh stroom voor 5 kWh warmte (geschikt voor on-grid tiny houses – maar ook uitstekend te combineren met zonnepanelen!).

Voor een goede werking zijn goede isolatie en lagetemperatuurverwarming (LTV) systemen noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan vloer- en wandverwarming. Een all-electric warmtepomp is een kostbare investering, die zich op de lange termijn terugverdient. Daarentegen komt een warmtepomp wel altijd in aanmerking voor subsidies (al vanaf €500).

Let wel: voor een goede implementatie heeft u de hulp nodig van een erkend installatiebedrijf. Een warmtepomp is immers een draaiend, storingsgevoelig systeem dat professionele aandacht vereist.

Voordelen

  • Duurzaam verwarmen én koelen
  • Geen aardgasaansluiting nodig (geen CO2-uitstoot!)
  • Instelbare thermostaat
  • Komt in aanmerking voor subsidies
  • Neemt geen vloerruimte in beslag
  • Te combineren met een boilervat voor warm water

Nadelen

  • Kostbare investering (zeker in combinatie met zonnepanelen)
  • Erkende installateur nodig voor integratie
  • Goede isolatie en LTV zijn noodzakelijk

 

Binnenkijken bij tiny houses in Olst-Wijhe

In Olst-Wijhe bouwt de gemeente een aantal natuurinclusieve wijken gebouwd, waarin ze ook Tiny+ Houses plaatsen. Deze zijn voorzien van ATAG Energion M Plus all electric warmtepompen. Lees meer over het succesvolle project en de ervaringen met ATAG Verwarming.

Bekijk het project

Waarop moet u letten bij de installatie van een all-electric warmtepomp?

✓ Kies een warmtepomp met de juiste afmetingen

Een tiny house is niet groot… Kies daarom een warmtepomp die niet (te) veel ruimte in beslag neemt.

De Energion M Compact beschikt over een geïntegreerde warmwaterboiler. De unit is eenvoudiger om aan te sluiten en neemt minder ruimte in beslag. Dat maakt de Energion M Compact extra geschikt voor Tiny (+) Houses.

✓ Laat een warmtepomp altijd installeren door een erkend installateur

Een warmtepomp is geen complex systeem, maar vereist wél de juiste installatie voor de allerbeste werking. Laat een warmtepomp daarom altijd installeren door een erkend installateur. Op die manier profiteert de bewoner maximaal van de werking en voorkomt u onnodige problemen in de toekomst.

Een erkend installateur stemt de warmtepomp exact af op het tiny house, om de verwachte besparingen en beste efficiëntie te bereiken. Dimensioneren, noemen we dat. De installateur checkt onder andere hoe groot de leefruimtes zijn, uit hoeveel personen het huishouden bestaat, hoe de bewoners het huis gebruiken en wat het gewenste verwarmingscomfort is. Vervolgens stelt hij het systeem in voor de specifieke situatie.

✓ Zorg altijd voor voldoende isolatie (energieneutraal) en ventilatie

Voorkom dat de bewoner stookt voor de mussen! Goede isolatie is cruciaal voor een energieneutrale woning en een uitstekende werking van de warmtepomp.

Een warmtepomp is een zogeheten lagetemperatuurverwarming (LTV), waardoor het belangrijk is dat er geen enkele warmte verloren gaat. Isolatie verhoogt direct het wooncomfort en verlaagt de energierekening. Tegelijkertijd voorkomt het vocht- en schimmelvorming.

Ook is goede ventilatie van de woning belangrijk. Bijvoorbeeld via roosters of een mechanische ventilatiesysteem.

✓ Combineer de warmtepomp met vloer- en wandverwarming

Hoe groter het verwarmende oppervlak, hoe efficiënter de werking van de warmtepomp. Daarom adviseren wij om gebruik te maken van vloer- en wandverwarming om het meeste rendement uit een warmtepomp te halen.

✓ Overweeg om zonnepanelen te installeren

Een warmtepomp functioneert enkel op elektriciteit en is zodoende inzetbaar bij on-grid tiny houses, maar ook bij tiny houses met zonnepanelen. Op die manier wekt de bewoner groene energie op, die de warmtepomp omzet naar duurzame warmte (zonder gas). Deze combinatie is zeer geschikt voor bewoners die volledig willen verduurzamen.

✓ Houd rekening met de plaatsing van de buitenunit

Een ATAG warmtepomp is de stilste in zijn klasse door een speciaal gevormd ventilatorblad in de buitenunit. Als u op 3 meter van de buitenunit staat, hoort u slechts 36 dB(A). Ter vergelijking: dat is net zo luid als geroezemoes in een bibliotheek. Positioneert u de buitenunit op de juiste manier, dan ervaart de bewoner geen enkele geluidshinder.

Laat u adviseren door ATAG Verwarming

Op zoek naar vrijblijvend advies op maat? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Zoek een ATAG Dealer