'Tiny+ Houses' in Olst

In de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe wordt in de wijk Olstergaard een aantal natuurinclusieve woningbouwprojecten gebouwd. In het natuurrijke gebied worden sinds 2019 meerdere zogenaamde 'Tiny+ Houses' gebouwd. Dit zijn kleinere woningen met een woonoppervlakte van 50-75m2.

Projectomschrijving

Unieke natuurinclusieve woningen

In 2019 heeft een enthousiaste groep toekomstige bewoners samen met de gemeente Olst-Wijhe het ontwikkelingsplan Olstergaard gemaakt. De thema’s energiebesparing en energieopwekking waren erg belangrijk bij het ontwikkelen van deze wijk. Geïnteresseerden kunnen een ontwerp indienen hoe zij hun eigen duurzame woning willen bouwen in deze wijk. Ze moeten een aantal rondes doorlopen om te voldoen aan de eisen van het ontwikkelingsplan voordat er toestemming wordt gegeven om hun duurzame woning  te mogen bouwen.

De ambitie

Elk woningontwerp is uniek, maar allen moeten een duurzame verwarmingsinstallatie bevatten die aardgasvrij is. Daarom wordt er veelal gekozen voor warmtepompen. Een aantal van de Tiny+ Houses in Olstergaard wordt gebouwd door Van Nature Duurzaam. Ze verzorgen het ontwerp, bouw en realisatie van de kleine woningen. In het bouwproces worden enkel biobased materialen gebruikt en kiest Van Nature Duurzaam voor de verwarmingsoplossingen van ATAG Verwarming. In een Tiny+ House minder ruimte voor een verwarmingsinstallatie. Daarom wordt er gebruik gemaakt van de compacte monobloc oplossing van ATAG.

Het resultaat

Door de samenwerking tussen Van Nature Duurzaam en ATAG staat er nu verwarmingsinstallatie die eenvoudig is te installeren vanwege de monobloc opstelling. De stille werking van de buitenunit sluit goed aan bij het natuurinclusieve manier van bouwen in de wijk Olstergaard. De ATAG Energion warmtepomp levert een hoge COP, ook bij temperaturen tot -20°C dankzij het R32 koudemiddel. De ATAG CBS 200E boiler levert met zijn 200 liter een comfortabele hoeveelheid warm water voor een huishouden tot 3 personen. In combinatie met vloerverwarming, zeer goede isolatie en het gebruik van hout zorgt dit voor een warme woonomgeving en de optimale situatie voor de ATAG lucht-water warmtepompen.

Benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk de ATAG Verwarming website en de video waar Van Nature Duurzaam verteld hoe ze te werk zijn gegaan.

Tiny+ Houses - Olst | Project in beeld

Toegepaste ATAG producten

All-electric

Energion M Plus 40 + CBS 200 E

Monoblock all-electric lucht/water warmtepomp

  • Hoge rendementen, ook bij lage buitentemperaturen tot -20°C
  • Met 200L boiler: Voor 2-3(4) persoonshuishouden
  • Vermogensbereik 1,5-18kW bij -10˚C
  • Komt in aanmerking voor ISDE subsidie
Meer informatie

Persoonlijk advies aanvragen

ATAG denkt met u mee om tot de juiste duurzame oplossing te komen. Onze adviseurs ondersteunen graag met een op maat gemaakt advies.

Advies aanvragen Meer projecten in beeld