Warmtepompen van ATAG

Een warmtepomp is één van de oplossingen die bijdraagt aan de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Het een milieuvriendelijke manier om uw project of woningbestand te verwarmen, van warm water te voorzien en te koelen. Met een warmtepomp loopt de gasmeter stukken minder hard op of is er helemaal geen sprake meer van een gasrekening. Een warmtepomp kan een CV-ketel alleen volledig vervangen als het gebouw op en top geïsoleerd is.

Alle ATAG warmtepompen komen in aanmerking voor de zogenaamde ISDE subsidie. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Klik hier voor meer informatie.

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

Overweegt u een warmtepomp voor uw nieuwbouwproject of het verduurzamen van bestaande woningen? Met onze jarenlange ervaring weten we precies welke duurzaamheidsstap het beste past bij uw situatie. Onze adviseurs staan graag voor u klaar.

Vrijblijvend advies aanvragen

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Met deze warmte wordt de woning en het water op aangename temperatuur gebracht. De warmtepomp bespaart op gas en draagt bij aan een CO2-neutraal Nederland. De CO2-uitstoot verminderd met maar liefst 40-60%.

U kunt kiezen uit hybride warmtepompen en all-electric warmtepompen. Ontdek ons assortiment en bepaal wat bij uw situatie past.

Warmtepomp ATAG

Hybride waterpomp

Een hybride warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht en kan verwarmen, koelen en warm water leveren.

Deze oplossing is zeer geschikt als duurzame toevoeging op de (bestaande of nieuwe) CV-ketel, maar ook bij nieuwbouw.
 

Ontdek de Energion M Hybrid

All-electric waterpomp

Een all - electric warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de lucht en kan verwarmen, warm water leveren en (optioneel) koelen. Er is géén aardgasaansluiting meer nodig.

Deze oplossing is zeer geschikt voor nieuwbouw en grondige renovatie.

Ontdek de Energion M Compact

Monobloc of Split uitvoering

De ATAG Energion biedt naast de keuze uit hybride of all-electric ook de keuze uit twee soorten verbindingen tussen de binnen- en buitenunit. Er kan gekozen worden voor een Monobloc uitvoering, de ATAG Energion M. Of voor de Split uitvoering, de ATAG Energion S.

Bij de monobloc uitvoering is het volledige koelcircuit in de buitenunit verwerkt, waardoor er in de binnenunit minder ruimte nodig is. Bij de Split unit is het koelcircuit verdeeld over de binnen- en buitenunit.

In tegenstelling tot een monobloc warmtepomp bestaat bij een split warmtepomp deze verbinding uit leidingen voor koudemiddel (R32). Hierdoor zijn kleinere doorgangen in de muur nodig en is verbinden eenvoudiger. Daarnaast zijn een aantal componenten vanuit de buitenunit naar de binnenunit verplaatst. Hierdoor is de buitenunit van de Energion S circa 10kg lichter en de Energion S binnenunit groter. Ten slotte hoeft er bij de Energion S geen antivrieskit te worden gebruikt omdat het CV-water niet naar de buitenunit gaat.

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, uit de lucht of uit grondwater en zet deze om in energie om uw nieuwbouwproject of woningbestand in de bestande bouw te verwarmen. De warmtepomp werkt met een vloeistof die als eigenschap heeft te koken op een lage temperatuur, ook wel koudemiddel genoemd. Het koudemiddel wordt zo heet dat het verdampt tot een gasvorm. 

De damp van het koudemiddel stroomt richting de compressor die het samenperst en daarmee nog heter maakt. Vanuit de condensor wordt warmte afgegeven die heet genoeg is om de warmte te gebruiken voor het verwarmen van een huis bijvoorbeeld. Door het afgeven van warmte en het verlagen van de druk wordt de damp weer vloeistof en kan de cyclus zich herhalen.

Waarom een warmtepomp van ATAG?

Met de ATAG Energion serie draagt u bij om de samenleving in 2050 volledig duurzaam te maken. De ideale duurzame oplossing voor elke leefomgeving.

 • Duurzaam verwarmen: Met én zonder gas
 • Comfortabel: Keuze uit een ECO- en een COMFORT stand
 • Duo Save functionaliteit: energiebesparing op energiekosten en CO2-uitstoot door het instellen van de warmtepomp op actuele energieprijzen van zowel gas als elektriciteit.
 • Stilste in zijn klasse: Door een speciaal gevormd ventilatorblad
 • Gemakkelijk te plaatsen: geen bouwkundige aanpassingen nodig
 • Stijging woningwaarde: Door de opwaardering van het Energielabel van de woning
 • Installatiegemak: Hybride module makkelijk aan te sluiten op de (bestaande of nieuwe) CV-ketel
 • Hoog COP >5: Hoog rendement bij lage buitentemperatuur van +7°C door het ontwerp van de buitenunit in combinatie met de optimale aansturing
  • COP >3 bij -7°C
 • Slim: Combinatie met zonne-energie/PV panelen mogelijk
 • Geld terug: Komt in aanmerking voor subsidie (ISDE)
 • Werkingsgebied verwarmen: -20 tot +35 graden
 • Werkingsgebied koelen: +10 tot +43 graden
 • Multifunctioneel: Geschikt voor bestaande bouw als nieuwbouw


 


Meer over warmtepompen

Is een warmtepomp geschikt voor mijn nieuwbouwproject of woningbestand?

Niet elke gebouw is geschikt om te laten verwarmen door een warmtepomp. Bij nieuwbouw is een all-electric warmtepomp dé nieuwe voorziening, maar voor bestaande gebouwen is een hybride warmtepomp met de bestaande of nieuwe CV-ketel meer geschikt. Een belangrijke voorwaarde om gebruik te kunnen maken van een warmtepomp is om na te gaan of het gebouw goed is geïsoleerd. Zonder goede isolatie is er veel warmteverlies. Past de stap naar een warmtepomp bij uw verduurzamingsstap?

Warmtepompen vragen om een afgiftesysteem dat met zogenoemde lage aanvoertemperaturen werkt. Liefhebbers van veel warm water, bijvoorbeeld een stortdouche of bad, hebben vaak ook een (extra) grote boiler nodig die warm water ‘op voorraad’ houdt. Houd er ook rekening mee dat de meterkast misschien aangepast moet worden. Laat u hierover goed informeren en maak een afspraak met een ATAG Adviseur voor een advies dat past bij uw situatie.

Duurzaamheidsstappen Vrijblijvend advies aanvragen

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Iedere warmtepomp maakt geluid. Maar algemeen geldt dat geluid door iedereen anders wordt ervaren. Wat voor de een ervaren wordt als ‘veel’ wordt door de ander niet eens opgemerkt. Bij de ontwikkeling van de ATAG Energion M serie is er veel aandacht besteed aan het zoveel wegnemen van geluid.

Lees meer over de stille werking
opengewerkte buitenunit warmtepomp van ATAG

Welke rol speelt de warmtepomp in de energietransitie?

Er zijn meerdere wegen die leiden naar CO₂-neutraal

Wat we morgen weten, weten we vandaag nog niet. De energietransitie staat geen dag stil. Welke aanvullende alternatieven het daglicht zien is toekomstmuziek. De warmtepomp is bij veel toepassingen belangrijk en een goed alternatief voor het huidige verwarmingstoestel. De warmtepomp gebruikt stroom. Hierdoor daalt de CO₂-uitstoot voor verwarming tussen de 40-60 procent.
 

Veel aandacht voor comfortbehoud

Duurzame energie binnen het bereik van iedereen is combinatie mogelijk met zonlichtsystemen en warmtepompen. Bijvoorbeeld een combinatie van CV-ketel en ‘zon’ met laag temperatuur verwarming naar een warmtepomp, al dan niet hybride. Ook andere vormen van energie zoals ‘power to gas’ en waterstof behoren tot de mogelijkheden en worden niet uitgesloten.
 

De keuze voor hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen gaan een belangrijke rol spelen in de energietransitie van de bestaande bouw. Iedereen omzetten naar ‘all-electric’ is op dit moment niet mogelijk en levert problemen op in de energievoorziening. Hiervoor heeft het bestaande elektriciteitsnetwerk te weinig capaciteit. Daarnaast zijn ook vele woningen niet geschikt om volledig ‘all-electric’ te gaan.
 

Geleidelijk afscheid van fossiel aardgas

Op dit moment wordt gekozen voor een hybride warmtepomp, vooral in de renovatiemarkt of als ‘tussentoepassing’ in de bestaande bouw om zo geleidelijk afscheid te nemen van het fossiele aardgas. De hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande CV-ketel en verbruikt geen fossiele brandstoffen en verlaagt direct de CO₂-uitstoot. Wanneer het buiten te koud is om de warmte te leveren of er extra warm water nodig is, springt de CV-ketel bij.  

Meer over ATAG & Duurzaam
Advies nodig van een specialist?

Vrijblijvend advies aanvragen