Energion warmtepompen

Een warmtepomp is één van de oplossingen die bijdraagt aan de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Warmtepompen zijn er in allerlei soorten en maten voor verschillende budgetten en woningtypen.

De ATAG Energion warmtepompen komen in aanmerking voor ISDE subsidie? Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Klik hier voor meer informatie.

 
Contact opnemen

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Welke soorten warmtepompen zijn er?

De Energion warmtepompen zijn verkrijgbaar in diverse samenstelllingen en verdeeld in all-electric en hybride uitvoeringen. Ontdek ons assortiment en bepaal wat het beste past bij de situatie van je klant.

CV-ketels ATAG

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht en kan verwarmen, (optioneel) koelen en warm water leveren.
Zeer geschikt als duurzame toevoeging op de (bestaande of nieuwe) CV-ketel.
 

Ontdek de Energion hybride warmtepompen

All-electric warmtepomp

Maakt gebruik van warmte uit de lucht en kan verwarmen, warm water leveren en (optioneel) koelen. Er is géén aardgasaansluiting meer nodig. Deze oplossingen zijn zeer geschikt voor nieuwbouw en grondige renovatie.

Ontdek de Energion All Electric warmtepompen

Monobloc of Split uitvoering

De ATAG Energion biedt naast de keuze uit hybride of all-electric ook de keuze uit twee soorten verbindingen tussen de binnen- en buitenunit. Er kan gekozen worden voor een Monobloc uitvoering, de ATAG Energion M. Of voor de Split uitvoering, de ATAG Energion S.

Bij de monobloc uitvoering is het volledige koelcircuit in de buitenunit verwerkt, waardoor er in de binnenunit minder ruimte nodig is. Bij de Split unit is het koelcircuit verdeeld over de binnen- en buitenunit.

In tegenstelling tot een monobloc warmtepomp bestaat bij een split warmtepomp deze verbinding uit leidingen voor koudemiddel (R32). Hierdoor zijn kleinere doorgangen in de muur nodig en is verbinden eenvoudiger. Daarnaast zijn een aantal componenten vanuit de buitenunit naar de binnenunit verplaatst. Hierdoor is de buitenunit van de Energion S circa 10kg lichter en de Energion S binnenunit groter. Ten slotte hoeft er bij de Energion S geen antivrieskit te worden gebruikt omdat het CV-water niet naar de buitenunit gaat.

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

De Energion warmtepomp haalt warmte uit de lucht en zet deze om in energie om de woning te verwarmen. De warmtepomp werkt met een vloeistof die als eigenschap heeft te koken op een lage temperatuur. Dit koudemiddel wordt zo heet dat het verdampt tot een gasvorm.

De damp hiervan stroomt richting de compressor die het samenperst en daarmee nog heter maakt. Vanuit de condensor wordt warmte afgegeven die heet genoeg is om de warmte te gebruiken voor het verwarmen van een huis. Door het afgeven van warmte en het verlagen van de druk wordt de damp weer vloeistof en kan de cyclus zich herhalen.

Technische producttrainingen

ATAG biedt producttrainingen aan voor de ATAG Energion warmtepompen.

Je maakt kennis met de Energion, je leert welke warmtepomp te kiezen, hoe te installeren en hoe deze in bedrijf te stellen.

Zowel de Energion hybride als de all-electric warmtepomp komen aan bod.

Training: Installeren en inbedrijfstellen ATAG ENERGION

De belangrijkste eigenschappen

 • Duurzaam verwarmen: Met én zonder gas
 • Comfortabel: Keuze uit een ECO- en een COMFORT stand
 • Duo Save functionaliteit: Energiebesparing op energiekosten en CO2-uitstoot door het instellen van de warmtepomp op actuele energieprijzen van zowel gas als elektriciteit
 • Gemakkelijk te plaatsen: Bouwkundige aanpassingen meestal overbodig
 • Stijging woningwaarde: Door opwaardering van het woning-Energielabel
 • Installatiegemak: Hybride module makkelijk aan te sluiten op de (bestaande of nieuwe) CV-ketel
 • Energiezuinig: Hoog rendement - COP >5 - bij lage buitentemperaturen 
 • Slim: Combinatie met zonne-energie/PV panelen mogelijk
 • Geld terug: Komt in aanmerking voor subsidie (ISDE)
 • Werkingsgebied verwarmen: -20 tot +35 graden Celcius
 • Werkingsgebied koelen: +10 tot +43 graden Celcius
 • Multifunctioneel: Geschikt voor bestaande bouw als nieuwbouw en voor matig geïsoleerde huizen

CV-ketels ATAG

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Iedere warmtepomp maakt geluid. Maar algemeen geldt dat geluid door iedereen anders wordt ervaren. Wat voor de een ervaren wordt als ‘veel’ wordt door de ander niet eens opgemerkt.

Bij de ontwikkeling van de ATAG Energion is er veel aandacht besteed aan het zoveel wegnemen van geluid.

Lees meer over de stille werking

Welke rol speelt de warmtepomp in de energietransitie?

Er zijn meerdere wegen die leiden naar CO₂-neutraal

Wat we morgen weten, weten we vandaag nog niet. De energietransitie staat geen dag stil. Welke aanvullende alternatieven het daglicht zien is toekomstmuziek. De warmtepomp is bij veel toepassingen belangrijk en een goed alternatief voor de huidige verwarmingstoestel. De warmtepomp gebruikt stroom. Hierdoor daalt de CO₂-uitstoot voor verwarming tussen de 40-60 procent.
 

Veel aandacht voor comfortbehoud

Duurzame energie binnen het bereik van iedereen is combinatie mogelijk met zonlichtsystemen en warmtepompen. Bijvoorbeeld een combinatie van CV-ketel en ‘zon’ met laag temperatuur verwarming naar een warmtepomp, al dan niet hybride. Ook andere vormen van energie zoals ‘power to gas’ en waterstof behoren tot de mogelijkheden en worden niet uitgesloten.
 

De keuze voor hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen gaan een belangrijke rol spelen in de energietransitie van de bestaande bouw. Iedereen omzetten naar ‘all-electric’ is op dit moment niet mogelijk en levert problemen op in de energievoorziening. Hiervoor heeft het bestaande elektriciteitsnetwerk te weinig capaciteit. Daarnaast zijn ook vele woningen niet geschikt om volledig ‘all-electric’ te gaan.
 

Geleidelijk afscheid van fossiel aardgas

Op dit moment wordt gekozen voor een hybride warmtepomp, vooral in de renovatiemarkt of als ‘tussentoepassing’ in de bestaande bouw om zo geleidelijk afscheid te nemen van het fossiele aardgas. De hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande CV-ketel en verbruikt geen fossiele brandstoffen en verlaagt direct de CO₂-uitstoot. Wanneer het buiten te koud is om de warmte te leveren of er extra warm water nodig is, springt de CV-ketel bij. 

Meer over ATAG & Duurzaam