TECHNO INFO 2-2023

Foutcode 910 - buitenunits ATAG ENERGION M 40/50/80 (R32) 

We hebben recent enkele meldingen ontvangen van de 910 foutcode bij een aantal buitenunits ENERGION M 40/50/80 (R32) enkelfase modellen, waarbij enkelfase staat voor elektrische voeding.

De situatie

De buitenunit van de warmtepomp stopt bij de 910 foutcode met verwarmen. Dit lijkt te ontstaan na een aantal ontdooicycli, wanneer de buitentemperatuur onder 0°C is geweest. Voor zover nu bekend is dit in een beperkt aantal gevallen voorgekomen.

Afhankelijk van de parameter instellingen neemt de CV-ketel bij een hybride installatie de verwarming over. Bij een all-electric opstelling zorgen de back-up verwarmingselementen voor verwarming.

De oplossing

Er is een oplossing door het plaatsen van een elektrisch filter. Dit kan door de installateur zelf worden uitgevoerd. Na melding van de storingscode ontvang je per post een elektrisch filter (zie afbeelding) en handleiding om het filter in de buitenunit te plaatsen. Hiermee is de storing verholpen en zal niet meer voorkomen. De vergoeding voor het plaatsen bedraagt €75,- ex. BTW.
 
Voor het melden van de 910 foutcode, het ontvangen van het elektrische filter en om voor de plaatsingsvergoeding in aanmerking te komen, geef je dit door op de website via het Service-aanvraagformulier Warmtepompen foutcode 910.
 
Mocht het niet mogelijk zijn om het filter zelf te plaatsen, dan zal ATAG Verwarming dit in overleg doen.

Wat moet ik doen om de plaatsingsvergoeding te ontvangen?

Om de plaatsingsvergoeding van €75 ex. BTW te ontvangen stuur je een factuur naar ATAG Heating BV, Postbus 105, 7130 AC Lichtenvoorde.

Op de factuur moeten de volgende gegevens worden vermeld:

  • Projectnummer 2023005
  • Foutcode 910
  • Serienummer van de buitenunit
  • De datum wanneer het elektrische filter geplaatst is
  • Factuurbedrag van €75 ex. BTW
Zonder de hierboven gevraagde gegevens kan de factuur helaas niet worden betaald.

Let op

Het is belangrijk om te weten dat de 910 foutcode meerdere oorzaken kan hebben. Niet iedere 910 foutcode heeft betrekking op een ontdooicyclus. Alleen wanneer er sprake is van een ontdooicyclus bij de genoemde enkelfase buitenunits (R32) is het plaatsen van een filter de oplossing.

Vraag en antwoord

V: Bij welke warmtepompen kunnen deze specifieke problemen zich voordoen?
A: De foutcode 910 doet zich voor bij de buitenunits Energion M 40/50/80 enkel fase (R32)

  • Deze R32 modellen zijn geleverd vanaf 06/2022 met de artikelcodes 3630258, 3630259 en 3630260.
V: Om welke foutcode of klacht gaat het?
A: Het gaat om de 910 foutcode; Niet iedere foutcode 910 heeft betrekking op een ontdooicyclus. Alleen wanneer er sprake is van een ontdooicyclus (bij temperaturen ≤ 0 ⁰C) bij de genoemde enkelfase buitenunits (R32) is het plaatsen van een elektrisch filter de oplossing.
 
V: Wat is de oorzaak en oplossing van de foutcode?
A: De foutcode wordt veroorzaakt door het schakelen van de 4-wegklep. De oplossing is het plaatsen van een elektrisch filter.

V: Wat moet ik doen als ik de foutcode krijg?
A: Je kunt een serviceaanvraag indienen via onze website.
 
V: Hoe kom ik als installateur aan het te plaatsen elektrische filter?
A: Na het melden van de klacht via de afdeling Service zal het filter per post worden opgestuurd.
 
V: Welke parameters moet ik hebben ingesteld om de back-up functie van de hybride- en all-electric opstelling zijn werk te laten doen?
A: Bij een hybride opstelling moet parameter 1.0.4 op “automatisch” ingesteld zijn of bij een tijdelijk gebruik op “alleen CV-ketel”. Bij een all-electric oplossing met een warmtapwaterboiler moet parameter 1.9.3 op “standaard” zijn ingesteld.