Kennisbank

​De verwarmingsmarkt is volop in beweging en er zijn regelmatig nieuwe onderwerpen over verwarmen, die nadere uitleg vragen. Met de onderwerpen in deze kennisbank worden actuele zaken toegelicht.

Wanneer u na het lezen aanvullende informatie wilt, neem dan contact op met een ATAG adviseur of neem contact op per e-mail op salesdesk@atagverwarming.com.

Vrijblijvend advies aanvragen

BLOG
Tiny Houses verwarmen met een warmtepomp

Het verwarmen van tiny houses is soms een uitdaging en luistert vrij nauw vanwege het kleine woonoppervlak. Welk type verwarmingssysteem is het meest geschikt voor een tiny house? Voorkom dat bewoners in de kou (of in de hitte!) komen te zitten en maak de juiste keuzes bij de realisatie van jouw project.

BLOG
Corporatiewoningen in drie stappen verduurzamen

Het verduurzamen van corporatiewoningen is een belangrijk en tegelijkertijd complex meerjarentraject. Er dienen strategische keuzes gemaakt te worden voor de energetische opwaardering van de corporatiewoningen, om  huidige én potentiële bewoners een toekomstbestendig ‘thuis’ te bieden. Maar hoe maakt je goede en strategische keuzes?

Whitepaper
Whitepaper 'De toekomst van verwarmen in vier duurzaamheidsstappen'

In dit whitepaper leest u welke rol aardgas heeft in de energietransitie. Kan deze energiedrager ook optimaal ingezet worden om woningen te verduurzamen? Daarnaast worden de 4 duurzaamheidsstappen beschreven om tot een optimaal resultaat naar CO2-neutraal.

Trends & Ontwikkelingen
Financiële en fiscale subsidie voor duurzaam vastgoed in 2020

De overheid stimuleert de omslag naar CO₂-neutraal te maken. Dat doen ze met diverse subsidies voor milieu-innovatie en energiebesparing. We hebben de belangrijkste regelingen voor u op een rij gezet, inclusief de financiële of fiscale voordelen.

BLOG
Verwarmen en warm water met zonne-energie

In dit artikel worden de voordelen van zonne-energie opgesomd, naast de mogelijkheden van zonne-energie en een uitleg welk systeem wanneer het meest geschikt is.

Trends & Ontwikkelingen
BENG-eisen & TOjuli

Vanaf 1 januari 2021 moeten vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw (zowel woningbouw als utiliteitsbouw) voldoen aan de BENG-eisen en de nieuwe eis TOjuli. Wat betekent dat voor uw projecten?

Trends & Ontwikkelingen
Geluidsniveau van warmtepompen

Het huidige Bouwbesluit 2012 stelt geen geluidseisen aan buitenruimten en daarmee ook niet aan het geluid van buitenunits van warmtepompen. In het vernieuwde Bouwbesluit dat per 1 januari 2021 wordt ingevoerd, worden de geluidseisen voor buitendelen van warmtepompen wel meegenomen.

Trends & Ontwikkelingen
Checklist: Verduurzaming corporatievastgoed

Hoe kunt u uw woningbezit verduurzamen? In de checklist worden concrete tips gegeven hoe de energieprestatie van woningen kan worden verhoogd.

Whitepaper
Whitepaper 'Verduurzamen van corporatiewoningen'

In dit whitepaper worden concrete tips gegeven hoe de energieprestatie van woningen kan worden verhoogd. Hierbij wordt optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare middelen en levert zo een waaier van uitdagingen en een mix van oplossingen!

Kennisbank
Adviezen die hulp bieden bij het verduurzamen van gebouwen

Het verduurzamen van de woningvoorraad van woningcorporaties is geen eenvoudige opgave. Elk type gebouw stelt zijn eigen eisen aan duurzaamheid en energiehuishouding.

Interview
Verduurzamen? Hou het simpel!

Bij grootschalige verduurzaming van hun vastgoed, zouden corporaties er goed aan doen om de installatietechniek eenvoudig en eenduidig te houden, anders raakt zowel de corporatie als de onderhoudspartij het overzicht kwijt, met als gevolg dat problemen niet opgelost worden. Een gesprek met Dyon Noy, directeur van adviesbureau Atriensis.

Trends & Ontwikkelingen
Hoe investeer je als corporatie verantwoord in duurzame energie?

In juni 2019 publiceerden we het artikel ‘Hebben corporaties koudwatervrees voor warmtepompen?’ Het antwoord was kort gezegd dat van grootschalig verduurzamen nog geen sprake is, onder andere door onzekerheid over de in te zetten techniek. ATAG Verwarming kijkt breed naar de mogelijkheden: verduurzamen kan op vele manieren. En vaak is de warmtepomp een prima oplossing.

Producten
Hebben corporaties koudwatervrees voor warmtepompen?

Voor woningcorporaties staat het verduurzamen van hun woningvoorraad hoog op de agenda. Dat is onder andere een gevolg van de afspraken die hun koepelorganisatie Aedes met het Rijk heeft gemaakt. Desondanks is van grootschalig verduurzamen nog geen sprake.

Duurzaamheid
Geluid warmtepomp: de feiten op een rij

Er verschijnen in de media allerlei berichten over het geluidsniveau van de warmtepompen. Hoeveel geluid maakt een warmtepomp nou echt en waar dient u rekening mee te houden?

Thermostaat
Producten
Rookgaskoeler | ATAG Economizer

De rookgaskoeler gebruikt restwarmte voor warm tapwaterbereiding en/of ruimteverwarming. Lees meer over deze Passive Flue Heat Recovery Technology (PFHRT) die wordt toegepast in de ATAG CV-ketel met de ATAG Economizer.

Hybride warmtepomp
Producten
De keuze voor hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen gaan een belangrijke rol spelen in de energietransitie van de bestaande bouw.

Duurzaamheid
Trends & Ontwikkelingen
Duurzaamheid in de gebouwde omgeving van Nederland

Er zijn veel uitdagingen en oplossingen om de CO2-uitstoot naar 0 te krijgen. Hierbij speelt duurzaam gas een belangrijke rol in de nieuwe energievoorziening. Eén van de routes naar CO2-neutraal is het opslaan van energie in duurzaam gas. Kiwa heeft de duurzaamheid van de gebouwde omgeving in Nederland in beeld gebracht.