Energietransitie en verduurzaming van woningen

Hoe gaat u er als adviseur mee om?

De energietransitie van woningen is in gang gezet. Er ligt een grote uitdaging voor ons om de gemaakte doelen in het Klimaatakkoord te realiseren. Daarom is duurzaam bouwen geen uitzondering meer, maar (bijna) vanzelfsprekend. Op die manier komen wij samen tot de juiste oplossing voor leefbare wijken en duurzame steden waarin bewoners profiteren van een comfortabel en gezonde leefomgeving. Hoe u er als adviseur aan bijdraagt, ontdekt u op deze pagina.

Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij bestaande bouw valt er op het gebied van duurzaam verwarmen veel winst te behalen. Er zijn vele wegen die naar verduurzaming leiden. Hierbij staan efficiency en kostenbesparing centraal, naast comfort en energieprestatiegarantie. In de praktijk moet u rekening houden met bijvoorbeeld de aangescherpte geluidseisen voor warmtepompen, de BENG-eisen en wijzingen subsidies en financieringsmogelijheden. Het is een hele opgave om op alle vlakken bij te blijven.

Op deze pagina staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

Daarnaast bieden wij whitepapers aan met meer informatie over de energietransitie in de toekomst, duurzaam bouwen en het verduurzamen van bestaande woningen.

Met ons projectadvies op maat, gedetailleerde informatie en handige tools kijken we welke duurzaamheidsstap de beste comfortoplossing biedt, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten. Onze producten voldoen aan de nieuwe regelgeving, zodat een toepassing ervan binnen uw projecten soepel verloopt. Start vandaag met verduurzamen.
 

Bij verduurzaming is vaak niet één unieke oplossing. Elke project vraagt om een specifieke aanpak. Graag gaan we met u in gesprek over welke duurrzaamheidsstappen mogelijk zijn voor de projecten waarbij u betrokken bent.

De rol van adviseurs in de energietransitie

Het woningaanbod in Nederland wordt in de komende jaren verduurzaamd: in 2021 dient de Nederlandse woningvoorraad een gemiddelde energielabel B te hebben en in 2050 moeten alle woningen CO2-neutraal zijn. Hier ligt een belangrijke rol voor u, als adviseur.

Een adviseur dient u over de kennis en technieken te beschikken om bouwbedrijven en woningcorporaties te adviseren en stimuleren tot meer verduurzaming. Daarnaast moet een adviseur hen erop te wijzen dat er veel mogelijkheden zijn op het gebied van verduurzaming. Zo gaat een adviseur het gesprek aan over ingewikkelde en relevante kennis over duurzame verwarmingstechnieken en adviseert over woningverduurzaming

Andersom dagen corporaties adviseurs uit om slimme en betaalbare oplossingen voor zo duurzaam mogelijke woningen te bedenken. Particuliere woningeigenaren doen dat veel minder. Daarvoor hebben ze meestal onvoldoende kennis. De marktpartijen laten woningbezitters bijvoorbeeld zien hoe ze hun huis ook stapsgewijs verduurzamen.

Waarom ATAG als uw langetermijnpartner?

ATAG helpt adviseurs graag. Wij zorgen ervoor dat u beslagen ten ijs komt, zodat u uw klanten goed adviseert op het gebied van duurzame verwarmingstechnieken én hen van advies voorziet over woningverduurzaming.

We delen onze kennis met u als het gaat om het energiezuinig verduurzamen van de woningvoorraad voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Daarnaast ondersteunen we u bij het realiseren van BENG en TO-juli en beschikken we over een team van adviseurs en servicemonteurs voor onderhoud en service. Onze producten voldoen aan de nieuwe regelgeving, zodat de toepassing ervan voor uw project soepel verloopt.

Hoe duurzaam verbouwen?

Er zijn besparende en toekomstbestendige warmteoplossingen nodig voor nieuwbouw en in de vervangingsmarkt. Van adviseurs wordt verwacht dat u onder andere woningcorporaties adviseert wanneer zij hun woningvoorraad gaan verduurzamen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen denkbaar zoals een hybride of all-electric warmtepomp:

Hybride warmtepompen voor vervangingsmarkt

Met een hybride warmtepomp bespaart een huishouden direct op CO2  en verbetert het energielabel. Een hybride warmtepomp wordt veelal toegepast in combinatie met een CV-ketel. Ideaal wanneer de bewoner een jonge CV-ketel heeft die voorlopig nog niet aan vervanging toe is.

De hybride warmtepomp biedt een uitkomst voor de vervangingsmarkt, omdat…

  • niet elke woning geschikt is voor volledig aardgasvrije verwarmingssystemen. Dit is bijvoorbeeld lastig bij woningen die de afgelopen jaren al verbeterd zijn naar label B of beter;
  • en vaak nog onduidelijk is welke warmtevoorziening in de toekomst het best uit de bus komt.

Om in deze segmenten nu al CO2 te besparen, is de hybride warmtepomp een betaalbare en eenvoudige oplossing. Daarnaast profiteert de bewoner van een lagere energierekening en wordt hij beschermd tegen toekomstige stijgingen van de gasprijs.

Meer over hybride verwarmen

All-electric voor nieuwbouw

Nieuwe woningen worden sinds 2018 niet meer aangesloten op aardgas. In plaats daarvan worden woningen uitgerust met alternatieve verwarmingsystemen zoals een warmtepomp.

In dit segment is het een uitstekende keuze om te kijken naar een all-electric warmtepomp. Nieuwe woningen zijn namelijk all-electric ready gebouwd en voorzien van hoogwaardige isolatie. Bovendien profiteren bewoners van een lage woonlast, leveren de woningcorporateis een bijdrage aan de gezamelijke duurzaamheidsdoelstellingen van woningcorporaties en zijn de woningen zijn klaar voor de toekomst.

Meer over all-electric verwarmen

Whitepapers over energietransitie en duurzaamheid

We bieden u een aantal whitepapers met gedetailleerd informatie over verduurzamingstrajecten die woningcorporaties doorlopen. Van een checklist met concrete tips voor het verhogen van de energieprestatie tot een whitepaper dat een verduurzamingstraject behandeld van begin tot eind waar bij een fictieve bewoner in een fictieve woning als uitgangspunt is genomen.

Toekomst van verwarmen in vier duurzaamheidsstappen

In het whitepaper de toekomst van verwarmen in vier duurzaamheidsstappen leest u welke rol aardgas heeft in de energietransitie en welke andere stappen ingezet kunnen worden om tot optimale routes naar CO2-neutraal te komen.

Whitepaper aanvragen

Checklist: Verduurzaming corporatievastgoed

Hoe kunt u uw woningbezit verduurzamen?
Wij geven in deze checklist concrete tips voor het verhogen van de energieprestatie.

Checklist aanvragen

Verduurzamen van corporatiewoningen

Een waaier van uitdagingen, een mix van oplossingen. Dit whitepaper behandelt het verduurzamingstraject van begin tot eind en neemt daarbij een fictieve bewoner in een fictieve woning als uitgangspunt.

Whitepaper aanvragen

Vraag persoonlijk advies aan

ATAG denkt met u mee om tot de juiste duurzame oplossing te komen voor de projectn waarbij u betrokken bent.  Advies op maat of een bezoek van één van onze adviseurs? Onze adviseurs staan graag voor u klaar.

Neem vrijblijvend contact op