22-01-2024

ATAG Verwarming kondigt de ATAG Interion aan: de warmtepomp waarbij de buitenunit binnen staat

Lichtenvoorde, 22 januari 2024 - Warmtepompen worden algemeen beschouwd als één van de belangrijkste schakels in de verduurzaming van Nederland. In talloze Nederlandse huishoudens is echter geen plek voor het plaatsen van een warmtepomp met buitenunit. Daarom heeft ATAG de eenvoudig te installeren ATAG Interion ontwikkeld: een compacte lucht-water warmtepomp zonder buitenunit, geschikt voor elk huishouden en gemaakt voor de Nederlandse woning.

Efficiënt verwarmen, minder aardgas

“Voor veel huishoudens in Nederland is de installatie van een warmtepomp een logische manier om efficiënt te verwarmen en minder of geen aardgas te gebruiken" aldus Jan Henk van der Wijk, marketing & communicatie manager van ATAG Verwarming. “In de praktijk blijken echter veel rijtjeshuizen geen plek te hebben voor het plaatsen van een buitenunit. Met de ATAG Interion bieden wij een compacte warmtepomp zonder buitenunit die eenvoudig op elke bestaande CV-ketel kan worden aangesloten. Daarnaast is de hybride Interion ook all-electric ready, wat betekent dat er eenvoudig overgestapt kan worden naar een volledige elektrische uitvoering waarbij aardgas niet meer nodig is. Zo kan je stapsgewijs je woning verduurzamen.”
Omdat de Interion snel en eenvoudig is te installeren is, verwacht Van der Wijk dat er zowel vanuit installateurs als vanuit consumenten veel vraag zal zijn naar het nieuwe apparaat: “De hele installatiemarkt kampt met een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. Daarom hebben we bij de ontwikkeling van de Interion ingezet op snelle en eenvoudige installatie. Dat scheelt kostbare tijd voor de installateurs. Daarbij verwachten we de prijs van het toestel zo te aan te bieden, zodat de warmtepomp voor iedereen in Nederland bereikbaar wordt.” Na de presentatie op de VSK komt de Interion naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar op de markt.


Inspelen op veranderende wetgeving

ATAG speelt met de Interion ook in op de veranderende wetgeving die bepaalt dat het vanaf 2026 verplicht is om bij vervanging van een gasgestookte CV ketel in principe te kiezen voor een duurzaam alternatief. Van der Wijk: “Op zich een logische insteek, ware het niet dat er in Nederland enkele miljoenen rijwoningen zijn waar het plaatsen van een warmtepomp met buitenunit nu niet mogelijk is. Met een compacte warmtepomp als de ATAG Interion kunnen deze huishoudens verduurzamen. Dat is een belangrijke stap naar een duurzamer Nederland, en een duurzame toekomst.