Woningbouw & Renovatie projecten

ATAG Verwarming is actief in het realiseren van duurzame oplossingen in de woningbouw. Of het nu gaat over renovatie, nieuwbouw of recreatieprojecten, graag bieden we ondersteuning als kennis- en adviespartner om met elkaar invulling te geven aan de eisen en wensen van een verduurzamingstraject.

 • Woningbouwcorporaties
 • Projectontwikkelaars
 • Aannemers
 • Service- & Onderhoudspartijen

Toekomstbestendig wonen

Zuinig omgaan met en gebruik maken van duurzame energie is de norm binnen de energietransitie, naast een schone verbranding en een zeer lage CO2-uitstoot. Belangrijk hierbij is het feit dat de bewoner niet inlevert op comfort..

Welke stap in de verduurzaming en welk verwarmingstoestel past dan bij de gekozen stap? Is aardgasvrij  de norm of is 'geschikt voor de warmtepomp' de standaard? Het streven hierbij is altijd een zo laag mogelijke Energie-Index en EPC voor nieuwbouw en meer wooncomfort voor de bewoner.

Belangrijk is om bij de gemaakte keuze af te wegen of dit de beste keuze is voor toekomstbestendig wonen. 

Referentieprojecten in de woningbouw

Hieronder vindt u een selectie uit gerealiseerde duurzame oplossingen voor renovatie, nieuwbouw en/of recreatieprojecten.

Nieuwbouw
'De Schakel' Maasdijk, 20 appartementen

Dit nieuwbouwproject is gelegen midden in Maasdijk aan de Kerkhoflaan en betreft een herontwikkeling van de voormalige basisschool ‘De Schakel’ naar 20 sociale huurappartementen en 6 eengezinswoningen in de middenhuur.

Nieuwbouw
Meerstad Groningen, 7 woningen

In Meerstad, vlakbij Groningen, bevindt zich het nieuwbouwproject Meer Wonen. Een project met meer natuur, meer leefbaarheid en bovenal meer duurzaamheid. In een aantal van de woningen wordt gebruik gemaakt van ATAG Energion warmtepompen. Zeven van de vrijstaande woningen worden gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma samen met installateur DonkerVeenstra. Gelegen aan het schitterende Woldmeer.

Nieuwbouw
Pijnacker, 8 woningen 'Kees & Cornelia'

In de oude dorpskern van Pijnacker wordt het vriendelijke en kleinschalige project Kees & Cornelia ontwikkeld. Acht nieuw gebouwde eengezinswoningen die helemaal passen in de sfeer van de buurt. De woningen hebben een uitstraling die past in het dorpse karakter, maar dan gemaakt met moderne energiebesparende technieken om de woningen zo energiezuinig mogelijk te maken.

Recreatie
Warmtepompboiler zorgt voor comfortabel en energiezuinig douchen op een camping

Torentjeshoek in Dwingeloo draagt op energiezuinige wijze bij aan een beter klimaat, passend bij de natuurlijke omgeving waar de camping zich bevindt. Duurzaam warm water wordt verkregen met een warmtepompboiler.

Renovatie
Een indoor-zwembad verduurzamen? Het kan.

Een indoor-zwembad verduurzamen? Het kan met een ‘mix’ van verwarmingsoplossingen. De Startsprong in Houten maakt grote stappen op weg naar aardgasvrij door gebruik te maken van zonne-energie en omgevingslucht.

Renovatie
Arnhems hotel uit 1890 in transitie naar all-electric

Hotel Rembrandt in Arnhem transformeert van traditioneel hotel naar appartementencomplex , bestaande uit 18 luxe appartementen voor de verhuur. Het pand uit 1890 kent een rijke historie: Van woning, hotel, krakerspand tot nu luxe appartementen voor verhuur.

Woningbouw
Aardbevingsbestendig en duurzaam wonen in Ten Boer

De Hamplaats in Ten Boer betreft een zgn. vernieuwbouwproject van 24 aardbevingsbestendige woningen, die de stap maken van verwarmen met aardgas naar all-electric. In 2019 zijn de bestaande woningen gesloopt en in 2020 zijn de nieuwe woningen opgeleverd.

Recreatie/Woningbouw
Vakantiewoningen Landal de Vers in Overloon

75 vakantiewoningen zijn voorzien van de ATAG CV-ketel. Deze ketel heeft een aantal belangrijke eigenschappen, waarbij duurzame materiaalkeuze (RVS) en een laag energieverbruik centraal staan.

Recreatie/Woningbouw
Watervilla's Marveld vakantiepark in Winterswijk

De 21 watervilla’s op Vakantiepark Marveld in Gelderland worden verwarmd en voorzien van veel warm water door zonlichtcollectoren, zonneboilers en een Q25S CV-ketel van ATAG.

Kennisbank Woningbouw en Renovatie

In de kennisbank zijn tips en informatie te vinden over de verduurzaming van de woningbouw en renovatiemarkt. Meer informatie of advies over verduurzaming? Vraag het rechtstreeks aan de ATAG adviseur in uw regio.

 

Kennisbank Woningbouw en Renovatie
Uitgelicht
Whitepaper De toekomst van verwarmen in vier duurzaamheidsstappen

In het whitepaper leest u welke rol aardgas heeft in de energietransitie. Kan deze energiedrager ook optimaal ingezet worden om woningen te verduurzamen? Daarnaast leest u of er andere stappen ingezet kunnen worden om tot optimale routes naar CO2-neutraal te komen.

Trends & Ontwikkelingen
Financiële en fiscale subsidie voor duurzaam vastgoed in 2020

De overheid stimuleert de omslag naar CO₂-neutraal te maken. Dat doen ze met diverse subsidies voor milieu-innovatie en energiebesparing. We hebben de belangrijkste regelingen voor u op een rij gezet, inclusief de financiële of fiscale voordelen.

Trends & Ontwikkelingen
Checklist: Verduurzaming corporatievastgoed

Hoe kunt u uw woningbezit verduurzamen? Wij geven in deze checklist concrete tips voor het verhogen van de energieprestatie.

Interview
Verduurzamen? Hou het simpel!

Bij grootschalige verduurzaming van hun vastgoed, zouden corporaties er goed aan doen om de installatietechniek eenvoudig en eenduidig te houden, anders raakt zowel de corporatie als de onderhoudspartij het overzicht kwijt, met als gevolg dat problemen niet opgelost worden. Een gesprek met Dyon Noy, directeur van adviesbureau Atriensis.

Whitepaper
Whitepaper Verduurzamen van corporatiewoningen

Wij geven concrete tips voor het verhogen van de energieprestatie van uw woningbezit, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare middelen. Een waaier van uitdagingen, een mix van oplossingen!

Trends & Ontwikkelingen
BENG-eisen & TOjuli

Vanaf 1 januari 2021 moeten vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw (zowel woningbouw als utiliteitsbouw) voldoen aan de BENG-eisen en de nieuwe eis TOjuli. Wat betekent dat voor uw projecten?

Trends & Ontwikkelingen
Hoe investeer je als corporatie verantwoord in duurzame energie?

In juni 2019 publiceerden we het artikel ‘Hebben corporaties koudwatervrees voor warmtepompen?’ Het antwoord was kort gezegd dat van grootschalig verduurzamen nog geen sprake is, onder andere door onzekerheid over de in te zetten techniek. ATAG Verwarming kijkt breed naar de mogelijkheden: verduurzamen kan op vele manieren. En vaak is de warmtepomp een prima oplossing.

Hybride warmtepomp
Producten
De keuze voor hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen gaan een belangrijke rol spelen in de energietransitie van de bestaande bouw.

Duurzaamheid
Trends & Ontwikkelingen
Duurzaamheid in de gebouwde omgeving van Nederland

Er zijn veel uitdagingen en oplossingen om de CO2-uitstoot naar 0 te krijgen. Hierbij speelt duurzaam gas een belangrijke rol in de nieuwe energievoorziening. Eén van de routes naar CO2-neutraal is het opslaan van energie in duurzaam gas. Kiwa heeft de duurzaamheid van de gebouwde omgeving in Nederland in beeld gebracht.

Waarom samenwerken met ATAG?

We willen gezamenlijk werken aan een duurzame samenleving door:

 • het realiseren van de reductie van CO2-uitstoot door schone verbranding en een lage uitstoot rookgasemissie;
 • te werken aan een verlaging van de Energie-Index; sneller een beter energielabel;
 • het garanderen van een besparing op de energie- en onderhoudskosten (EOP);
 • verwarmingstoestellen te leveren met lage onderhoudsintervallen;
 • duidelijke inzichten te bieden in Total Cost of Ownership;
 • het bieden van comfortverhoging voor huurders;
 • het realiseren van een lagere energierekening voor de bewoner;
 • de mogelijkheden van huurverhoging te bieden naast een lagere energierekening;
 • ondersteuning te bieden bij het afhandelen van diverse subsidiemogelijkheden.

Persoonlijk advies aanvragen

We denken graag met u om tot de juiste duurzame oplossing te komen voor uw woningbestand. We maken een advies op maat die volledig aansluit bij uw wensen en mogelijkheden. Onze adviseurs staan graag voor u klaar.

Advies aanvragen