Meer subsidieaanvragen in april voor zonneboilers en warmtepompen

De overheid biedt diverse subsidies en vormen van fiscaal voordeel aan voor de zakelijke markt wanneer de gekozen maatregel of het product bijdraagt aan het terugdringen van CO₂-uitstoot of de energieprestatie van een woning verbeterd. De regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is van 1 januari 2020 doorlopend geopend voor het indienen van aanvragen. Het subsidiebudget voor 2020 bedraagt €100 miljoen.

Er is in de maand april 7,5 miljoen euro subsidie aangevraagd voor onder meer zonneboilers en warmtepompen. Het aandeel zonnewarmte is daarbij gegroeid. Van januari tot en met april 2020 zijn er 17.732 aanvragen ingediend voor 22.597 apparaten. De subsidieclaim bedraagt €32,5 miljoen.

  • januari 2020-februari 2020: 15 miljoen euro
  • maart 2020: 10 miljoen euro
  • april 2020: 7,5 miljoen euro

Meer informatie over de ISDE

Zonnewarmte en warmtepompen winnen terrein in zakelijke markt

Zonneboilers zijn in 2020 tot nu toe goed voor 9,5 procent van het geclaimde budget, oftewel 3,1 miljoen euro subsidie. Warmtepompen zijn door de dit jaar doorgevoerde wijzigingen aan de subsidieregeling extreem dominant: bij particuliere aanvragers zijn ze goed voor 71,9 procent van de subsidieclaim en bij zakelijke aanvragers voor 89,6 procent van de subsidieclaim.

Bij particulieren zijn zonneboilers omgerekend dit jaar goed voor 9,1 procent van het geclaimde subsidiebudget en bij zakelijke aanvragers voor 10,4 procent van het budget. Wel heeft zonnewarmte bij zakelijke aanvragers aan terrein gewonnen, want in het eerste kwartaal bedroeg het aandeel zonnewarmte in dit marktsegment slechts 7,9 procent van het geclaimde subsidiebudget.

Welke ATAG producten komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie?

Alle ATAG zonlichtsystemen en warmtepompen komen voor de subsidie in aanmerking. Ook op de nieuwe productlijn warmtepompboilers van Ariston is de ISDE van toepassing. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort en de energieprestatie. De indicatieve bedragen staan in de apparatenlijsten.

Apparatenlijst ISDE-subsidie ATAG producten Meer over Ariston Warmtepompboilers

Persoonlijk advies aanvragen

Persoonlijk advies over de inzet van de ISDE voor uw project? ATAG denkt graag met u mee om te komen tot de beste oplossing voor uw project.

Advies aanvragen