Volop kansen voor de hybride warmtepomp in de renovatiemarkt

Er zijn volop kansen voor de hybride warmtepomp in de renovatiemarkt als alternatief voor de vaak prijzige all-electric uitvoeringen.

Een samenvatting van het interview in het vakblad Warmtepompen met Roy Janssen, productmanager Warmtepompen bij ATAG Verwarming.

 

All-electric vaak ‘geen passende oplossing’

"Wij horen geluiden dat hybride mogelijk meer kans maakt bij het verduurzamen van woningen, omdat concepten als (bijna) NOM als te duur worden bestempeld."

Eindgebruikers wachten af. Consumenten zijn onzeker over welk plan van aanpak er voor hun wijk komt. Blijft het gasnet wel bestaan? Voor hybride warmtepompen is het behoud van het gasnet uiteraard noodzakelijk. Om die reden is voor hen ketelvervanging eerder aan de orde; dat is goedkoper en je kunt er altijd nog voor kiezen om er later een hybride systeem van te maken.

 

Consumenten zijn onzeker over welk plan van aanpak er voor hun wijk komt

Jaarlijks worden circa 350.000 CV-ketels vervangen. In de meeste gevallen door een nieuwe, efficiëntere hr-ketel. Door de voordelen van hybride verwarmingstoestellen is het realistisch dat 300.000 CV-ketels kunnen worden vervangen door hybride toestellen. Bij vervanging zal tot 2030 circa 4,1 megaton CO₂-besparing (per jaar) mogelijk zijn.
 

Ervaringen uit de praktijk: Een gebruiker vertelt

Bekijk hier het enthousiaste verhaal van Albert van Dam, die stapsgewijs zijn woning uit 1983 verduurzaamt.

Huiseigenaren, die in het verleden al hebben geïnvesteerd in (na)isolatie van de woning en pv-panelen hebben geïnstalleerd (vaak met E- overschot), vormen vooral de groep die de stap naar een hybride systeem durft te nemen. Daarnaast neemt de installateur zelf ook vaak de proef op de som. 

“Als er een jaar ervaring is opgedaan op enkele adressen wordt het gesprek aan de keukentafel met meer overtuiging gebracht. De installateur heeft zichzelf overtuigd en wordt ambassadeur van hybride oplossingen. Maar dat kost de nodige tijd.”