Warmtepompboilers

Een warmtepompboiler is -samen met een warmtepomp- de meest comfortabele manier om woningen duurzaam te verwarmen en van warm water te voorzien. In de woningbouw is het een mooie oplossing als de oude boiler vervangen moet worden. Men reduceert het elektriciteitsverbruik tot een minimum omdat de boiler gebruikmaakt van de aanwezige omgevingswarmte; de buiten- en binnenlucht.

Wil je jouw klanten adviseren hoe zij warm water energiezuinig gebruiken om een bijdrage te leveren aan de CO2-reductie? Dan helpen wij jou hier graag bij.

Lees op deze pagina meer informatie over:

Overweegt u een warmtepompboiler voor uw nieuwbouwproject of het verduurzamen van bestaande woningen? Met onze jarenlange ervaring weten we precies welke duurzaamheidsstap het beste past bij uw projecten. Onze ATAG adviseurs staan voor u klaar.

Direct contact opnemen

Wat is een warmtepompboiler en hoe werkt het?

Een warmtepompboiler is een soort energiezuinige elektrische boiler. Het is een actief apparaat dat bestaat uit een monobloc of split warmtepomp in combinatie met een boiler voor tapwater. Het heeft een voorraadvat met een capaciteit van 100 tot 250 liter. Op die manier verwarmt men voldoende water voor gezinnen tot 5 personen.

De werking van de boiler

De warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp uit de buiten- dan wel binnenlucht gehaald en gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater.

Een warmtepompboiler is uitgerust met een koelvloeistof die al bij lage temperaturen kookt. Tijdens het kookproces treedt gasvorming op. De compressor perst dit gas samen en hierdoor stijgt de temperatuur. Deze temperatuurstijging geeft warmte af aan het aanwezige water in de boiler.
Hierna wordt de druk verlaagd, het gas wordt weer vloeistof en de cyclus begint opnieuw.  Het boilervat beschikt ook over een elektrisch element om het water nog sneller op temperatuur te krijgen.

De Nuos Plus uitgebreid uitgelegd

 1. Ventilator absorbeert de warme lucht en brengt deze naar de verdamper voor de warmte uitwisseling
 2. Stuurautomaat Achter het bedieningsdisplay bevindt zich de stuurautomaat,
  die de warmtepomp aanstuurt
 3. Verdamper Koelvloeistof wordt aan de kook gebracht en verdampt in de verdamper
 4. Compressor perst het gas samen, waardoor er een temperatuurstijging ontstaat
 5. Primaire wisselaar In combinatie met de primaire warmtewisselaar kan een
  CV-ketel of een zon-warmteoplossing worden toegepast
 6. Secundaire wisselaar Dankzij de secundaire wisselaar kan een tweede warmteopwekker,
  zoals een zon-oplossing, worden aangesloten
 7. Condensor zorgt ervoor dat de warmte, die ontstaat door de temperatuurstijging in de compressor, wordt afgegeven aan het water in het boilervat.
 8. Elektrische module Met de elektrische module kan tijdelijk een boost worden
  gegeven aan het verwarmen van warm water.

Waar pas je een warmtepompboiler toe?

Wanneer de vraag naar warm water groot is, dan is een warmtepompboiler interessant. Ook wanneer de oude boiler aan vervanging toe is. De warmtepompboiler is namelijk een duurzaam alternatief voor het opwarmen van warm tapwater. Het verbruik van dit toestel ligt veel lager dan dat van een klassieke elektrische boiler, die we nog vaak zien in de woningbouw.

De warmtepompboiler is geschikt voor zowel de particuliere als de zakelijke markt in nieuwbouw- en renovatietoepassingen.

De verschillende toepassingen op een rij:

 • Als vervanging voor een elektrische boiler
 • Als duurzaam / elektrisch alternatief voor gas
 • Als tapwateroplossing bij blok-/stadsverwarming
 • Bij extra capaciteit voor een 2e badkamer, bijgebouw, et cetera
 • Recreatiewoningen, B&B’s, sportclub, zwembad

Welke soorten warmtepompboilers zijn er?

De warmtepompenboilers van ATAG zijn geheel volgens de wensen van je klant verkrijgbaar. Er kan gekozen worden uit 2 modellen:

 • Energion Lydos Hybrid
 • Energion Nuos Plus

De 2 modellen bestaan in totaal uit 5 typen, variërend in grootte van 100-250L en geschikt voor gezinnen van 2-5 personen. Ontdek ons assortiment en bepaal wat past bij de situatie van je klant.

Bekijk alle warmtepompoilers
CV-ketels ATAG

ATAG Energion Lydos Hybrid

De Lydos Hybrid is een wandhangende, hybride warmtepompboiler met een capaciteit van 100 liter. De hybride warmtepompboiler combineert 2 energiebronnen in 1 product waardoor jouw klant tot 50% energie bespaart op watergebruik:

 • De presentaties van de elektrische boiler
 • De warmtepomp
De Lydos Hybrid beschikt onder andere over een i-Memory functie die het verbruik en de momenten analyseert waarop warm water wordt gevraagd gedurende 4 weken. Op basis van dit verbruik weet de Lydos Hybrid wanneer er warm water nodig is. Zo wordt de hybride technologie van de Lydos zo efficiënt mogelijk toegepast. Geschikt voor renovatie en nieuwbouw.

ATAG Energion Nuos Plus

De Nuos Plus is een staande warmtepompboiler met een zeer hoog rendement. Deze boiler is in 4 varianten beschikbaar.

De warmtepomp functioneert met zowel binnen- als buitenlucht en wordt indien nodig ondersteund door elektrische elementen.

 • De variant 250L Sys heeft een aansluiting voor een externe warmteopwekker door middel van één spiraal.
 • De variant 250L Twin Sys heeft een aansluiting voor twee externe warmteopwekkers door middel van twee spiralen.

Besparing en subsidies

Bij de warmtepompboiler zijn besparingen tot 80% op de energierekening voor warm water is mogelijk, door de prestaties van de warmtepomp en de voordelen van groene energie. Dankzij de energiezuinige werking komt de warmtepompboiler in aanmerking voor ISDE-subsidie tot max. €650,00, zowel voor de particuliere- als de zakelijke markt als in nieuwbouw- en renovatie-toepassingen. De gemiddelde terugverdientijd voor de Lydos Hybrid is 6 maanden (zonder subsidie).

Bekijk de ISDE-subsidies

Alle voordelen op een rij

 • Duurzaam alternatief voor gas
 • Zeer compacte afmetingen en eenvoudig te installeren
 • Extra capaciteit voor een 2e badkamer, bijbouw, et cetera
 • Extra wooncomfort met een aanzienlijk lagere energierekening
 • ISDE-subsidie tot €650,-
 • Stijging woningwaarde door de opwaardering naar het energielabel A of A+
 • Diverse voorgeprogrammeerde functies
 • Een stille modus die het geluidsniveau reduceert met 50%hikte tussenoplossing voor

Ervaring uit de praktijk

Meer weten over hoe een warmtepompboiler kan worden toegepast? In deze 1,5 minuut durende video krijg je een indruk over wat dit product kan en hoe er samengewerkt wordt met een warmtepomp.

Meer weten over de warmtepompboilers van ATAG?

Vraag direct advies aan je ATAG Adviseur

Direct contact opnemen