Wel of geen CV-ketel? Wat je kunt doen als je CV-ketel aan vervanging toe is

Is jouw CV-ketel aan vervanging toe in 2024? Dan vraag je je ongetwijfeld af wat het slimst is om te doen: een nieuwe CV-ketel kopen of tóch overstappen naar een duurzamer alternatief, zoals een warmtepomp.  Het kan verstandig zijn om deze te combineren met een hybride warmtepomp.

In dit artikel staan we stil bij de verschillende mogelijkheden om je woning met en zonder aardgas te verwarmen.

 
Gas, water en elektriciteit zijn vanzelfsprekend aanwezig in elke woning. Maar hoe ga je je woning verwarmen wanneer je "van het aardgas af moet"? Een vraag die niet zomaar is te beantwoorden. Graag helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

 

Wil je een advies ontvangen? Dat kan! Doorloop de eenvoudige stappen in de Comfortkiezers om een idee te krijgen welk verwarmingstoestel het beste past bij jouw situatie. Direct contact opnemen met een ATAG GreenDealer bij jou in de buurt kan natuurlijk ook.

 

 

De rol van de CV-ketel is nog niet uitgespeeld

De CV-ketel past nog steeds in het plan om je woning te verduurzamen

Uiteindelijk gaat de vertrouwde CV-ketel op z’n retour en wordt deze vervangen door alternatieve en duurzame verwarmingssystemen. Maar dat wil niet zeggen dat je nú geen nieuwe CV-ketel kunt (of mag) aanschaffen en gebruiken.

Wat is dan het juiste verwarmingssysteem voor jouw woonhuis? De wijk waarin je woont, de isolatie van je woning en de benodigde investering spelen een belangrijke rol in de keuze die je maakt.

De ATAG Dealer is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en heeft altijd een relevant advies voor jouw specifieke situatie.
 

Als je je CV-ketel gaat vervangen, wat zijn dan de alternatieven?

Voordat je nadenkt over alternatieven voor je bestaande CV-ketel, is het belangrijk om eerst te weten wat er gebeurt in je woonwijk.

Wat gebeurt er in je woonwijk?

Ga allereerst na of er plannen zijn om jouw wijk gasvrij te maken. Verschillende gemeenten nemen namelijk  deel aan het Programma Aardgasvrije Wijken om woonwijken aardgasvrij te maken of hierop voor te bereiden. De overheid stelt in het nieuwe hoofdlijnenakkoord meer geld beschikbaar om huizen beter te isoleren en/of van zuinige installaties te voorzien.

Bekijk welke gemeenten deelnemen aan het programma van de overheid of informeer bij jouw gemeente. Het is jammer om zelf te investeren in een nieuw verwarmingssysteem, als de gemeente van plan is om hetzelfde te doen.

Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp?

Doe eerst de 50 graden test

Woon je in een bestaand huis? Dan is het mogelijk dat je woning nog niet geschikt is voor aardgasloos verwarmen, omdat je niet de juiste isolatiewaarden behaalt. Een warmtepomp draait namelijk op lagere temperaturen en vereist minimale isolatiewaarden van een gebouw voor een comfortabele leefomgeving.

Ter vergelijking:

  • Een CV-ketel werkt met een warmwatertemperatuur tussen de 60-80 graden.
  • Een warmtepomp werkt met een temperatuur tussen 45-55 graden.

Met de 50 graden test ontdek je of je woning comfortabel blijft op deze lagere temperaturen.

Hoe werkt de test?

Voer de test 7 dagen uit, wanneer het buiten koud is (buitentemperatuur tussen 4-10 graden). Blijft het aangenaam warm in huis? Dan is de kans groot dat je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp.

Hoe zet ik de temperatuur op 50 graden?

In de gebruiksaanwijzing van de CV-ketel staat hoe je de temperatuur op 50 graden zet. Heb je deze niet meer? Geen probleem. Je vindt en downloadt alle gebruikershandleidingen van ATAG CV-ketels online.

Meer weten?

Meer weten? Neem eens contact op met een ATAG GreenDealer bij jou in de buurt. Hij vertelt je precies welk van onderstaande opties het meest geschikt is voor in jouw situatie, waaraan je huis moet voldoen en wat de kosten zijn.

De verwarmingsmogelijkheden voor nu en de toekomst

Optie 1: Een CV-ketel, die nu al geschikt is voor de hybride warmtepomp (Hybrid Ready)

Is je woning niet goed geïsoleerd en zodoende nog niet geschikt voor een warmtepomp? Dan is een zuinige CV-ketel een goede keuze.

Alle nieuwe ATAG CV-ketels zijn Hybrid Ready en geschikt om samen te werken met een hybride warmtepomp. Dat hoeft niet direct, maar kan ook op een later moment. Met deze combinatie bespaar je fors op je aardgasverbruik.

Voorbereid op de toekomst

De nieuwe ATAG CV-ketels verbruiken minder energie dan je huidige ketel. Je herkent de nieuwe ketels aan het energielabel A++ voor het verwarmen van radiatoren en het energielabel A voor warm tapwater. Daarnaast zijn alle ATAG ketels ook voorbereid op alternatieve gassoorten, zoals biogas en waterstof.

Goed onderhoud is noodzakelijk om zo lang mogelijk te profiteren van de energiezuinige prestaties!

Nu een CV-ketel, straks een warmtepomp

Een CV-ketel met hybride warmtepomp in één keer kopen, is een flinke investering. Gelukkig is het ook mogelijk om eerst een nieuwe CV-ketel aan te schaffen en pas later te koppelen aan een (hybride) warmtepomp. Zo smeer je de investering uit over meerdere jaren en is het bijvoorbeeld mogelijk om eerst te je woning goed te isoleren.

Meer weten over verwarmen met een CV-ketel

Optie 2: Hybride verwarmen met een (nieuwe) CV-ketel en warmtepomp

Een hybride verwarmingssysteem combineert een CV-ketel met een hybride warmtepomp.

Deze oplossing is geschikt voor veel Nederlandse woningen. Is je woning redelijk geïsoleerd? Dan zijn er meestal geen ingrijpende woningaanpassingen nodig.

Wat kan ik besparen?

Met een hybride installatie bespaar je tot 70% op je energierekening, omdat de warmtepomp op elektriciteit werkt. De CV-ketel springt bij wanneer nodig – bijvoorbeeld wanneer het buiten heel koud is of wanneer er extra warm water nodig is.

Hybride als tussenstap

Zie een hybride verwarmingssysteem als tussenstap, wanneer volledig elektrisch verwarmen nog niet mogelijk is. Alle ATAG Energion M hybride warmtepompen zijn namelijk niet alleen geschikt voor elk merk of type CV-ketel, maar ook voorbereid om op een later moment toe te passen als all-electric warmtepomp.

Zo is het mogelijk om in de toekomst gemakkelijk afscheid te nemen van de CV-ketel als onderdeel van de hybride installatie.

Meer weten over hybride verwarmen

Optie 3: All-electric met een warmtepomp

Optie 3 gaat nóg een stap verder en houdt in dat je woning geen aardgas meer verbruikt. Je gebruikt enkel elektriciteit voor verwarmen en warm water. Hiervoor heb je een all-electric warmtepomp nodig.

 

Meer weten over all-electric verwarmen

De rol van ATAG

Als lid van de brancheverening Vereniging Duurzame Warmte zet ATAG maximaal in op het zo snel mogelijk realiseren van duurzame comfortabele hybride verwarmingssystemen. Zo vindt er een versnelde verduurzaming van de Nederlandse woningen plaats, waarbij minder aardgas noodzakelijk is voor het verwarmen van de woning.
 

Benieuwd welke duurzame oplossing het beste bij jou past? Start vrijblijvend de Comfortkiezer. Of neem direct contact op met een ATAG Dealer bij jou in de buurt.