All-electric ready (hybride) warmtepomp: klaar voor de toekomst!

De all-electric ready (hybride) warmtepomp is de perfecte tussenstap voor woningen om duurzamer, energiezuiniger en volledig gasloos te verwarmen. Maar wat betekent all-electric ready, wanneer is dit de beste keuze en hoe zet je een hybride warmtepomp om naar een all-electric variant? Deze vragen beantwoorden wij in dit artikel.

Met een all-electric warmtepomp stapt een huiseigenaar op elk gewenst moment van het gas af: je verwijdert de CV-ketel, vervangt de binnenunit en installeert een boiler voor warm water. Om je meer informatie te geven over dit populaire systeem, staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

  • Wat is een all-electric ready warmtepomp?
  • Wanneer een all electric-ready warmtepomp interessant is
  • Een hybride warmtepomp omzetten naar een all-electric variant
  • Meer informatie over de werkingsgebied van een warmtepomp

Warmtepompen installeren? Word ATAG GreenDealer!

Als ATAG GreenDealer profiteer je namelijk van optimale ondersteuning bij het verkopen en installeren van (hybride) warmtepompen. Je ontvangt ondersteuning voor, tijdens en na installatie.

Meer weten? Ontdek hoe wij samen toewerken naar een duurzame toekomst.

Meer over ATAG GreenDealer

Wat is een all-electric ready warmtepomp?

Een all-electric ready warmtepomp werkt vlekkeloos samen met een traditionele CV-ketel in een hybride configuratie, met de mogelijkheid om volledig elektrisch te functioneren in de toekomst. Het systeem is uitermate geschikt voor woningen die geleidelijk van het gas af willen, zonder direct grote investeringen te doen.
 
All-electric ready warmtepompen zijn compatibel met verschillende soorten verwarmingsinstallaties en werken effectief samen met bestaande radiatoren en andere verwarmingselementen. Dit maakt ze geschikt voor installatie in bestaande bouw.

De ATAG Energion

Alle ATAG Energion hybride warmtepompen (versie R32) zijn all-electric ready. De Energion monoblock en split buitenunits zijn ontwikkeld om te functioneren als all-electric oplossing in combinatie met de Energion Plus en Compact binnenunits.

De machines werken tot een buitentemperatuur van -30°C. Dit betekent ook dat een hybride Energion warmtepomp eenvoudig om te zetten is naar een all-electric versie.

Wanneer kiezen huiseigenaren voor een all-electric ready warmtepomp?

All-electric ready warmtepompen bieden flexibiliteit en kostenbesparing. Vooral in situaties waar een volledige overgang naar een gasloze verwarming (nog) niet mogelijk is en huiseigenaren wél de wens hebben om geleidelijk te verduurzamen. Denk aan oudere woningen, die niet volledig zijn geïsoleerd.

Voordelen:

  • Energiebesparing: Door de hybride setup verwarmt het systeem efficiënt met minder gasverbruik. Dit bespaart aanzienlijk op de energierekening!
  • Toekomstbestendig: Met dit systeem zijn huiseigenaren voorbereid op toekomstige regelgevingen rond energiebesparing en milieu. Dan is het mogelijk om op een later moment over te stappen op een volledig elektrisch systeem, zonder grote investeringen.
  • Flexibiliteit: Het toepassen van een warmtepomp op bestaande installaties is ideaal voor het moderniseren van oudere of matig geïsoleerde woningen.

Hoe zet je een hybride warmtepomp om naar een all-electric?

Met de ATAG Energion R32 is de overstap van hybride naar all-electric zo gemaakt:

  • Vervang de CV-ketel en hybride binnenunit door een Energion Plus of Compact binnenunit.
  • Je laat de buitenunit gewoon staan.
  • Je installeert de Energion Nuos Plus warmtepompboiler of CBS100/200/300/450 (L) boiler voor warm tapwater.
 Een warmtepompboiler installeren is een mooie oplossing om tapwater duurzaam te verwarmen. Wanneer adviseer je een warmtepompboiler en hoe installeer je deze ’t best? Dat ontdek je in ons uitgebreide artikel over warmtepompboilers.

Werkingsgebied warmtepomp

Bij een hybride toepassing wordt vooral gekeken naar het economische aspect en zal afhankelijk van de ingestelde prijs geschakeld worden tussen cv-ketel en warmtepomp. Hiermee wordt er altijd gekozen voor de meest gunstige economische oplossing. De warmtepomp kan ook functioneren tot zeer lage buitentemperaturen van -20°C zoals het diagram laat zien. Vanzelfsprekend zal het rendement dalen bij dergelijke lage temperaturen.

Warmtepompen installeren? Word ATAG GreenDealer!

Als ATAG GreenDealer profiteer je namelijk van optimale ondersteuning bij het verkopen en installeren van (hybride) warmtepompen. Je ontvangt ondersteuning voor, tijdens en na installatie.

Meer weten? Ontdek hoe wij samen toewerken naar een duurzame toekomst.

Meer over ATAG GreenDealer