23-2-2023

DE WARMTEPOMP IN HET NIEUWS

Wellicht heb je het onlangs ook gelezen: De kranten stonden vol negatief nieuws over warmtepompen, veroorzaakt door een nieuwe berekening van milieubelastbaarheid. Met name wordt genoemd dat warmtepompen helemaal niet duurzaam zijn. De oorzaak wordt vooral gelegd in het feit dat er koudemiddel wordt gebruikt en de aanwezigheid van elektronica in de toestellen. Krijg je nu bezorgde klanten, die willen weten hoe het echt zit?

Het verdampen en condenseren van een koudemiddel is de kern van de werking van een warmtepomp. Bij correcte installatie en eindverwerking blijft dit koudemiddel opgeslagen binnen de warmtepomp. Het uitfaseren van koelmiddelen heeft de industrie al opgepakt en er worden al diverse stappen gemaakt om de hoeveelheid koelmiddelen te verminderen of over te stappen op alternatieven (bijv. de inzet van R32 koelmiddel). Dat de koudemiddelen een punt van zorg zijn, is natuurlijk geen nieuws.
Bij een hybride warmtepomp is er sowieso minder sprake van niet duurzaam zijn:  Met het gebruik van een kleine, lichte hybride warmtepomp bereik je het grootste deel van de mogelijke besparing met zo weinig mogelijk materiaal (80/20 regel).

Het blijft dus een heel goede oplossing om met de hybride aan de slag te gaan, terwijl de industrie ondertussen de ontwikkelingen voor vermindering van de koelmiddelen oppakt. Overigens heeft de berichtgeving in de pers vooral invloed op de nieuwbouw en niet zozeer op de bestaande woningen.

INTERESSANT: Een heldere uitleg in eenvoudige taal over hoe de situatie nu werkelijk is kan je hier lezen.