Nieuwbouw aardbevingsbestendige woningen De Hamplaats-Ten Boer

De Hamplaats in Ten Boer betreft een zgn. vernieuwbouwproject van 24 aardbevingsbestendige woningen, die de stap maken van verwarmen met aardgas naar all-electric. In 2019 zijn de bestaande woningen gesloopt en in 2020 zijn de nieuwe woningen opgeleverd. Bijzonder aan het project is het feit dat de bewoners zelf een voorstel hebben gemaakt voor hun nieuwe woning.

Projectomschrijving

De rol van de bewoner

De bewoner heeft bij de ontwikkeling van de ‘nieuwe’ Hamplaats een doorslaggevende stem gehad.

Tijdens bewonersavonden hebben de bewoners een werkende warmtepomp kunnen zien en horen. Dit gaf veelal de doorslag bij het kiezen van de verwarmingsinstallatie. De keuze is bepaald op basis van goede en kosten efficiënte werking naast  onderhouds- en bedieningsgemak.

De ambitie

De nieuwe woning is van buiten exact gelijk aan de bestaande woning. Het grote verschil vind je aan de binnenkant: Van binnen is de woning ingericht naar de eisen van vandaag: Aardbevingsbestendig, energiezuinig, comfortabel en duurzaam.

Voor verwarming en warm tapwater zijn de woningen voorzien van een all-electric warmtepomp met een ingebouwde warmwaterbuffer van 180L.

Het resultaat

De samenwerking tussen bewoner, installateur en leverancier is doorslaggevend geweest bij de keuze van de verwarmingsinstallatie.

Dit maakt de Hamplaats tot een voorbeeld voor de verdere vernieuwbouwoperatie van aardbevingsbestendige duurzame woningen in Groningen.

De volledige afstemming van pre-engineering tot daadwerkelijke uitrol in combinatie met de rol van de woningeigenaar, heeft geleid tot een concept waar bewoners comfortabel en duurzaam kunnen wonen tegen lage verwarmingskosten.

De Hamplaats-Ten Boer | Project in beeld

Toegepaste ATAG producten

All-electric

Energion M Compact 4

De logische stap naar duurzaam verwarmen

  • Warm water profiel: XL
  • Vermogen op verwarmen (WP): 4.4kW (+7/35˚C)
  • Rendement op verwarmen (WP); COP 5 (+7/35˚C)
  • Geluidsdruk (buitenunit); 39.5 dB(A) (3 meter van bron)
Meer informatie

Persoonlijk advies aanvragen

ATAG denkt met u mee om tot de juiste duurzame oplossing te komen. Onze adviseurs ondersteunen graag met een op maat gemaakt advies.

Advies aanvragen Meer projecten in beeld