Hybride verwarmen met een CV-ketel en warmtepomp

Hybride verwarmingssystemen spelen een steeds belangrijkere rol in de energietransitie van de bestaande bouw. Maar wat is hybride verwarmen, hoe werkt het en wat zijn de voorwaarden?

In 2050 dienen alle huishoudens klimaatneutraal te zijn. De Nederlandse overheid heeft dit doel gesteld om in de toekomst enkel duurzame energiebronnen te gebruiken. Dat is een hele opgave, voor particulieren maar ook voor u, bij de realisatie van projecten: het grootste deel van de Nederlandse huishoudens is immers nog steeds aangesloten op aardgas.

Een mogelijke oplossing is om ‘all-electric’ te gaan. Dit kan een kostbare oplossing zijn, die niet alleen talloze aanpassingen vergt van bestaande woningen, maar óók veel vraagt van het bestaande elektriciteitsnetwerk. Als iedereen op korte termijn overstapt, heeft dit negatieve gevolgen door de energievoorziening. Het is vooral geschikt voor nieuwbouw.
 
Daarom wordt een hybride verwarmingssysteem gezien als een goede, eerste stap om het aardgasgebruik te verminderen.

Meer weten over hybride verwarmen en wat de mogelijkheden zijn voor grootschalige verduurzaming? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.
 

Wat is hybride verwarmen?

Hybride verwarmen wil zeggen dat de CV-ketel samenwerkt met warmtepomp. De warmtepomp werkt op elektriciteit en verbruikt geen fossiele brandstof, waardoor de CO₂-uitstoot direct wordt verlaagd met zo’n 50%. De CV-ketel springt pas bij wanneer nodig, bijvoorbeeld wanneer het buiten te koud is om voldoende warmte te leveren.

De werking van een hybride verwarmingssysteem

Een hybride verwarmingssysteem bestaat meestal uit een buiten- en binnenunit.
 
De buitenunit gebruikt de buitenlucht als bron om warmte uit te halen. Vervolgens verhoogt de binnenunit de temperatuur om de warmte gebruiksklaar te maken voor het centrale verwarmingssysteem. Dit is meestal voldoende om het grootste deel van het huis te verwarmen.
 
De CV-ketel is nog steeds aangesloten op aardgas en realiseert warm water in onder andere de keuken en badkamer. Is er een boiler aanwezig? Dan is het ook mogelijk om de warmtepomp in te zetten voor het verwarmen van tapwater.

De voordelen van hybride verwarmen

50% minder CO₂-uitstoot

Doordat de warmtepomp elektrisch is en een deel van de werking van de CV-ketel overneemt, wordt er maar liefst 50% CO₂ gereduceerd.

Overstap naar all-electric

Een hybride verwarmingssysteem maakt de overstap naar een all-electric oplossing minder groot.

Subsidie vanuit de overheid

De Nederlandse overheid stimuleert duurzame oplossingen. Daarom worden er subsidies uitgekeerd voor hybride verwarmingssystemen.

Woningen met gasketels

Een hybride verwarmingssysteem is toepasbaar in bestaande woningen met gasketels.

Waaraan moet men denken bij de aanschaf ervan?

Een hybride verwarmingssysteem is toepasbaar bij bestaande bouw, maar kan ook bij nieuwbouw worden toegepast. Maar daaraan kleven wel enkele voorwaarden en gevolgen:
 

Minder gas-, meer elektriciteitsverbruik

Het gasverbruik vermindert aanzienlijk, maar het elektriciteitsverbruik neemt hoogstwaarschijnlijk toe. De warmtepomp werkt immers op elektriciteit. Meestal levert het alsnog een kostenbesparing op, maar het is zeker aan te raden om (op den duur) elektriciteit op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.
 

Geschikt voor volledig geïsoleerde woningen

Een hybride verwarmingssysteem is voornamelijk geschikt voor volledig geïsoleerde woningen. Denk hierbij aan vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Zijn huizen onvoldoende geïsoleerd? Dan zijn er doorgaans hoge temperaturen nodig om alle ruimtes van warmte te voorzien. Meestal voldoet de warmtepomp niet aan deze temperaturen, waardoor de CV-ketel moet bijspringen.
 

Beste werking bij lage cv-watertemperaturen

De warmtepomp functioneert het best bij lage watertemperaturen in uw verwarmingssysteem, tot zo’n 40-50°C. Daarom gaat een hybride systeem perfect samen met vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren (LTV).

Vraag persoonlijk advies aan voor uw project

ATAG denkt met u mee om tot de juiste duurzame oplossing te komen voor uw project. Soms heeft u behoefte aan een op maat gemaakt advies of een bezoek van één van onze adviseurs. Onze adviseurs staan graag voor u klaar

Advies aanvragen Meer over de ATAG hybride warmtepomp