Duurzaam hybride verwarmen tot ver onder 0˚C!

DE HYBRIDE WARMTEPOMP, DIE OOK BIJ TEMPERATUREN VER ONDER NUL IN WARMTEPOMPMODUS BLIJFT DOORWERKEN


De ATAG Energion M hybride warmtepomp behoort tot één van de zuinigste hybride warmtepompen, die nu beschikbaar zijn. Hij blijft namelijk doorwerken tot -7.2˚C. Pas bij deze temperatuur schakelt de CV-ketel in. De warmtepomp neemt het al snel weer over wanneer de temperatuur gestegen is tot -/-6˚C.
 

CONSUMENTENBOND

Dit blijkt uit de test van de Consumentenbond van een aantal hybride warmtepompen, waar bij de ATAG Energion Hybrid de focus vooral ligt op het brede werkingsgebied, d.w.z. het gebied waarbij de CV-ketel niet bijschakelt. Pas bij -/-7.2˚C schakelt de CV in en de warmtepomp neemt het al weer snel over wanneer de temperatuur de -/-6˚C  heeft bereikt. Dit maakt het toestel tot één van de zuinigste hybride warmtepompen, die nu beschikbaar zijn.

AANDEEL DUURZAAM VERWARMEN
Op jaarbasis zorgt de warmtepomp, afhankelijk van de type woning, voor 74-87% van het verwarmen van de woning. De rest wordt door de CV-ketel geleverd.

BESPARING OP DE ENERGIEREKENING

Onderstaande besparingen zijn berekend met de energieprijzen van juli 2021. Bij  huidige (veel) hogere gasprijzen (en relatief minder gestegen stroomprijzen) zijn de besparingen ook (veel) hoger.

Op jaarbasis neemt de warmtepomp zo, afhankelijk van het type woning, 74-87% van het verwarmingswerk voor haar rekening. De CV-ketel nog maar 13-26%. Met het gemeten rendement geeft dat forse besparingen op de energierekening.

 

Type huis
Besparing* vanaf
Besparing* tot
Vrijstaand voor 1965
€564
€628
Vrijstaand na 1991
€504
€567
Twee onder een kap voor 1965
€425
€490
Twee onder een kap na 1991
€321
€383
Rijwoning voor 1945
€353
€416
Rijwoning tussen 1975 en 1991
€352
€414
*Bron: Consumentenbond. De gemiddelde besparing berekend op basis van de Consumentenbond testresultaten, voor een redelijk geïsoleerde woning.

 

TOESTEL INSTELLINGEN

De Energion Hybrid is in te stellen op maximale energiezuinigheid of maximaal comfort. De comfortstand zorgt ervoor dat de ketel sneller inschakelt wanneer de woning sneller warm moet zijn. De besparingen zijn dan wel wat lager. Het is ook mogelijk om de actuele prijzen van stroom en gas in te voeren. Met de ATAG One Zone thermostaat kan de installateur ook op afstand mee kijken en eventueel de warmtepomp regelen. Daarvoor is wel toestemming nodig van de consument.

Meer over hybride warmtepompen >>