Gevolgen en toekomstbeeld
All-electric is niet ondenkbaar en een goed concept - zeker met oog op de toekomst. Maar minder gasverbruik resulteert wél in een grotere vraag naar elektriciteit. Het bestaande elektriciteitsnetwerk is momenteel niet zwaar genoeg om alle Nederlandse huishoudens in een all-electric behoefte te voorzien.
Worden onze woningen op den duur allemaal all-electric?
Er zijn meerdere wegen die naar CO2-neutraal leiden. Er geen gouden recept voor een aardgasvrije woning. De warmtepomp is momenteel wel de meeste efficiënte manier van elektrisch verwarmen maar vraagt soms – zeker in het geval van oude woningen – een (te) hoge investering.
Het meest waarschijnlijke is dan ook dat er andere infrastructuren worden geïmplementeerd om woningen te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan het elektrisch verwarmen met de aanwezige of het gebruik van groen biogas of waterstof.
De infrastructuren van de toekomst
Alle gemeenten in Nederland bereiden zich voor op de warmtevoorziening van de toekomst en dienen uiterlijk in 2021 concrete plannen te hebben op wijkniveau. Dit zijn naast all-electric mogelijke infrastructuren van de toekomst:
Stadsverwarming met restwarmte uit warmtenetten en biomassa
In de huidige situatie verwarmt restwarmte -afkomstig uit diverse warmtenetten en biomassa- complete wijken. Dit wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Deze restwarmte is afkomstig van onder andere elektriciteitscentrales, industrie, datacenters, landbouw of afvalverbranding. Een pand met stadsverwarming heeft geen cv-ketel en is aangesloten op netwerk van waterleidingen. Hierdoor heeft het geen extra energievoorziening nodig.
Duurzaam gas uit waterstof
Aardgas wordt vervangen door duurzaam, vernieuwbaar gas zoals waterstof. Echter is de overgang naar waterstof gaat is een stuk groter. Niet alle bestaande leidingen zijn geschikt voor waterstofgas. Daarnaast is het onduidelijk of er voldoende groene waterstof beschikbaar is voor alle woningen in Nederland en weten wij (nog) niet waarover een woning moet beschikken om gebruik te maken van waterstof. Het lijkt een ideale duurzame vervanger, maar of waterstof in Nederland werkelijk toekomst heeft, is nog onduidelijk.
Hybride verwarmen
Een goed alternatief voor all-electric is om woningen
hybride te verwarmen, waarbij men geleidelijk afscheid neemt van fossiel aardgas met systemen die op den duur volledig elektrisch kunnen draaien. Dan moet de woning natuurlijk wel geschikt zijn voor de maatregel: bij een renovatieproject moet je dan denken aan het opwaarderen van de isolatie en het geschikt maken van het elektriciteitsnetwerk. Onze stelling is om vooral goed te kijken naar de kwaliteit van het gasnetwerk dat er al ligt en niet te schromen om met verduurzaming aan de slag te gaan. CO
2- en energiebesparingen realiseren voor bewoners kan morgen al!