Waaraan moet men denken bij de aanschaf ervan?
Een hybride verwarmingssysteem is toepasbaar bij bestaande bouw, maar kan ook bij nieuwbouw worden toegepast. Maar daaraan kleven wel enkele voorwaarden en gevolgen:
Minder gas-, meer elektriciteitsverbruik
Het gasverbruik vermindert aanzienlijk, maar het elektriciteitsverbruik neemt hoogstwaarschijnlijk toe. De warmtepomp werkt immers op elektriciteit. Meestal levert het alsnog een kostenbesparing op, maar het is zeker aan te raden om (op den duur) elektriciteit op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.
Geschikt voor volledig geïsoleerde woningen
Een hybride verwarmingssysteem is voornamelijk geschikt voor volledig geïsoleerde woningen. Denk hierbij aan vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Zijn huizen onvoldoende geïsoleerd? Dan zijn er doorgaans hoge temperaturen nodig om alle ruimtes van warmte te voorzien. Meestal voldoet de warmtepomp niet aan deze temperaturen, waardoor de CV-ketel moet bijspringen.
Beste werking bij lage cv-watertemperaturen
De warmtepomp functioneert het best bij lage watertemperaturen in uw verwarmingssysteem, tot zo’n 40-50°C. Daarom gaat een hybride systeem perfect samen met vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren (LTV).