Meerstad Groningen, 7 woningen

In Meerstad, vlakbij Groningen, bevindt zich het nieuwbouwproject Meer Wonen. Een project met meer natuur, meer leefbaarheid en bovenal meer duurzaamheid. In een aantal van de woningen wordt gebruik gemaakt van ATAG Energion warmtepompen. Zeven van de vrijstaande woningen worden gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma samen met installateur DonkerVeenstra. Gelegen aan het schitterende Woldmeer.

'Meer Wonen' aan het Woldmeer

De 7 royale kavels van Meer Wonen fase 2 vormen een moderne gezellige buurt die bestaat uit vrijstaande woningen met grote tuinen. Ze liggen aan rustige woonstraatjes met fruitbomen. Meer Wonen is een duurzaam project: alle woningen kennen een laag energieverbruik zonder gasaansluiting. 

De ambitie

Nieuwbouwproject Meer Wonen bestaat uit zeven woningen: drie zogenaamde tuinwoningen en vier XL landwoningen; de woonoppervlakte varieert van 140 tot 190 m². Net als bij elk nieuwbouwproject moest ook hier worden voldaan aan de BENG-eisen. Dat wil zeggen dat er eisen worden gesteld aan de maximale energiebehoefte, het maximale primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel hernieuwbare energie. Om aan deze eisen te voldoen worden de woningen onder meer aardgasloos verwarmd en is het dak van de woningen voorzien van PV-panelen.

Het resultaat

Standaard zijn de woningen voorzien van vloerverwarming op de begane grond. Op de eerste verdieping bevinden zich in de kamers en badkamer(s) lage temperatuur radiatoren / wandconvectoren, zodat de temperatuur per kamer goed regelbaar is. Het installatiewerk is in opdracht van Bouwgroep Dijkstra Draisma uitgevoerd door installateur DonkerVeenstra uit Drachten.

De benodigde warmte wordt opgewekt met een lucht-waterwarmtepomp die ook wordt gebruikt voor de warmwatervoorziening. De warmtepomp, van het type ATAG Energion M, bestaat uit een buiten- en een binnenunit en voldoet aan de geldende geluidseisen. De ATAG Energion M serie wordt geleverd in hybride en all-electric uitvoering. Voor de aardgasloze woningen van Meer Wonen werd gekozen voor de all-electric variant. Door het ontwerp van de buitenunit en de optimale aansturing heeft de warmtepomp, met een COP (Coefficient Of Performance) van meer dan  5, een hoog rendement bij lage buitentemperatuur van - 7 °C. Tijdens de door ATAG begeleide inbedrijfstelling was het -7°C, een temperatuur waarmee deze warmtepompen prima kunnen blijven werken; zelfs tot -20°C blijft de warmtepomp warmte opwekken.

Project in beeld

Toegepaste ATAG producten

All-electric

Energion M Plus 150T + CBS 450 E

Monoblock all-electric lucht/water warmtepomp

  • Hoge rendementen, ook bij lage buitentemperaturen tot -20°C
  • Met 450L boiler: Voor 4-5(6) persoonshuishouden
  • Vermogensbereik 1,5-18kW bij -10˚C
  • Komt in aanmerking voor ISDE subsidie
Meer informatie

Persoonlijk advies aanvragen

ATAG denkt met u mee om tot de juiste duurzame oplossing te komen. Onze adviseurs ondersteunen graag met een op maat gemaakt advies.

Advies aanvragen Meer projecten in beeld