ALLES WAT JE MOET WETEN OVER WARMTEPOMPEN

Met een warmtepomp realiseer je een comfortabel woonklimaat op een duurzame manier! Het is een milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen, van warm water te voorzien en eventueel te koelen. Dat zie je meteen op de gasmeter!

ATAG, ALLE VERSTAND VAN WARMTE(POMPEN)

Overweeg je een warmtepomp? Een hybride of een all-electic? We vertellen je graag er alles over;

Wil je weten welke warmtepomp beste bij jouw woning past? We helpen graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt een vrijblijvend advies aanvragen of via de Comfortkiezer een idee krijgen welk verwarmingstoestel het beste bij jouw woning past.
START WARMTEPOMP COMFORTKIEZER

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater – ook in de winter. Met deze warmte wordt jouw woning en water op aangename temperaturen gebracht. De warmtepomp bespaart op gas en draagt bij aan een CO2-neutraal Nederland. Je vermindert je CO₂-uitstoot met maar liefst 40-60%.
 
Je kiest uit hybride waterpompen en de all-electric waterpompen. Ontdek ons assortiment en bepaal wat bij jouw situatie past.

Warmtepomp ATAG

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met een (bestaande of nieuwe) CV-ketel. De ketel springt alleen bij op koude dagen waardoor het gasgebruik al snel vermindert met zo’n 70%! Geschikt voor bestaande woningen. Woonhuis-isolatie draagt wel bij aan een goede werking ervan.

Meer over hybride warmtepompen

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp werkt volledig aardgasloos en maakt gebruik van elektriciteit. Deze oplossing werkt ook goed samen met bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie. All-electric verwarmen kan alleen in nieuwbouw- of zeer goed geisoleerde woningen.

Meer over all-electric warmtepompen

Monobloc of Split uitvoering

De ATAG Energion biedt naast de keuze uit hybride of all-electric ook de keuze uit twee soorten verbindingen tussen de binnen- en buitenunit. Er kan gekozen worden voor een Monobloc uitvoering, de ATAG Energion M. Of voor de Split uitvoering, de ATAG Energion S.

Bij de monobloc uitvoering is het volledige koelcircuit in de buitenunit verwerkt, waardoor er in de binnenunit minder ruimte nodig is. Bij de Split unit is het koelcircuit verdeeld over de binnen- en buitenunit.

In tegenstelling tot een monobloc warmtepomp bestaat bij een split warmtepomp deze verbinding uit leidingen voor koudemiddel (R32). Hierdoor zijn kleinere doorgangen in de muur nodig en is verbinden eenvoudiger. Daarnaast zijn een aantal componenten vanuit de buitenunit naar de binnenunit verplaatst. Hierdoor is de buitenunit van de Energion S circa 10kg lichter en de Energion S binnenunit groter. Ten slotte hoeft er bij de Energion S geen antivrieskit te worden gebruikt omdat het CV-water niet naar de buitenunit gaat.

Hoe werken warmtepompen?

Maar hoe werkt een warmtepomp precies? De ATAG Energion M is een lucht/water warmtepomp en haalt warmte uit de lucht. Deze warmte verhit het koudemiddel in de warmtepomp - een vloeistof die op lage temperaturen kookt en verdampt tot een gas. Een compressor perst het gas samen om het nog heter te maken. Vervolgens geeft een condensor de benodigde warmte af voor de verwarming van ruimtes en water in jouw huis. Met het afgeven van de warmte verlaagt de druk en verandert de damp opnieuw in vloeistof, waarna de cyclus zich herhaalt.

Kosten en subsidies

De hoogte van de kosten om een warmtepomp te installeren, hangt af van enkele factoren. Denk bijvoorbeeld aan het soort warmtepomp, de isolatie van jouw woning en de hoogte van de subsidie. Wordt het een all-electric of een hybride variant? En bij de laatste variant kun je wellicht gebruik maken van je huidige CV-ketel. Op basis van je woonsituatie kan er een prijsopgave gemaakt worden door een ATAG SelectDealer.

Terugverdientijd

De installatie van een warmtepomp is een investering. Na verloop van tijd verdien je deze investering terug en na enkele jaren maak je zelfs winst: de kosten van het gas verlagen/verdwijnen en de waarde van jouw woning verhoogt.
 
Een indicatie hoeveel geld je per soort warmtepomp jaarlijks bespaart:
 • Hybride warmtepomp:  €200 - €600 per jaar
 • All-electric warmtepomp: +/- €500 per jaar

ISDE subsidie aanvragen?

Alle ATAG warmtepompen komen in aanmerking voor ISDE subsidie. De hoogte van deze subsidie hangt af van het soort apparaat en het vermogen.

  Bekijk de ISDE-subsidies

Waarom een warmtepomp van ATAG?

Met een warmtepomp van ATAG draag je bij aan een duurzame samenleving. De ideale oplossing voor elke leefomgeving!

 • Stilste in zijn klasse door het speciaal gevormde ventilatorblad
 • Gemakkelijk te plaatsen, zonder bouwkundige aanpassingen
 • Stijging van de woningwaarde door de opwaardering van het energielabel
 • Sluiten -indien wenselijk- eenvoudig aan op je bestaande of nieuwe CV-ketel
 • Hoog rendement bij lage buitentemperatuur van +7°C
 • Combinatie met zonne-energie/PV panelen mogelijk

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Bij nieuwbouwwoningen is een warmtepomp dé nieuwe voorziening, maar voor bestaande woningen is een warmtepomp een aanvulling of vervanging van de CV-ketel.

 • Isolatie:  Een belangrijke voorwaarde is de isolatie van jouw huis. Zonder goede isolatie verlies je namelijk te veel warmte.
 • Boiler voor stortdouche en/of bad: Beschik je over een stortdouche of bad? Dan heb je mogelijk een (extra) grote boiler nodig om warm water ‘op voorraad’ te houden.
 • Aangepaste meterkast: Houd ook rekening met mogelijke aanpassingen aan je meterkast.
  Laat je daarom goed informeren en maak een afspraak met een ATAG SelectDealer voor advies op maat.

START WARMTEPOMP COMFORTKIEZER Meer over isoleren

Ervaringen uit de praktijk

Bij ATAG werken we in 3 stappen naar duurzaamheid. Met deze stappen is duurzaam verwarmen voor iedereen mogelijk! Om je een idee te geven van de mogelijkheden, delen we graag een aantal ervaringen van onze klanten.


Welke warmtepomp past bij jouw situatie?

Kies het toestel, geschikt voor jouw woning

START WARMTEPOMP COMFORTKIEZER