Energion | Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler verwarmt water met binnen- en of buitenlucht, zonder dat hier aardgas voor wordt gebruikt. Op deze manier worden woningen, al dan niet in combinatie met een warmtepomp, op een duurzame manier verwarmd en van warm water voorzien. Daarnaast wordt het elektriciteitsverbruik tot een minimum beperkt, aangezien de buiten- en binnenlucht wordt gebruikt voor het verwarmen van het tapwater.

De Energion warmtepompboiler bestaat uit een monobloc warmtepomp in combinatie met een boiler voor tapwater. Het heeft een voorraadvat met een capaciteit van – meestal -  100 tot 250 liter. Deze hoeveelheid warm water is voldoende voor gezinnen tot 5 personen.

In onderstaande vragen en antwoorden vind je alle informatie over de ATAG Energion warmtepompboilers.

 Meer weten? Je ATAG contactpersoon kan je meer vertellen. Mailen kan ook naar info@atagverwarming.com

Direct contact opnemen

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler kan worden vergeleken met een traditionele elektrische boiler en bestaat uit een ingebouwde warmtepomp in combinatie met een boiler voor tapwater. De capaciteit hiervan bedraagt 100 tot 250 liter warm tapwater. Dit is meestal voldoende voor gezinnen tot 5 personen.

De warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp uit de buiten- dan wel binnenlucht gehaald en gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater.

Een warmtepompboiler is uitgerust met een koelvloeistof die bij lage temperaturen kookt. Bij het koken treedt gasvorming op. De compressor perst dit gas samen en hierdoor stijgt de temperatuur. Deze temperatuurstijging geeft warmte af aan het aanwezige water in de boiler.
Hierna wordt de druk verlaagd, het gas wordt weer vloeistof en de cyclus begint opnieuw. Het boilervat beschikt ook over een -extra- elektrisch element om het water nog sneller op temperatuur te krijgen.

De werking in beeld

1.Ventilator absorbeert de warme lucht en brengt deze naar de verdamper voor de warmte uitwisseling

2.Stuurautomaat Achter het bedieningsdisplay bevindt zich de stuurautomaat, die de warmtepomp aanstuurt.

3.Verdamper Koelvloeistof wordt aan de kook gebracht en verdampt in de verdamper.

4.De compressor perst het gas samen, waardoor er een temperatuurstijging ontstaat.

5.Primaire wisselaar In combinatie met de primaire warmtewisselaar kan een CV-ketel of een zon-warmteoplossing worden toegepast.

6.Secundaire wisselaar Dankzij de secundaire wisselaar kan een tweede warmteopwekker, zoals een zon-oplossing, worden aangesloten.

7.De condensor zorgt ervoor dat de warmte, die ontstaat door de temperatuurstijging, in de compressor, wordt afgegeven aan het water in het boilervat.

8. Het elektrische element levert een tijdelijke boost tijdens het verwarmen van warm water.

Het assortiment Energion warmtepompboilers

De ATAG Energion warmtepompenboilers zijn verkrijgbaar in 2 modellen:

 • Energion Lydos Hybrid
 • Energion Nuos Plus

De 2 modellen kennen in totaal 5 typen, variërend in grootte van 100-250L en geschikt voor gezinnen van 2-5 personen.

Bekijk de Energion warmtepompoilers
CV-ketels ATAG

Energion Lydos Hybrid

De Lydos Hybrid is een wandhangende, hybride warmtepompboiler met een capaciteit van 100 liter. De hybride warmtepompboiler combineert 2 energiebronnen in 1 product waardoor het mogelijk is om tot 50% energie te besparen op het verwarmen van water. Geschikt voor renovatie en nieuwbouw.

De Lydos Hybrid is eenvoudig aan te sluiten, levert 118L warm tapwarter , kent 3 gebruiksprogramma's en beschikt onder andere over een i-Memory functie die het verbruik en de momenten analyseert waarop warm water wordt gevraagd gedurende 4 weken. Op basis van dit verbruik weet de Lydos Hybrid wanneer er warm water nodig is. Zo wordt de hybride technologie zo efficiënt mogelijk toegepast.

Energion Nuos Plus

De Nuos Plus is een staande warmtepompboiler met een zeer hoog rendement. Deze boiler is in 4 varianten beschikbaar.

De warmtepomp functioneert met zowel binnen- als buitenlucht en wordt indien nodig ondersteund door elektrische elementen.

 • De variant 250L Sys heeft een aansluiting voor een externe warmteopwekker door middel van één spiraal.
 • De variant 250L Twin Sys heeft een aansluiting voor twee externe warmteopwekkers door middel van twee spiralen.

Waar kan een warmtepompboiler toegepast worden?

Wanneer er een grote behoefte is aan warm water, dan is een warmtepompboiler interessant. Ook wanneer er een oude boiler vervangen moet worden is een warmtepompboiler het duurzame antwoord voor het verwarmen van tapwater. Het energieverbruik van de warmtepompboiler ligt veel lager dan dat van een klassieke elektrische boiler. Laatstgenoemde zie je nog vaak terug in (oudere) volumematige woningbouw.  

Daarnaast kan een warmtepompboiler extra rendabel zijn wanneer de terugleverde elektriciteit van  zonnepanelen voor de warmtepompboiler wordt gebruikt.

De warmtepompboiler kan toegepast worden in zowel de particuliere- als de zakelijke markt in nieuwbouw- en renovatie:

 • Als vervanging voor een elektrische boiler
 • Als duurzaam / elektrisch alternatief voor aardgas
 • Als tapwateroplossing bij blok-/stadsverwarming
 • Bij extra capaciteit voor bijv. een 2e badkamer en bijgebouw
 • Recreatiewoningen, campings, B&B’s, sportclubs, zwembaden

Producttrainingen voor de installateur

ATAG biedt gratis producttrainingen aan van de Energion warmtepompboilers. Zowel de Lydos Hybrid als de Nuos Plus komen aan bod. Tijdens deze trainingen leer je welke warmtepompboiler je kiest in welke situaties en hoe je deze installeert.

Schrijf je in

Besparing en subsidies

Bij de warmtepompboiler zijn besparingen tot 80% op de energierekening voor warm water is mogelijk, door de prestaties van de warmtepomp en de voordelen van groene energie. Dankzij de energiezuinige werking komt de warmtepompboiler in aanmerking voor ISDE-subsidie voor zowel de particuliere- als de zakelijke markt als in nieuwbouw- en renovatie-toepassingen.

Bekijk de ISDE-subsidies

De voordelen op een rij

 • Duurzaam alternatief voor gas
 • Compacte afmetingen en eenvoudig te installeren
 • Extra capaciteit voor bijv. een 2e badkamer en bijgebouw
 • Extra wooncomfort met een aanzienlijk lagere energierekening
 • Komt in aanmerking voor ISDE-subsidie
 • Stijging woningwaarde door de opwaardering naar het energielabel A of A+
 • Diverse voorgeprogrammeerde functies
 • Een stille modus die het geluidsniveau reduceert met 50%hikte tussenoplossing voor

Ervaring uit de praktijk

Meer weten over hoe een warmtepompboiler kan worden toegepast? In deze 1,5 minuut durende video krijg je een indruk over wat dit product kan en hoe er samengewerkt wordt met een warmtepomp.

Meer weten over de warmtepompboilers van ATAG?

De ATAG accountmanager kan je er meer over vertellen.

Direct contact opnemen